Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 04:57:59
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: "Gusari" godinu dana u zatvor: Pirate Bay izgubio, smrt za torrente?  (Pročitano 1460 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže guns n roses

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2170
  • Like: +105/-1
  • Pol: Muškarac


ŠVEDSKI sud osudio je četiri osnivača internetske stranice za razmjenu dokumenata Pirate Bay sa po godinu dana zatvora i oko 20 milijuna kuna kazne.

Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundstrom i Peter Sunde proglašeni su krivima za kršenje Zakona o autorskom pravu. Jedan od osnivača, Peter Sunde, na internetu je napisao kako se sa njihovom stranicom ništa neće dogoditi te da je cijelo suđenje samo "predstava za medije", pišu svjetski mediji.

"Presuda šalje jasnu poruku"

"Prvotna ideja je bila da se razmjenjuju samo filmovi, a sada se već i nepročitane presude mogu naći", napisao je Sunde. Oni će štete morati platiti kompanijama iz "industrije zabave" među kojima su Warner Bros, Sony Music Entertainment, EMI i Columbia Pictures.

Predsjednik Međunarodne federacije fonografske industrije (IFPI) John Kennedy izjavio je kako ova presuda šalje jasnu poruku. "Postojala je percepcija da je gusarenje u redu te da ga glazbena industrija treba prihvatiti. Ova presuda to mijenja", rekao je Kennedy.

Više od milijuna razmijenjenih dokumenata dnevno

Pirate Bay osnovan je 2003. godine, a osnovala ga je organizacija koja se protivi zaštiti autorskih prava Piratbyran. Izrasla je u najveću internetsku stranicu na kojoj se razmjenjuju dokumenti svih vrsta i to njih više od milijun svakoga dana. Četvorka je najavila žalbu na presudu.

Sudac je na izricanju presude rekao i kako je korištenje BitTorrenta na Pirate Bayu nezakonito, a to znači da će i ostale takve stranice sad biti pod posebnom "prismotrom" vlasti, ali i industrije koja na taj način najviše gubi. Ovom presudom su dobili i "oružje" kojim će moći gađati sve stranice koje se koriste ovim metodama, a ništa ne plaćaju.

"Ova presuda izaziva poplavu tužbi protiv internet providera"

Roger Wallis koji je na suđenju branio "torrentske gusare" rekao je kako će ova presuda pokrenuti cijeli niz tužbi. "Ova presuda će izazvati cijelu poplavu tužbi i to protiv svih internet providera. Jer, ako ova ekipa sudjeluje u kršenju odredbi o zaštiti autorskih prava, onda to čine i svi provideri. To će imati goleme posljedice i moglo bi zaustaviti razvoj širokopojasnog interneta", rekao je nakon izricanja presude Wallis.