Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

28.03.2024. 10:00:24
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: razne zanimljivosti  (Pročitano 74940 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

razne zanimljivosti
« poslato: 13.02.2009. 15:07:19 »
Gdje je Bruce Willis?


Komete s čije je površine isparila voda, pa reflektiraju znatno manje svjetlosti te izbjegavaju radare sa Zemlje, mogli bi iznenada zapretiti našem planetu, tvrde znanstvenici. Od 3.000 kometa u našoj galaksiji, samo ih je 25 identificirano




Većina kometa i asteroida za sada poznatih pod budnim su okom radara u slučaju da se počnu približavati Zemlji, no mnoga su putujuća nebeska tijela još uvijek izvan njihova domašaja zbog svoje strukture, piše članak u časopisu New Scientist. Kada im voda ispari s površine, odbijaju manje svjetla, te su teže uočljivi. Nije se jednom dogodilo da su astronomi primijetili komet tek kada se ozbiljno približio Zemlji.
Godine 1983. komet nazvan IRAS-Araki-Alcock prošao je 'tek' pet milijuna kilometara udaljen od našeg planeta i bio je najbliži u posljednjih 200 godina. Unatoč tomu, primijećen je tek četiri dana ranije. Testiranja provedena 2001. na kometu nazvanom Borrelly pokazala su da je na dijelovima potpuno nevidljiv.
'Mračni' kometi koji izmiču radarima i tako predstavljaju dodatnu opasnost za Zemljane mnogi uzimaju ozbiljno poput profesora Stevea Larsona sa Sveučilišta u Arizoni koji se bavi proučavanjem kretanja nebeskih tijela. Neki drugi drže da se ipak mogu detektirati po toplini koju emitiraju, s obzirom na to da apsorbiraju priličnu količinu svjetla.
« Poslednja izmena: 31.03.2009. 07:44:22 vvidak11 »

Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #1 poslato: 13.02.2009. 15:09:44 »
Japanci, majstori elektronike i robota, predstavili su lutku-robota koja je fizički identična vlasniku, može da prepozna glas i da ga reprodukuje.

Kompanija Little Island prvu ovakvu lutku, pod nazivom Look a Like, predstavila je na sajmu u Tokiju. Posetioci sajma bili su u prilici da naruče primerak lutke za sebe, na taj način što su proizvođaču ostavljali svoju fotografiju ili fotografiju osobe na koju bi lutka-robot trebalo da liči.

Proizvođač se obavezao da posetiocima poštom dostavi lutku koja je po fizičkim karakteristikama slična svom modelu.


Zanimljivost kod ovih robota je i mogućnost da govore glasom svoga vlasnika, i to zahvaljujući integrisanom mikrofonu, kompjuteru i programu za prepoznavanje glasa.

Robot može da se konektuje na Internet, ima hard disk kapaciteta 80 gigabajta i veb kameru. Look a Like lutka-robot reaguje na dodir i može da pokreće glavu, dok usta prilikom govora ostaju nepokretna.

Lutka je visoka 70 centimetara i teška oko četiri kilograma. Prema rečima proizvođača, prvenstveno je namenjena starijim osobama ili osobama koje se nalaze na različitim udaljenim destinacijama.





Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #2 poslato: 13.02.2009. 15:16:06 »

Lim je program za slikanje prstima, poznat pod imenom "Dudl Kids", napravio za svoje dve mlađe sestre, starosti tri i pet godina.
"Napravio sam program za moje sestrice koje vole da slikaju", rekao je Lim. "Ali srećan sam što se sviđa i drugim ljudima".
Dečakov program omogućava vlasnicima iPhone-a da crtaju prstima dodirujući ekran, koji se posle očisti tako što se iPhone malo "prodrma".
Za manje od dve nedelje, Limov program je učitalo više od 4.000 korisnika.
Lim, koji besprekorno poznaje šest programskih jezika, prvi put je počeo da koristi kompjuter kada je imao dve godine. Programiranje je otkrio sa sedam godina i od tada je napravio više od 20 projekata.

