Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 19:21:30
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Coda EV, automobil na struju  (Pročitano 2593 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bobo

  • Globalni moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 593
  • Like: +14/-0
  • Pol: Muškarac

Coda EV, automobil na struju
« poslato: 05.06.2009. 14:30:05 »
Dok se većina proizvođača bavi razvojem hibridnih verzija pojedinih modela, američka kompanija Coda razvila je potpuno funkcionalnu limuzinu pokretanu isključivo električnom energijom.
U zadnjih nekoliko godina, stručnjaci američke kompanije sa sjedištem u Californiji razvili su električni automobil koji ni po čemu ne zaostaje za konvencionalnim. Sklapaće se u Kini, u pogonima firme Hafei, na čijoj je šasiji i temeljen.

Dobra referenca je i to što je navedena šasija temeljito rekonstruisana od strane Porscheovih stručnjaka. Za pokretanje je zadužen elektromotor firme UQM, pogon je na prednje točkove, a električna energija pohranjena je u litij-iron-phosphate baterijama.

Zglobove 34 kWh snažnog sklopa proizvodi kineska firma Lishen, a pregovara se o prebacivanju proizvodnje u SAD, iz logističkih razloga. Ukupni doseg automobila sa jednim punjenjem procijenjen je na 200 km, zavisno o vozačevim navikama i uslovima na cesti.


Prodaja bi trebala započeti 2010. sa cijenom iz tvornice od 45.000 američkih dolara. Promocija započinje sa 200 testnih primjeraka ovog ljeta, koji će najbolje pokazati o čemu se ovdje tačno radi.
Why drink and drive when you can smoke and fly?