Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 05:35:57
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: FIA priprema univerzalni "Svjetski motor"  (Pročitano 2510 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bobo

  • Globalni moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 593
  • Like: +14/-0
  • Pol: Muškarac

FIA priprema univerzalni "Svjetski motor"
« poslato: 07.04.2009. 10:45:49 »
Predsjednik FIA-e, Max Mosley, razotkrio je dio planova koji bi u bližoj budućnosti trebali iz temelja izmjeniti osnove automobilističkih takmičenja na svjetskom nivou.
Prema FIA-inim planovima od 2013. godine u primjeni bi se trebao naći tzv. "svjetski motor" koji bi u različitim izvedbama pokretao takmičarske automobile u Formuli 1, Svjetskom prvenstvu u reliju te F2 prvenstvu

Zanimmljivo je da bi u Formuli 1 taj motor budućnosti koristio turbopunjač dok bi se za niže rangirana prvenstva koristili i atmosferski strojevi. Za SP u reliju predviđeno je korištenje obe izvedbe motora.

Mosley je tokom posjete reliju u Portugalu rekao da je čitav projekat u vrlo ranoj fazi te da će u razvoj motora biti uključeni veliki proizvođači koji učestvuju u svjetskim prvenstvima.

"Određene, periferne dijelove motora i pogonskog sistema pojedine ekipe i proizvođači mogli bi do neke mjere razvijati samostalno. Isto vrijedi i za KERS te slične buduće sisteme namijenjene štednji energije.

Naime, osim energije koju KERS dobija od kočnica mogla bi se koristiti i toplina koju razvijaju izduvni te rashladni sistem motora. Ako nam uspije, a nisam siguran da hoće, sve oblike automobilizma usmjeriti na korištenje sličnih tehničkih rješenja mogli bismo ostvariti nezamislive uštede ne samo u novcu već i u energiji", rekao je između ostalog Max Mosley.
Why drink and drive when you can smoke and fly?