"Dudl Kids" je originalno napravio na svom kompjuteru, ali ga je sada prilagodio za upotrebu na iPhone-u. Lim, koji živi u Singapuru, izjavio je za lokalne medije da je program napisao u Paskalu za svega nekoliko dana.
Njegov otac Lim Taj Čin, koji se takođe bavi programiranjem za iPhone, skromno je naveo da s Lim veoma interesuje za kompjutere, a posebno za programiranje, preneo je BBC.
"Dudl Kids je veoma jednostavan program i može ga uraditi svako", rekao je Taj Čin. "Svako može da programira. Ako je to uradio Ding Ven, možete i vi".
Devetogodišnji programer sada radi na naučno-fantastičnoj igrici za iPhone "Invejder Vors" i planira da se učlani u školski robotički klub.

Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #3 poslato: 13.02.2009. 15:33:56 »
Google zna gde ste i koliki vam je puls
 

U sklopu svog projekta Google Health, kojim ovaj internetski div želi napraviti najveću bazu zdravstvenih podataka na svijetu, Google i IBM pokrenuli su novu inicijativu u sklopu koje će ovaj servis prikazivati podatke iz medicinskih aparata kao što je, primjerice, EKG


Google Health je baza podataka u kojoj pacijenti iz odabranih zdravstvenih ustanova u SAD-u mogu sudjelovati ako to žele, čime dobivaju online pristup svim svojim zdravstvenim podacima, a mogu ga ostaviti privatnim ili podijeliti sa svojim doktorom, osobnim trenerom, nutricionistom i tome slično.

U suradnji s tvrtkom IBM Google je sada otišao korak dalje, objavivši da će Google Health crpiti podatke i iz raznih medicinskih aparata koji će biti spojeni na internet, pa će tako, primjerice, doktor moći na internetu pogledati kolik mu pacijent ima puls i je li mu previsoka razina šećera u krvi.

Odmah su se, naravno, javile pritužbe u vezi s privatnošću: neki tvrde da je Googleu cijela inicijativa samo krinka kako bi prikupio zdravstvene podatke pacijenata koje bi kasnije mogao koristiti u marketinškim kampanjama, no Google to odlučno odbija.

Voditelj projekta Roni Zeiger tvrdi da će 'pacijenti imati potpunu kontrolu' nad Google Healthom te da podrška za online očitavanja s medicinskih aparata ništa ne mijenja na stvari što se privatnosti tiče.

Zanimljivo je da je Google jučer predstavio još jednu uslugu koja je vrlo osjetljiva što se privatnosti tiče: Google Latitude. Ova usluga, koja trenutno nije dostupna u Hrvatskoj, omogućuje korisnicima Googleove karte za mobilne telefone (Mobile Maps) da provjere gdje se u datom trenutku nalaze njihovi prijatelji. I kod ove usluge Google je veliku pažnju posvetio očuvanju privatnosti korisnika, pa tako svaki korisnik može detaljno podešavati tko točno može vidjeti njihovu lokaciju, pa čak i za određene korisnike ili grupe korisnika odrediti da ta lokacija bude lažna ili posve nevidljiva.
www.google.com/health
www.google.com/latitude


Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #4 poslato: 13.02.2009. 16:29:02 »
 
 


Američki "Majkrosoft" je lani imao jednu od najuspešnijih godina od dolaska na tržište Srbije, a uspešno poslovanje bi trebalo da se nastavi i tokom 2009., izjavio je menadžer marketinga u kompaniji "Majkrsoft Srbija" Miša Ognjanović.



"Ne očekujemo neke fantastične brojke u 2009., ali kako se kriza polako bude stišavala, verujemo u nastavak uspešnog poslovanja u Srbiji, kakvo smo imali poslednjih sedam godina", kazao je Oganjanović Tanjugu na Sajmu brendova.
Svetska ekonomska kriza uticala je i na poslovanje "Majkrosofta", ali mi smatramo da je tehnologija uvek bila jako bitan faktor, kako za poslovanje, tako i za izlaženje iz krize, jer nam pomaže da lakše komuniciramo, ukazao je Oganjanović.

Ognjanović: Komunikacija rađa znanje za izlaz iz krize

Komunikacija daje podstrek znanju, koje će i pomoći da se pronađe izlaz iz krize, ocenio je on i istakao da "Majkrosoft" zbog toga smatra da ima dobre izglede u budućnosti, bez obzira na postojeću globalnu finansijsku krizu.

