Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

16.04.2024. 20:19:02
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Saab opet u švedskim rukama  (Pročitano 2349 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Saab opet u švedskim rukama
« poslato: 19.06.2009. 16:19:13 »

Dogovor je postignut! Novi vlasnik posrnulog švedskog automobilskog proizvođača je Koenigsegg Group, konzorcij koji predvodi proizvođač sportskih superautomobila Koenigsegg.

General Motors i Koenigsegg Group, konzorcij koji predvodi švedski proizvođač sportskih automobila Koenigsegg, objavili su detalje sporazuma o preuzimanje Saaba. Prodaja bi trebala u potpunosti biti završena do kraja rujna ove godine, uključujući i obveze prema Europskoj Investicijskoj Banci za koje je garantirala švedska vlada. Dogovoren je i nastavak ulaganja u nekoliko novih Saabovih modela koji su u završnom stadiju razvoja.

Također, dogovorom je postignut nastavak suradnje s General Motorsom koji će dostavljati Saabu nove platforme i pogonske tehnologije kroz određen vremenski period. Saab u skorije vrijeme namjerava započeti proizvodnju nove generacije modela 9-5 i proizvodnom pogonu u Trollhattanu u Švedskoj.







Suvlasnik Koenigsegga, Baard Eker, izjavio je kako njegova kompanija ima nekoliko odličnih tehnoloških rješenja koja može Saab iskoristiti. Kroz narednih 18 mjeseci Saab planira na tržište lansirati tri nova modela i očekuje se kako će Saab ponovno postati vodeći inovator u novim tehnologijama, kakav je bio u prošlosti.

Tri nova modela koja uskoro dolaze iz Saaba su novi 9-3X, 9-4X i 9-5, a Koenigsegg namjerava kroz postojeće Saabove prizvodne pogone pokrenuti i serijsku proizvodnju električnog sportskog automobila Quant, koji je predstavljen na posljednjem autosalonu u Ženevi.