Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 09:59:50
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Toyotin inovativni klimatizacijski sustav  (Pročitano 2548 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Toyotin inovativni klimatizacijski sustav
« poslato: 22.06.2009. 08:08:47 »

Toyota je razvila inovativni klimatizacijski sustav koji hladi parkirani automobil bez upotrebe motora, a energija potrebna za rad sustava se dobiva preko solarnih ćelija ugrađenih na krov vozila. Ovakav sustav dolazi uz novi hibrid Toyota Prius, koji uskoro stiže na europsko tržište.



Ulazak u vozilo koje je bilo parkirano na osunčanom mjestu čak i za vrijeme umjereno sunčanog dana zna biti vrlo neugodan događaj, a za naknadno hlađenje unutrašnjosti potrebno je klima uređaj postaviti na najsnažniji režim hlađenja što izrazito povećava potrošnju goriva i emisiju CO2. Toyota je ovaj problem riješila ugradnjom solarnih ćelija na krov vozila koje napajaju klima uređaj energijom potrebnom za hlađenje, a unutrašnjost vozila se hladi čak i za vrijeme parkiranja bez upotrebe energije konvencionalnog motora.



Kako bi osigurala odgovarajuća temperatura u unutrašnjosti vozila, Toyota je također razvila i prvi klimatizacijski sustav na svijetu s daljinskim upravljanjem preko daljinskog upravljača. Obje ove dvije tehničke inovacije dostupne su s novim Toyotinim modelima Prius i T Spirit.



Solarne ćelije su elegantno ugrađene u klizni panoramski krov i neprestano napajaju klimatizacijski sustav u vozilu. Pošto ovakav klimatizacijski sustav radi bez upotrebe energije motora, ulazak u prethodno parkirano vozilo čak i na osunčanom mjestu nije neugodan. Ovaj sustav se može aktivirati kada vozač izlazi iz vozila, a jednu minutu nakon paljenja motora se gasi i sustav se prebacuje na režim usisa vanjskog zraka "Outside Air Ventilation" te se zrak usmjerava na lice vozača i suvozača kako bi se osigurale najučinkovitije performanse hlađenja.




« Poslednja izmena: 22.06.2009. 13:46:24 trucker »