Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 09:46:35
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Nissan ulaže u tvornice baterija  (Pročitano 2372 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Nissan ulaže u tvornice baterija
« poslato: 23.07.2009. 09:53:27 »

Tvrtka Nissan Motor, dio Alijanse Renault-Nissan, objavila je da zajedno s vladama Velike Britanije i Portugala planira sagraditi dvije tvornice za proizvodnju naprednih litij-ionskih baterija. Time je Alijansa Renault-Nissan načinila prvi važan korak prema proizvodnji baterija za svoj europski program "Pokretljivost bez štetnih emisija".

Dvije su vlade ponudile veću novčanu i drugu potporu kako bi Nissan predložene tvornice otvorio u njihovim zemljama. Nakon usklađivanja pojedinosti i završnih rasprava s britanskom vladom, odlučeno je da će se britanska tvornica nalaziti u Sunderlandu, gdje Nissan već ima tvornicu. Britanska će tvornica biti matična Nissanova kuća za proizvodnju baterija i središte novoosnovane ekološke gospodarske zone na sjeveroistoku Engleske.

U Portugalu postoji nekoliko lokacija za tvornicu baterija, a konačni će izbor biti objavljen naknadno. U studenome prošle godine Portugal je postao prva europska zemlja koja je s Alijansom sklopila završni sporazum o uvođenju programa pokretljivosti bez štetnih emisija od 2010. Plan predviđa da Alijansa od proljeća 2011. Portugal opskrbljuje svojim električnim vozilima, a portugalska će vlada pokrenuti gradnju velike mreže od 1300 stanica za punjenje koje će se u iduće dvije godine postaviti diljem Portugala. Prošle godine portugalska vlada potpisala je sporazum s 25 gradova i koncesionara autocesta i parkirališta o postavljanju mreže za punjenje koja će obuhvatiti cijelu zemlju. Tada je predstavljen i prototip tih naprednih stanica koje je proizveo portugalski konzorcij u suradnji s Nissanom.

Dvije će tvornice proizvoditi napredne litij-ionske baterije za električna vozila Alijanse Renault-Nissan. Predviđeni godišnji kapacitet svake tvornice jest 60.000 jedinica. Povrh toga, Alijansa Renault-Nissan nastavlja pregovarati s drugim europskim državama o dodatnim tvornicama akumulatora potrebnim za planirane količine vozila. Renault-Nissan želi biti vodeća tvrtka na području pokretljivosti bez štetnih emisija. Prije nego što 2012. svijetu ponudi električna vozila, 2010. počet će ih prodavati u SAD-u i Japanu.