Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

28.03.2024. 09:28:53
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Predstavljen Jaguar XJ  (Pročitano 2297 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Predstavljen Jaguar XJ
« poslato: 12.07.2009. 11:18:57 »

Napokon je otkrivena i nova generacija Jaguarove luksuzne limuzine XJ. Nakon niza teasera i iščekivanja, Jaguar je predstavio XJ koji se ponajprije oslanja na konceptni automobil C-XF, a jednim je dijelom uvećani i evoluirani XF. Jaguar XF u prodaju dolazi u drugoj polovici ove godine, s tri benzinska i jednim dizelskim modelom.

Nova generacija luksuznog Jaguara XJ konačno je i službeno predstavljena, nakon fotografija automobila koje su procurile dan prije zakazane premijere. Prije svega, fotografije otkrivaju kako novi XJ prije svega donosi dizajn koji je predstavljen na konceptnom automobilu C-XF još 2007. godine. Iako se očekivalo da će XJ biti preslikani i uvećani XF, stvarni dizajn je nešto drugačiji mada ova dva modela svakako imaju slične dizajnerske note.

Novi XJ je najaerodinamičniji Jaguarov automobil do sada s koeficijentom otpora zraka od 0.29 Cd. Dizajniran u stilu kupea, novim XJ-om dominiraju stilske crte koncepta C-XF, osim na stražnjem dijelu automobila gdje su zadnja svjetla dizajnirana do sad atipično za Jaguar, u stilu Lancie Thesis. Od ostalih novih dizajnerskih rješenja, treba spomenuti veliki panoramski krov i krovne nosače obojene u crnu boju.

Zahvaljujući utjelovljenu Jaguarove filozofije "aluminijske arhitekture", novi XJ je najlaganiji automobil u klasi, "s karoserijom laganijom od one koju ima Mini Cooper", tvrdi Mike O'Driscoll, generalni direktor Jaguara. Iako je veći od XF-a, od njega je laganiji, a od konkurentskih luksuznih limuzina kao što su Audi A8, BMW seije 7 i Mercedes-Benz S klase, ta razlika raste od za 140 kg do 260 kg. Nisku masu XJ može zahvaliti velikoj upotrebi aluminija u izradi konstrukcijskih dijelova, pa se tako 85% XJ-a može reciklirati. Najlaganiji XJ teži svega 1700 kg, dok najteži ne prelazi masu iznad 2000 kg.



Jaguar se osobito posvetio detaljima u unutrašnjosti automobila, pa tako novi XJ dolazi s bogatom opremom, kružnim detaljima i dekorativnim umetcima i presvlakama od najkvalitetnije kože i drveta. Novi XJ dolazi s tri paketa dodatne opreme: Luxury, Premium Luxury i Portfolio, a kupac može izabrati tekst koji će biti ugraviran na metalnu pločicu koja se nalazi iznad sata na centralnoj konzoli. Instrumentna ploča je animirana na velikom 12,3-inčnom TFT ekranu (Virtual Instruments) i može se prilagođavati prema želji vozača.



Dual-View tehnologija na 8-inčnom touch-screen ekranu smještenom na centralnoj konzoli omogućava suvozaču da prati film s DVD playera ili gleda televizijski program, dok vozač istovremeno na istom ekranu prati satelitsku navigaciju i stanje vozila. Jaguar XJ dolazi s luksuznim audio sustavom Bowers & Wilkens koji se sastoji od 20 zvučnika, a sustav uključuje HD radio, CD/DVD player, MP3/WMA kompatibilnost, USB, Bluetooth, satelitsku navigaciju i memorijski disk za spremanje multimedije ili navigacijskih karti. Ovaj sustav omogućava putnicima slušanje muzike i putem IR slušalica.









« Poslednja izmena: 19.07.2009. 11:20:25 trucker »