I sve što život nosi > Svijet automobila

Lotus Engineering predstavio Omnivore - "motor svejed"

(1/1)

trucker:

Britanski proizvođač, posebno poznat prema svojim sportskim modelima, predstavio je motor koji za svoj rad može korisiti bilo koje gorivo temeljeno na alkoholu ili benzinu


Na predstojećem ženevskom auto salonu Lotus će predstaviti prototip 1-cilindričnog motor koji bi svojim budućim vlasnicima mogao omogućiti korištenje bilo kojeg goriva koje kao osnovu ima alkohol ili benzin. Otuda je potekao i simbolički naziv Omnivore ili "svejed".

Konstruiran za visoku toplinsku učinkovitost ovaj motor koristi promjenjivi stupanj kompresije te dvotaktni način rada. Posebnost konstrukcije čini glava i blok motora u jednom dijelu, eliminirajući potrebu za brtvom između njih.

Time su pored povećane ekonomičnosti, smanjeni obujam i masa motora, a istodobno je povećana trajnost. Također, za veću ekonomičnost, motor je opremljen sustavom izravnog ubrizgavanja. Recimo i kako se spomenuti promjenjivi omjer kompresije mijenja automatski, ovisno o opterećenjima kojima se motor podvrgava.

O daljnjim planovima Lotusa više ćemo znati nakon Ženeve, no za očekivati je da slijedi daljnji razvoj i pokušaj implementacije tehnologije u svakodnevnu upotrebu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju