Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 03:54:49
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: 'Nasmiješeni' pauk prona?en na Havajima  (Pročitano 1615 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže guns n roses

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2170
  • Like: +105/-1
  • Pol: Muškarac

'Nasmiješeni' pauk prona?en na Havajima
« poslato: 26.04.2009. 17:51:38 »

Naime, sićušni pauk veličine nekoliko milimetara, na stražnjem dijelu tijela ima neobične boje koje rasporedom neodoljivo odsjećaju na nasmiješeno lice ili popularnog 'smileya'.

Naučnici smatraju da neobične boje na leđima sitnog pauka služe za prikrivanje od predatora ili odbijanje istih jer ptice koje su najčešći istrebljivači paukova prvo pogledaju plijen pa onda odlučuju da li će ga pojesti.

'Neobične boje paukova i drugih insekata služe da zbune predatora jer dok se ptica odluči hoće ili neće zgrabiti plijen, insekat za to vrijeme može pobjeći. Isto tako, insekti se stapaju s okolišem pa ih je nekad nemoguće uočiti. To je jednostavno borba za opstanak', izjavio je profesor Dr. Geoff Oxford, inače veliki ekspert za paukove.

Dr. Oxford koji od 1993.godine proučava život paukova u divljini izjavio je da se 'nasmiješeni' pauk može nazvati prvakom među neobičnim vrstama paukova kojima obiluje havajsko otočje.

Veliki broj autohtonih životinjskih i biljnih vrsta na Havajima radpidno izumire, a mijenjaju ih biljke i životinje koje se donose iz ostalih krajeva svijeta budući da su Havaji atraktivna turistička destinacija, dodaje Oxford.