Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 04:35:18
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Jaguar razvija hibrid novog modela XJ  (Pročitano 2337 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Jaguar razvija hibrid novog modela XJ
« poslato: 23.06.2009. 01:44:32 »

Kako se bliži vrijeme kad će Jaguar službeno predstaviti novu generaciju svog luksuznog modela XJ, sve je više dostupnih podataka o tom automobilu kao i najava o budućim planovima Jaguara kao što je razvoj vlastite hibridne tehnologije.

Britanski proizvođač luksuznih automobila, Jaguar, predstavit će slijedeći mjesec novu generaciju svoje luksuzne limuzine XJ.Jaguar je za novu generaciju modela XJ odbacio tradicionalni dizajn i uveo novi moderni dizajn kakav je predstavljen s modelom XF. Osim novog dizajna, novi XJ će donijeti i nove naprednije pogonske tehnologije. Jaguar u suradnji s Land Roverom razvija nekoliko hibridnih tehnologija za svoje buduće modele.

Dok će Land Rover koristiti hibridnu tehnologiju kakvu imaju Toyota Prius i Honda Insight, Jaguar će u svoje modele ugrađivati hibridnu tehnologiju kakvu imaju koncepti Opel Ampera i Chevrolet Volt. U razgovoru s časopisom Drive, direktor razvoja u Jaguaru, Kevin Stride, potvrdio je da kompanija razvija plug-in hibridni pogon koji će koristiti konvencionalni motor samo kao generator električne energije za električni motor koji će pogoniti automobil.

"Jaguar uvodi napredniju hibridnu tehnologiju, iz razloga što je konvencionalna hibridna tehnologija, kakvu koristi npr. Lexus, neučinkovita," kaže Stride. "Benzinski motor nije učinkovit kao električni, a kupci žele kao pogonski motor onaj koji je najučinkovitiji. Osim toga, konvencionalni motor s unutarnjim izgaranjem je najučinkovitiji kad radi na konstantnom broju okretaja, a upravo ovakvu tehnologiju Jaguar razvija za svoje buduće plug-in hibridne modele. Od ostalih novih tehnologija, Jaguar razvija Start/Stop sustav kao i sustav regenerativnog kočenja.



Nadalje, Jaguar planira uz XJ model ponuditi i dvije visoko-performansne izvedbe. Trenutno najsnažniji Jaguarov motor je onaj koji pogoni modele XF-R i XK-R, a radi se o Gen III AJ-series 5,0-litarskom V8 motoru koji daje 510 KS (380 kW) i 625 Nm okretnog momenta. Ovaj motor također će pogoniti i jedan od modela novog XJ, ali taj model neće biti vrh ponude XJ-a.

Prema Auto Week-u, model XJ kojeg će pogoniti 5.0 V8 motor nosit će oznaku SV8, a to znači da će XJ-R model kao vrh ponude XJ-a pogoniti još snažniji motor. Kako trenutno nema nikakvih saznanja o tome što Jaguar planira za XJ-R, pretpostavlja se će to biti isti 5.0 V8 motor iz kojeg će se izvući još više snage.

Novi Jaguar XJ dolazi kao model za 2011. godinu i u prodaji će biti početkom slijedeće godine u dvije izvedbe koje se razlikuju po duljini međuosovinskog razmaka. U ponudi motora će se naći 3,5-litarski V8 motor s 250 KS (186 kW) i atmosferski 5,0-litarski motor s 385 KS (287 kW), a do dolaska modela XJ-R vrh ponude će biti spomenuti model SV8 s 5,0-litarskim V8 motorom snage 510 KS (380 kW).



« Poslednja izmena: 19.07.2009. 11:16:11 trucker »