Kada je reč o novim proizvodima, Ognjanović je naglasio da ih "Majkrosoft" stalno "izbacuje" na tržište, bez obzira da li se radi o "onlajn" proizvodima kroz "Vindouz lajv" ili putem novih operativnih sistema, ofisa i slično.

On je podsetio da je "Majkrosoft" 2007. godine plasirao novi operativni sistem "Vindouz vistu", a ujedno i "Vindouz ofis 2007" i dodao da su pre nekoliko meseci napravljena znatna poboljšanja na "onlajn" proizvodima.

„Vindouz sedam" - revolucija u OS

Ta kompanija je izbacila i novu beta verziju operativnog sistema "Vindouz sedam" i postavljanjem na svoju veb stranicu učinila je dostupnom ljudima koji žele da je probaju, rekao je Ognjanović i pozvao zainteresovane da preuzmu i isprobaju tu verziju.

"Smatramo da je to prava revolucija u operativnim sistemima", istakao je on i ukazao na jedinstvenu mogućnost na domaćem tržištu da se sa veb stranice "Majkrosofta" "skine" celokupna beta verzija tog operativnog sistema i učestvuje u finalizaciji teksta na srpskom jeziku "Vindouz sedam".

Operativni sistem "Majkrosoft vindouz" jedan je od najvećih brendova te kompanije, postoji već 25 godina, a koriste ga milioni ljudi širom sveta.


Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #5 poslato: 13.02.2009. 16:35:39 »
Hakovan Kaspersky
ITsvet 11.02.2009 06:26
 
 


Američki Web sajt ruskog prodavca antivirus rešenja, kompanije Kaspersky Lab, hakovan je u toku vikenda a kao rezultat toga obelodanjena je baza korisnika.



Međutim, i pored očiglednih dokaza o tome Kasperski i dalje odbija da prizna da su bilo koji podaci ugroženi te da je slaba tačka preko koje je sve izvedeno slabog intenziteta. Neidentifikovani haker je u preko vikenda objavio da je uspeo da pristupi kompletnom profilu baze podataka ove kompanije otkrivajući imena klijenata, aktivacione kodove, listu bugova kao i e-mail adrese klijenata. On takođe navodi da je ušao u bazu podataka korišćenjem SQL napada.

Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #6 poslato: 14.02.2009. 22:36:27 »
 


Rukovodioci američke Agencije za svemirska istraživanja (NASA) po treći put su odložili poletanje spejs-šatla "Diskaveri", koji bi 27. februara trebalo da krene ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Agencija za svemirska istraživanja je, po treći put, odložila datum za poletanje spejs-šatla "Diskaveri". Planirano je da letelica poleti ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, 27. februara.

Stručnjacima Nase potrebno je dodatno vreme da bi razmotrili analize i rezultate ispitivanja ventila, koji bi trebalo da na odgovarajući način održe pritisak u rezervoaru sa gorivom tokom leta, ka svemirskoj stanici.

"Bilo je potrebno dodatno vreme za okončanje analiza i rezultata testova", rekao je portparol Nasinog Svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, Alard Bjutel.

Šatl nosi poslednji komplet solarnih ploča namenjenih za krila, odakle se energijom napaja Međunarodna svemirska stanica.

U posadi šatla su Japanac Koči Vakata, koji će na dužnosti u stanici zameniti Sandru Magnus. Vakata će biti prvi astronaut iz Japana, koji će postati član posade MKS-a.

Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #7 poslato: 15.02.2009. 11:41:43 »
Da je krava sveta životinja u Indiji, odavno se zna, ali da je baš toliko sveta, to je zbilja novost. Hindski nacionalisti pripremaju osvježavajući napitak na bazi kravljeg urina, kojim žele indijske potrošače odvratiti od uvoznih gaziranih pića i privući ideologiji hindutva ("indijskosti").



Om Prakash, čelnik odjela za zaštitu krava Rashtriya Swayamsevak Sangha, najstarije (osnovana 1925.) i najbrojnije (oko osam milijuna sljedbenika) nacionalističke grupe u Indiji koja se zalaže za tradicionalne hinduističke vrijednosti, najavljuje da su laboratorijski testovi pri kraju i da se "gau jal" ("kravlja voda") može uskoro očekivati u trgovinama.

