Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

28.03.2024. 09:52:22
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Digitalizacija u Srbiji do 2012!?  (Pročitano 3222 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže marre

  • Moderator
  • Iskusan
  • *
  • Poruke: 283
  • Like: +26/-4
  • Pol: Muškarac
  • Burning ring of fire...

Digitalizacija u Srbiji do 2012!?
« poslato: 28.04.2009. 18:21:31 »
Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da bi Srbija do 2012. godine trebalo da pređe na digitalno emitovanje televizijskog programa i precizirala da se procenjuje da će taj proces koštati približno 100 miliona evra.

Matić je na otvaranju ministarskog okruglog stola i regionalnog seminara o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa, koji se održava u Narodnoj skupštini, ukazala na to da će trošak za izvođenje tog procesa zavisiti od toga kojim će grupama građana biti odobrene subvencije za nabavku odgovarajuće opreme.

Prema njenim rečima, troškovi će zavisiti od toga da li će subvencije biti date svim pretplatnicima, što je danas, u trenucima ekonomske krize, malo verovatno, ili samo nekim ugroženijim slojevima građana, odnosno od toga kojim će grupama biti pružena pomoć da nabave “setap boksove” – risivere za digitalni prijem.

Ona je ponovila da će Srbija pokušati da sprovede digitalizaciju do 2012. godine kako bi se uskladila sa zemljama u okruženju i kako se ne bi dogodilo da digitalni signal susednih zemalja ometa analogni radio-televizijski signal u Srbiji.

Matić je podsetila na to da se strategija za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje u Srbiji nalazi u završnoj fazi, tako da bi u junu njenu konačnu verziju trebalo da usvoji Vlada, posle čega bi donošenjem nekoliko pravilnika i zakona o elektronskim komunikacijama u septembru bio zaokružen zakonski okvir za izvođenje tog procesa.

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Amadun Ture naglasio je da se zemlje koje prelaze na digitalno emitovanje suočavaju s velikim brojem pravnih, regulatornih i finansijskih izazova, i ocenio da će ovaj skup doprineti razmeni iskustva i lakšem prevazilaženju tih prepreka.

Ture je ukazao na to da digitalno emitovanje omogućava da se u istom opsegu emituje mnogo više televizijskih kanala, i ocenio da je izazov u sprovođenju tog procesa pitanje kako postići da zemlje s digitalnim emitovanjem ne ugrožavaju kvalitet emitovanja u zemljama koje još koriste analogno emitovanje.

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Srbije Jasna Matić i ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore Andrija Lompar potpisali su danas i Saopštenje o razmeni međunarodnih kodova u mobilnoj telefoniji za dodelu brojeva i za prepoznavanje mreža u inostranstvu.

Lompar je objasnio da su signalizacione tačke nakon izlaska Crne Gore iz državne zajednice sa Srbijom trebalo da pripadnu Srbiji, ali da je postignut sporazum o tome da Srbija i Crna Gora nastave da koriste tačke koje su i do sada koristile.

Skup, na kojem se očekuje učešće delegacija iz 19 zemalja centralne i istočne Evrope, trajaće do 29. aprila, a očekivani rezultati okruglog stola jesu konkretni odgovori na pitanja tehničke, regulatorne i ekonomske prirode s kojima se suočavaju zemlje regiona u procesu digitalizacije emitovanja programa.

Regionalni seminar organizuje Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Vlade Srbije u saradnji s Međunarodnom unijom za telekomunikacije.


Izvor: Press,28.04.2009
Metabox 2 original,antena 90cm,LNB 0.1db.+ motor