Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 05:44:39
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Raspad satelitskog sustava: Od 2010. godine GPS ?e vas voditi u "slijepe ulice"  (Pročitano 1558 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže guns n roses

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2170
  • Like: +105/-1
  • Pol: Muškarac


AMERIČKA vlada upozorava kako će se 2010. godine raspasti široka mreža satelita koja čini GPS, najpoznatiji sustav za pozicioniranje u svijetu. To bi milijunima građana koji već duže vrijeme koriste taj sustav moglo prouzročiti velike probleme.

Mnogi su već sada ovisni o sustavu koji im, u automobilima ili na mobilnim telefonima, govori kako bez problema doći s mjesta A na mjesto B. No, loša organizacija i nedostatak ulaganja u taj 20 godina stari sustav mogao bi njegove korisnike odvesti u potpuno krivom pravcu, pišu svjetski mediji.

Jedan od tri vozača već imali problema zbog GPS-a

Pretpostavlja se kako će zbog navedenih problema taj sustav početi "štekati" već sljedeće godine. Prema nekim istraživanjima koja su provedena, čak jedan od tri vozača su se već našli u neobičnim i opasnim situacijama zbog zatajenja sustava. No, mogućnost potpune propasti sustava kaže kako će se milijuni ljudi naći u sličnim opasnostima.

Neki drugi sustavi u ovoj propasti "američkog" GPS-a vide svoju priliku, a najžešća u sakupljanju novca i razvoju svog sustava je Europska unija koja je svoju mrežu nazvala Galileo. Njihovi planovi idu za time da se taj sustav pokrene u 2010. godini, baš u trenucima kada se predviđa propast GPS-a. Taj američki sustav funkcionira na način da su sateliti u stalnom kruženju Zemljom te odašilju signale koji određuju vašu točnu poziciju na planetu.

Prvi satelit trebao biti zamijenjen 2007. godine, a nije sve do danas

Američka vojska koja se brine za GPS tvrdi kako je potrošila 1,3 milijarde dolara kako bi sustav održala u funkciji, no izvješće koje je danas poslano Kongresu pokazuje kako stalna kvarenja i prevelika potrošnja za sustav stavljaju cijelu priču u opasnost. Prva zamjena dotrajalog satelita trebala se dogoditi još 2007. godine, a taj potez se nije dogodio sve do danas. Pitanje je i koliko će još dugo sateliti koji su trenutno u orbiti moći bez problema ispunjavati svoju funkciju i građanima pokazivati njihovu pravu poziciju.

U tom izvješću stoji da, ako američka vojska ne požuri sa razvojem satelita GPS IIIA, postoji velika mogućnost da će u 2010. godini, kada se stari sateliti počnu gasiti, njihov broj pasti ispod onoga koji je dovoljan za postizanje usluge na koju se američka vlada obvezala.

Opasnost za "nacionalne sigurnosti" mnogih zemalja

Ova zatajenja neće stvarati probleme samo običnim građanima nego i vojskama diljem svijeta koje se oslanjaju na GPS. Amerikanci tvrde kako je GPS "životno" bitan za njihovu nacionalnu sigurnost. Bit će izrazito teško bez tog sustava odrediti neprijateljske mete te sakupljati informacije.

Ova utrka s vremenom počinje već danas, no sudeći po šteti koja bi zbog propasti ovog sustava mogla nastati, treba vjerovati kako će Europa požuriti svoj Galileo te da će SAD uložiti sve snage kako bi se GPS osposobio za normalno djelovanje u budućnosti. Posebne sustave grade i Rusija, Kina i Indija, no i oni su još u povojima te će trebati mnogo vremena da se oni razviju do razine GPS-a.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

heh,što se mene tiče neka odmah ujutro padne...pun mi je k...ovih novopečenih šofera što znaju sve i svugdje otići...ali s navigacijom,dok običnu kartu gledaju ko tele šarena vrata i neznaju sastaviti dvije riječi nekog stranog jezika :P