- Ne brinite se, neće smrdjeti poput urina, bit će jako ukusna – rekao je Om Prakash novinarima u Hardwaru, jednom od četiri sveta grada na rijeci Ganges.
- Bit će vrlo zdrava, neće biti poput gaziranih pića i neće sadržavati nikakve toksine.

Čelnik RSS-a napomenuo je da će u pripremi toga bezalkoholnog osvježenja kravlja mokraća biti pomiješana s ljekovitim i ajurvedskim travama, te da će piće biti jeftinije od coca-cole i pepsija (na čiji bojkot je RSS pozivao još 1994.) i da dugoročni planovi uključuju i izvoz iz Indije.



Izvor


Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #8 poslato: 15.02.2009. 22:06:32 »
Svemirski teleskop Habl otkrio nove detalje o galaksiji
FoNet 14.02.2009 13:40


Pre okončavanja posmatranja beskrajnog prostranstva univerzuma i definitivnog odlaska "u penziju", svemirski teleskop Habl otkrio je nove detalje o galaksiji koju su astronomi nazvali "crno oko". Galaksija "crno oko" nazvana je tako zato što je jedan od mnogih "nestanaka" u kosmosu stvorio crni prsten i - jezgro koje rotira u suprotnom smeru.



Ono što na fotografiji Habla izgleda kao "crno oko" zapravo je "traka" prašine koja jasno vidljivo stoji ispred sjajnog nukleusa galaksije - naglasili su u saopštenju naučnici koji analiziraju podatke koje im šalje Habl.
Galaksiju, koja je zvanično označena šifrom M64, astronomi od milja zovu "crno oko" ili "đavolje oko".
Na nekim ranije dobijenim slikama, "crno oko" se pokazuje kao "prilično normalna spiralna galaksija" i činilo se, kao što je slučaj i u drugim galaksijama, da sve zvezde u sastavu M64 rotiraju u istom pravcu.
Međutim, detaljne studije snimaka 90-tih godina ustanovile da, za razliku od zvezda koje hrle u istom pravcu, interstelarni gas u spoljnom omotaču rotira u suprotnom smeru.
U tački u kojoj se zvezde i gas nađu suprotstavljeni, gasovi se sudaraju i zajedno bivaju razoreni čime stvaraju područje za stvaranje aktivnih zvezda, naglašavaju astronomi.

Novi snimci pokazuju područje u kojem su užarene, "plave zvezde" upravo formirane, zajedno sa ružičastim oblacima vodonika koji se užari u trenutku kad postane izložen ultraljubičastoj svetlosti sa "zvezde - novorođenčeta".
Astronomi smatraju da "unutrašnji konflikti" u M64 naglo bujaju kad "crno oko" prosto "upije" neku "satelitsku galaksiju" s kojom se sudario - najverovatnije pre više od milijardu godina.
Najvidljiviji tragovi ove manje galaksije su nestali ali znaci sudara postoje upravo u - suprotnom kretanju spoljašnje ivice M64.
Dugo vremena poznata astronomima-amaterima zato što je vidljiva i malim teleskopima, galaksija "đavolje oko" je od Zemlje udaljeno oko 17 miliona svetlosnih godina u sazvežđu "Coma Berenices" (Berenisina kosa).
Svetlosna godina iznosi 10 triliona kilometara a to je rastojanje koje za godinu dana pređe svetlost.



Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #9 poslato: 16.02.2009. 16:29:47 »
Slomljeni najduži nokti na svetu
RTS 14.02.2009 18:


Li Remond iz Salt Lejk Sitija koja je bila vlasnica najdužih noktiju na svetu doživela je saobraćajnu nesreću u kojoj je slomila nokte. Svoje pomno čuvane i negovane nokte nije odrezala od 1979. godine.

Li Redmond iz Salt Lejk Sitija, čije je ime zabilježeno u Ginisovoj knjizi rekord u kategoriji vlasnice najdužih noktiju na svetu, doživela je saobraćajnu nesreću  u kojoj je slomila pomno negovane i čuvane nokte.

Redmond nokte nije odrezala od 1979. godine. Prema informaciji objavljenoj na  Ginisovoj internetskoj stranici, ukupna dužina svih njenih noktiju prošle godine iznosila je više od 8,5 metara. Najduži je bio nokat na palcu desne ruke - oko 65 centimetara.

