Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 06:28:43
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Dacijino iznena?enje za Ženevu  (Pročitano 2433 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Dacijino iznena?enje za Ženevu
« poslato: 02.03.2009. 22:13:44 »

Rumunjska Dacia u Ženevi će predstaviti nešto zaista novo i atraktivno; crossover koncept Duster nudi dinamičan dizajn i nekoliko vrlo zanimljivih konstrukcijskih ideja.

Pomalo netipično za Daciju, koja u proteklih nekoliko godina samozatajno djeluje pod Renaultovom kapom i tržišta u razvoju opskrbljuje pristupačnim i robusnim modelima, Duster je očiti odmak od te filozofije i predstavlja izlet u segmente u kojima do sada Dacija nije nastupala.

Osim dinamičnim dizajnom, u kojem će mnogi prepoznati snažan utjecaj već umirovljene Renaultove "new edge" filozofije, Duster se odlikuje i zanimljivim pristupom u konstruiranju vrata za ulazak u vozilo. Naime, s vozačeve strane nalaze se jedna vrata i pri pogledu s te strane vozilo djeluje poput coupea. S druge strane, međutim, nalaze se uobičajena prednja i stražnja vrata i Duster gledan s desne strane otkriva svoju limuzinsko-monovolumensku stranu. Za krajnje olakšan ulazak u vozilo stražnja se vrata otvaraju "u vjetar".



Duster je visok 1,49 metara, dug 4,25 metara i širok 1,64 metra, a pod haubom kuca provjereni i ekonomični 1,5-litarski dCi turbodizelaš od 105 KS. Uz pomoć štedljivog motora i zahvaljujući korištenju laganih materijala Duster bi prosječno trebao trošiti oko 5,2 litre na 100 km.

Što Duster znači za Daciju te razmišljaju li Rumunji i njihovi francuski gazde o sličnom proizvodu kojim bi dopunili Dacijinu ponudu zasad nije poznato. Više ćemo doznati u Ženevi ili nakon nje, kada pristignu prve reakcije na izloženi "prašnjavi" koncept.