Šta sve „fejsbukeri" pišu o sebi
Press 17.02.2009 07:47
Korisnici interneta širom sveta opsednuti su zahtevom da „fejsbukeri" napišu 25 najzanimljivijih stvari o sebi, ali i da isti zahtev proslede svojim prijateljima
Za svega nedelju dana pristiglo je pet miliona odgovora, odnosno 125 miliona raznoraznih zanimljivosti. Očigledno, nije trebalo puno da ova aplikacija zaživi naveliko, s obzirom na to da se od ljudi traži da urade upravo ono što oni najviše i vole - da pričaju o sebi! Ništa manje dokoni analitičari su izračunali da je ova vrsta virtuelnog narcizma, za nedelju dana potrošila najmanje 800 hiljada radnih sati, imajući u vidu da je za sastavljanje liste potrebno desetak minuta, ali i to da većina korisnika fejsbuka najviše on-lajn vremena potroši na radnom mestu.
Dosadno i besmisleno
Zbog čega ljudi i ono malo slobodnog vremena troše na ovako besmislene aplikacije? Odgovora ima puno, a jedan od zanimljivijih je tvrdnja pojedinih sociologa da ova vrsta „brejnstorminga", zapravo, ima istu svrhu kao i metoda koja se koristi na fakultetima, a koja ima za cilj da se studentima „razmrdaju moždane vijuge!" Puno je i onih koji smatraju da je ova aplikacija, zapravo, obična „navlaka". „Verovatno bi bila zanimljiva da su ljudi malo zanimljiviji, kaže se u tekstu objavljenom u magazinu ‘Tajm'. Ovako, pošto su ljudi uglavnom dosadni i mahom preteruju u otkrivanju svoje intime, cela priča je više nego besmislena".
Prede kao morž
Da bi to ilustrovao i dokazima argumentovao, „Tajm" je objavio i listu najglupljih stvari iz privatnog života koje su „fejsbukeri" otkrivali svojim mrežnim prijateljima.
„Ja ‘takos' jedem isključivo višuljkom", napisao je jedan Amerikanac i otkrio informaciju bez koje nijedan njegov prijatelj, verovatno, ne bi mogao da živi. „Stalno zaboravljam da je Barak Obama naš predsednik", saopštava jedna službenica svoj problem, a da je ćutanje zlato, očigledno, još nije shvatio jedan Amerikanac koji saopštava da ga je jednom prilikom pokakio majmun!
Ali to, naravno, nije sve! Mnogi ljudi su, recimo, iskoristili priliku da kažu kako „gumene medvediće jedu tako što im prvo otkinu udove, a glavu ostave za kraj", „da im je ‘Titanik' omiljeni film, ali da to najradije ne bi priznali", zatim da obožavaju „šljepkanje po guzi", da ne razumeju zašto ljudi vole filmskog ‘Kuma' i štošta drugo što bi, valjda, trebalo da bude jedna od 25 najvažnijih karakteristika njihove ličnosti.
Jedan od učesnika je „humorom" uspeo da se nađe na „Tajmovoj" listi: „to što shvatam da su Azijatkinje pametnije, lepše i imaju više stila, ne znači da imam fetiš. Jednostavno, samo sam rasista!".
A tu su, naravno, i brojni lični problemi. „Dva moja najveća prijatelja su niža od 160 cm, a ja imam strah od patuljaka", kaže jedan mučenik koji, očigledno, ima problem da razdvoji prijateljstvo od ličnih fobija. „Prijatelji mi kažu da kad mi briju leđa, ja predem kao morž", takođe je jedna od visprenih izjava bez koje bi čovečanstvo, verovatno, bilo znatno siromašnije.
Neki su iskoristili priliku da pokažu kako imaju bogata interesovanja, pa kažu:"ponekad volim da zalepim palčeve da vidim kako je to biti dinosaurus", dok se drugi žale da im „mokraća miriše na žitarice". „Svako veče pre spavanje popijem dve čaše vina. Da li sam ja to priznala da sam alkoholičarka?", pita se jedna gospođa kojoj je, očigledno, pre mesto na klinici za lečenje od bolesti zavisnosti, nego na fejsbuku.
Oplakao mister Spoka
„Tajm" navodi i primere kako se ljudi ponašaju u „najtežim trenucima" života. „Plakao sam kao dete kad je umro Spok u drugom delu Zvezdanih staza", iskreno priznaje jedan „fejsbukovac", dok je drugi izjavio „da je konj pao u trenutku dok ga je jahao". Ne znamo šta je razlog pada, težina jahača ili nespretnost konja, ali to nije bilo ni važno mnogoljudnom „sajber" svetu. Međutim, izjava jednog Amerikanca „da ne voli demokratiju" možda i nije najgluplja koja se mogla pročitati. Svakako je zanimljivija nego problemi anketara rođenih sa ravnim tabanima ili jednog fejsbukera koji se žali „da je ćosav po rukama". Najzanimljivija je „muka" čoveka koji ima tri bubrega, a ne zna šta će sa viškom. „Voleo bih da mogu da ga prodam i zaradim na njemu, ali nije dovoljno razvijen, i ne služi ničemu osim što sam zbog njega piškio u krevet do trećeg razreda osnovne škole", kaže ovaj „srećni dobitnik".
Izvor