Šerif okruga Solt Lejk Don Hatson novinarima je rekao da je Redmondova  imala nesreću u kojoj je teže povređena, ali je van životne opasnosti.


Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #10 poslato: 18.02.2009. 21:43:03 »
Šta sve „fejsbukeri" pišu o sebi
Press 17.02.2009 07:47


Korisnici interneta širom sveta opsednuti su zahtevom da „fejsbukeri" napišu 25 najzanimljivijih stvari o sebi, ali i da isti zahtev proslede svojim prijateljima



Za svega nedelju dana pristiglo je pet miliona odgovora, odnosno 125 miliona raznoraznih zanimljivosti. Očigledno, nije trebalo puno da ova aplikacija zaživi naveliko, s obzirom na to da se od ljudi traži da urade upravo ono što oni najviše i vole - da pričaju o sebi! Ništa manje dokoni analitičari su izračunali da je ova vrsta virtuelnog narcizma, za nedelju dana potrošila najmanje 800 hiljada radnih sati, imajući u vidu da je za sastavljanje liste potrebno desetak minuta, ali i to da većina korisnika fejsbuka najviše on-lajn vremena potroši na radnom mestu.

Dosadno i besmisleno

Zbog čega ljudi i ono malo slobodnog vremena troše na ovako besmislene aplikacije? Odgovora ima puno, a jedan od zanimljivijih je tvrdnja pojedinih sociologa da ova vrsta „brejnstorminga", zapravo, ima istu svrhu kao i metoda koja se koristi na fakultetima, a koja ima za cilj da se studentima „razmrdaju moždane vijuge!" Puno je i onih koji smatraju da je ova aplikacija, zapravo, obična „navlaka". „Verovatno bi bila zanimljiva da su ljudi malo zanimljiviji, kaže se u tekstu objavljenom u magazinu ‘Tajm'. Ovako, pošto su ljudi uglavnom dosadni i mahom preteruju u otkrivanju svoje intime, cela priča je više nego besmislena".

Prede kao morž

Da bi to ilustrovao i dokazima argumentovao, „Tajm" je objavio i listu najglupljih stvari iz privatnog života koje su „fejsbukeri" otkrivali svojim mrežnim prijateljima.

„Ja ‘takos' jedem isključivo višuljkom", napisao je jedan Amerikanac i otkrio informaciju bez koje nijedan njegov prijatelj, verovatno, ne bi mogao da živi. „Stalno zaboravljam da je Barak Obama naš predsednik", saopštava jedna službenica svoj problem, a da je ćutanje zlato, očigledno, još nije shvatio jedan Amerikanac koji saopštava da ga je jednom prilikom pokakio majmun!

Ali to, naravno, nije sve! Mnogi ljudi su, recimo, iskoristili priliku da kažu kako „gumene medvediće jedu tako što im prvo otkinu udove, a glavu ostave za kraj", „da im je ‘Titanik' omiljeni film, ali da to najradije ne bi priznali", zatim da obožavaju „šljepkanje po guzi", da ne razumeju zašto ljudi vole filmskog ‘Kuma' i štošta drugo što bi, valjda, trebalo da bude jedna od 25 najvažnijih karakteristika njihove ličnosti.

Jedan od učesnika je „humorom" uspeo da se nađe na „Tajmovoj" listi: „to što shvatam da su Azijatkinje pametnije, lepše i imaju više stila, ne znači da imam fetiš. Jednostavno, samo sam rasista!".

A tu su, naravno, i brojni lični problemi. „Dva moja najveća prijatelja su niža od 160 cm, a ja imam strah od patuljaka", kaže jedan mučenik koji, očigledno, ima problem da razdvoji prijateljstvo od ličnih fobija. „Prijatelji mi kažu da kad mi briju leđa, ja predem kao morž", takođe je jedna od visprenih izjava bez koje bi čovečanstvo, verovatno, bilo znatno siromašnije.

Neki su iskoristili priliku da pokažu kako imaju bogata interesovanja, pa kažu:"ponekad volim da zalepim palčeve da vidim kako je to biti dinosaurus", dok se drugi žale da im „mokraća miriše na žitarice". „Svako veče pre spavanje popijem dve čaše vina. Da li sam ja to priznala da sam alkoholičarka?", pita se jedna gospođa kojoj je, očigledno, pre mesto na klinici za lečenje od bolesti zavisnosti, nego na fejsbuku.

