Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

25.04.2024. 22:44:14
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Bugatti po?eo sa proizvodnjom Grand Sport izvedbe  (Pročitano 2426 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bobo

  • Globalni moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 593
  • Like: +14/-0
  • Pol: Muškarac

Bugatti po?eo sa proizvodnjom Grand Sport izvedbe
« poslato: 25.05.2009. 13:46:14 »
Malo automobila garantuje takvu vrstu luksuza i ekskluzivnosti poput bugattijevog Veyrona 16.4, međutim bogati kupci uvijek traže više. Za njih je Bugatti spremio targa verziju Veyrona službenog naziva Grand Sport.
U bugattijevim proizvodnim pogonima u Molsheimu, u Francuskoj, je upravo započela proizvodnja ograničene serije Veyrona 16.4 Grand Sport. Kako bi se obilježio početak proizvodnje 150 primjeraka ovog modela Bugatti je svojim kupcima omogućio testne vožnje predserijskih primjeraka.


Vjeruje se kako će cijena ovog modela iznositi oko 1,4 miliona Eura, a prvih pedeset primjerka je već rezervisano za bugattijeve vjerne kupce. Pored ručno uklonjivog polikarbonatnog prozirnog krova, Grand Sport od standardnog modela razlikuje tek nekoliko manjih detalja.

Hitna zamjena za uklonjivi krov je platneni pokrov koji se može prevući preko putničkog prostora poput svojevrsnog kišobrana. Naime, unutar automobila nema mjesta za uklonjivi krov.

Ovakvo rješenje je za Bugatti bila jedina opcija s obzirom da najviše odgovara sigurnosnim zahtjevima, odnosno na ovaj se način očuvao strukturni integritet automobila. Ne treba zaboraviti ni kako je riječ o puno jeftinijem potezu od, primjerice razvoja novog sklopivog krova.

Nadalje, kako bi se očuvao stepen rigidnosti i sigurnosti standardne coupe izvedbe, Grand Sportov monocoque te još poneki strukturni dijelovi su ojačani  ugljičnim vlaknima, a ispod prijenosnog tunela se čak nalazi i ploča od ugljičnih vlakana kako bi se osiguralo minimalno torzijsko uvijanje.

Sa tvrdim krovom Grand Sport će dostizati najveću brzinu od 407 km/h, dakle jednako kao i standardni Veyron, dok će 360 km/h činiti vrhunac kada je krov uklonjen. U slučaju korištenja platnenog zamjenskog krova najveća brzina je ograničena na pomalo niskih 130 km/h.
Why drink and drive when you can smoke and fly?