Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

25.04.2024. 00:26:47
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Hyundai predstavio prvi svjetski LPI hibrid  (Pročitano 2506 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Hyundai predstavio prvi svjetski LPI hibrid
« poslato: 04.04.2009. 22:50:11 »

LPI ili "liquefied petroleum injected" hibrid je vozilo čiji je pogonski sklop sastavljen od litij-ionskih polimer baterija te električnog i motora s unutrašnjim izgaranjem koji za gorivo može koristiti ukapljeni naftni plin


Hyundai je, zajedno s Kijom, trenutno peti proizvođač na svijetu kada je riječ o broju proizvedenih automobila, a na tome se mjestu ne namjerava zaustaviti. Rast nalaže i otvaranje nekih novih poglavlja u svijetu auto-industrije pa su tako Korejci, na svom domaćem auto salonu, predstavili prvi hibrid čiji se pogonski sklop sastoji od klasičnog motora s unutrašnjim izgaranjem koji može koristiti UNP (ukapljeni naftni plin - LPG), ali i prvi hibrid koji koristi liti-ionske polimer baterije.

Konkretnije riječ je o modelu Elantra, koja se još uvijek prodaje na južnokorejskom tržištu, gdje će ovaj model i postati dostupan kupcima počevši od 1. srpnja ove godine. No, vratimo se pogonskom sklopu i recimo kako je riječ o LPG Gamma 1,6-litrenom motoru i 20 KS (15 kW) snažnom električnom agregatu koji su upareni s CVT mjenjačem. Prosječna emisija ugljičnog dioksida ovog automobila je 103 g/km, a potrošnja mu se kreće oko 5,8 l/100 km.

Posebnost spomenutih baterija, kako navode u Hyundaiju, je činjenica da su jeftinije za proizvodnju, pouzdanije i većeg kapaciteta od klasičnih liti-ionskih. Inače Hyundai ih je proizveo u suradnji s LG Chemom. Očekuje se kako bi ovaj pogonski stroj uskoro mogao pristići kako u druge hyundaijeve modele tako i na ostala tržišta.
« Poslednja izmena: 04.04.2009. 22:57:06 trucker »