Oplakao mister Spoka

„Tajm" navodi i primere kako se ljudi ponašaju u „najtežim trenucima" života. „Plakao sam kao dete kad je umro Spok u drugom delu Zvezdanih staza", iskreno priznaje jedan „fejsbukovac", dok je drugi izjavio „da je konj pao u trenutku dok ga je jahao". Ne znamo šta je razlog pada, težina jahača ili nespretnost konja, ali to nije bilo ni važno mnogoljudnom „sajber" svetu. Međutim, izjava jednog Amerikanca „da ne voli demokratiju" možda i nije najgluplja koja se mogla pročitati. Svakako je zanimljivija nego problemi anketara rođenih sa ravnim tabanima ili jednog fejsbukera koji se žali „da je ćosav po rukama". Najzanimljivija je „muka" čoveka koji ima tri bubrega, a ne zna šta će sa viškom. „Voleo bih da mogu da ga prodam i zaradim na njemu, ali nije dovoljno razvijen, i ne služi ničemu osim što sam zbog njega piškio u krevet do trećeg razreda osnovne škole", kaže ovaj „srećni dobitnik".



Izvor


Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #11 poslato: 18.02.2009. 21:47:03 »
Kung-fu majstor očnim kapcima podiže 45 kila
T Portal 18.02.2009 07:40


Kineski kung-fu majstor Song Tao svojom snagom doslovce ostavlja bez daha. Očnim kapcima na koje je uz pomoć gumba pričvrstio tanko uže uspio je podići dvije kante s vodom teške oko 45 kilograma

Song Tao kaže da se godinama bavi ovom neobičnom vještinom.

'Godinama se privikavam samo na osjećaj gumba u oku. Čak sam i spavao s njima kako bih se uspio koncentrirati na snagu kapaka. Učio sam od jednog majstora koji je mogao podignuti više od mene. Pokušavam se koncentrirati na ljepotu podizanja te potisnuti osjećaj boli', kaže Kinez, inače nositelj crnog pojasa.

Ipak, Song Tao dodaje da je žalostan što će njegova vještina nestati zajedno s njim, jer nitko nije pokazao interes.

'Pokušao sam obučiti nekoliko učenika, međutim oni su se žalili na preteške i prebolne treninge', izjavio je Song.


Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #12 poslato: 18.02.2009. 21:54:31 »
Simpsoni nakon 20 godina dobili novi televizor (tekst i video)
Jutarnji.hr 18.02.2009 07:12
 
 


Nakon 429 epizoda i dva duga desetljeća na malim ekranima, popularna američka crtana serija The Simpsons dobila je obnovljenu uvodnu špicu te time obilježila svoj prelazak na kvalitetniji prikaz slike(HD).



Uvod Simpsonsa se posljednji put promijenio prije punih 18 godina tijekom druge sezone prikazivanja.

Redoviti gledatelji popularne crtane serije primijetiti će kako se osnovna priča nije mijenjala. Buntovni sin Bart još uvijek je u kazni koju izvšava pisanjem po ploči, nespretni otac Homer odlazi iz tvornice noseći sa sobom radioaktivni materijal, dobra kćer Lisa svira saksofon te napušta učionicu, najmlađa Maggie u šopingu je sa mamom Marge, a obitelj se na kraju i dalje okuplja na kauču pred televizorom.

No, u originalnu su špicu unesene brojne promjene koje uključuju neke od novih likova što su se priružili poznatim crtanim junacima tijekom 20-godišnjeg emitiranja.

Apuove osmorke stoje na Bartovom putu kući, kao i bogati Teksašanin, a pomagač Bob ga pokuša ubosti. Maggie u dućanu susreće svojeg ljutog protivnika, Geralda, bebu s jednom obrvom. Također, dobri poznavatelji serije primijetiti će kako se cijena namirnica koju Marge kupuje u dućanu, i nakon što trgovac provuče Maggie, promjenila te sada iznosi 486,52 dolara.

Novom špicom obitelj Simpson dobila je i novi televizor te sada umjesto starog imaju taknu plazmu.

Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #13 poslato: 25.02.2009. 21:56:06 »
Ulična rasveta kojom se upravlja mobitelom
 24.02.2009 05:08



Brojni manji njemački gradovi već neko vrijeme pokušavaju pronaći način na koji bi mogli uštedjeti na računima za električnu energiju. Jedan od poteza bilo je gašenje javne rasvjete u gluho doba noći, no ova mjera nije naišla na odobravanje građana. Rješenje bi moglo doći u obliku javne rasvjete koju svaki građanin može sam upaliti



Njemački gradić Morgenröthe-Rautenkranz, smješten u pokrajini Erzegebirge, prvi je grad u kojem su lokalne vlasti u sustav javne rasvjete implementirale tehnologiju koja omogućuje njeno paljenje mobitelom bilo kojeg od stanovnika. Prva dva testna tjedna pokazala su se izuzetno uspješnima, no rasvjeta je gotovo cijelo vrijeme bila upaljena, s obzirom na to da su stanovnici Morgenröthe-Rautenkranz jedva dočekali da isprobaju ovaj sustav.

Gradske vlasti uz pomoć ovog sistema mjesečno uspješno uštede oko 4.000 eura, što je popriličan iznos u gradiću s oko tek 900 stanovnika.

Tehnologiju je omogućila njemačka kompanija prikladna naziva Dial4Light. Svaki od dijelova gradića podijeljen je na određene sektore i stanovnici moraju znati numeričku oznaku svakog pojedinog sektora koji požele upaliti. Paljenje javne rasvjete određenog sektora u trajanju od 60 minuta građane stoji 3,5 eura.





Van mreže vatrogasac

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 748
  • Like: +22/-2

Odg: razne zanivljivosti
« Odgovor #14 poslato: 25.02.2009. 22:04:00 »
[img][/iPlaninski venci veličine Alpa otkriveni u antarktičkom ledu
Blic 25.02.2009 07:17


U antarktičkom ledu su pronađeni planinski venci veličine Alpa, što je bacilo novo svetlo na pitanje ledenog pokrivača, čije bi čak i delimično otapanje moglo da uslovi povećavanje nivoa mora, saopštili su naučnici.



Naučnici su uz pomoć radara i dubinskih senzora napravili prvu detaljnu mapu subglečerskih planina Gamburtsev, koje su otkrili ruski istraživači pre 50 godina, u srcu istočno-antarktičkog ledenog pokrivača.
"Ono što je iznenađujuće je da ove planine nisu samo veličine Alpa, već i izgledaju slično kao evropski Alpi, sa oštrim vrhovima i dolinama", rekao je geofizičar iz Britanskog Antarktičkog centra, Fausto Feračoli, koji je učestvovao u istraživanju.
On je rekao agenciji Rojters da bi planine verovatno bile ravne da se led formirao sporo. Ali, prisustvo oštrih vrhova nagoveštava da se led formirao brzo, "potisnuvši taj planinski predeo četiri kilometra ispod površine leda".

Feračoli je rekao da su te mape "prva stranica nove knjige" o tome na koji način se ponaša ledeni pokrivač, što će omogućiti predviđanje kako će led reagovati na globalno zagrevanje. Antarktik je pod ledom oko 35 miliona godina, a leda je toliko da bi njegovo topljenje povećalo nivo svetskih mora za 57 metara.
Timovi stručnjaka iz Australije, Britanije, Kanade, Kine, Nemačke, Japana i SAD, koji su takođe učestvovali u istraživanju, otkrili su uz pomoć istraživačkih podmornica vodu ispod leda.
"Temperatura u našim kampovima je bila oko minus 30 stepeni Celzijusa, ali na tri kilometra ispod nas, na dnu ledenog pokrivača, videli smo tekuću vodu u dolinama", saopštio je Univerzitet Kolumbija.

Poslednjih godina na Antarktiku su pronađena mnogobrojna subglečerska jezera. Geolozi smatraju da se planine veličine Alpa ili Himalaja formiraju u sudaru kontinenata. Poslednji put je Antarktik bio izložen takvim silama pre 500 miliona godina.
"Ono što je ovde misterija je da su Alpi stari samo 50 do 60 miliona godina, dok ovde imamo planine te veličine koje bi mogle biti stare oko 500 miliona godina", rekao je Feračoli.

 


mg]