Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

23.05.2019. 04:47:18
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Optima Telekom pokre?e vlastitu IPTV uslugu od 2009 godine  (Pročitano 2544 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

OptiTV protiv MAXtv-a
Optima Telekom pokreće vlastitu IPTV uslugu od 2009 godine
Autor teksta: mPortal

Danas je u Zagrebu potpisan ugovor o poslovnoj suradnji između tvrtki Odašiljači i veze (OiV) i Optima Telekoma (OT) o pružanju usluge IP televizije. Odašiljači i veze će ponuditi infrastrukturu kojom će Optima do kraja godine započeti testiranje usluge digitalne IP televizije. Usluga IPTV-a, komercijalnog naziva OptiTV, na tržištu bi se trebala naći do kraja prvog kvartala 2009.

OptiTV je zamišljen kao interaktivna platforma putem koje će se korisnicima ponuditi čitav spektar novih usluga koje do sada nisu bile dostupne putem standardnih TV prijamnika i sustava kabelske televizije, što predstavlja ključnu kompetitivnu prednost. Potencijalno tržište OptiTV usluge je u preko 600.000 priključaka dostupnih na 200 centrala spojenih na Optiminu mrežu


U prvoj fazi IPTV usluga će biti omogućena u 10 gradova s najvećim brojem Optiminih korisnika: u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Rijeci,  Varaždinu, Zadru, Slavonskom Brodu, Velikoj Gorici, Karlovcu i Samoboru. Uz navedene gradove, usluga će se postupno uvoditi do svih ostalih lokacija na kojima Optima Telekom ima svoje korisnike te na kojima nastavlja izgradnju vlastite optičke mreže.

Usluga će nuditi mogućnost gledanja 75 televizijskih kanala, uslugu snimanja, korištenja videoteke, kao i brojne druge dodatne sadržaje, a daljnji razvoj ovisit će o potražnji i željama korisnika.

Nakon potpisivanja ugovora, slijedi faza instalacije, testiranja te lansiranje usluge, s tim da bi prva interna testiranja trebala početi krajem ove godine. Javno testiranje će se vršiti s odabranim korisnicima OptiDSL usluge koji će zadovoljavati potrebne tehničke parametre te koji iskažu želju za sudjelovanjem. Tijekom testne faze usluga se neće naplaćivati, a očekuje se da će u testnoj fazi sudjelovati od 1.500-3.000 korisnika u trajanju od dva mjeseca.

Planirani početak ovog javnog testiranja usluge je tijekom veljače 2009. godine. Paralelno s potpisivanjem ovog Ugovora, Optima Telekom je započeo pregovore s najvećim svjetskim medijskim kućama, te je pred potpisom ugovora koji će omogućiti distribuciju vodećih TV kanala na ovom području. Budući da su istraživanja pokazala da većina korisnika kojima je dostupan veliki izbor TV programa redovno prati 10 do 15 kanala, OptiTV se neće koncentrirati toliko na broj kanala koliko na kvalitetu sadržaja. Stoga se mogu očekivati i paketi s manjim brojem odabranih programa po povoljnijoj cijeni od konkurencije.

Prilikom potpisivanja ugovora, predsjednik uprave OiV-a Denis Nikola Kulišić je istaknuo da OiV posjeduje najkvalitentiji sustav za prijem i agregaciju TV programa u ovom dijelu Europe: "Uz navedeno, OiV je u posljednje vrijeme investirao značajna sredstva.  U ime OiV-a, posebno želim izraziti zadovoljstvo što je OT, kao najjači alternativni operator u Republici Hrvatskoj, prepoznao dosadašnju poslovnu politiku naše tvrtke te još jednom pozdraviti potpisivanje ovog ugovora o  poslovnoj suradnji između OT-a i OiV-a."

"Iako slični modeli suradnje infrastukturnih tvrtki i telekom operatora već funkcioniraju na drugim tržištima, suradnja OiV-a i OT-a je u mnogočemu jedinstvena. Naime koristit će se najmoderniji sustav za kompresiju digitalnog signala (tzv. enkodiranje) te postići najkvalitetniji televizijski signal u Hrvatskoj koji će od samog početka biti dostupan i u HDTV  tehnologiji. S obzirom na iskustvo i opremu koju ima OiV, kao i velik broj korisnika koji ima Optima na vlastitoj mreži, ovu suradnju smatramo najboljim rješenjem na broadband tržištu jer ćemo u relativno kratkom vremenu korisnicima ponuditi visokokvalitetnu IPTV uslugu." zaključio je Goran Jovičić predsjednik uprave Optima Telekoma.

(Tekst u cijelosti prenesen sa www.optima.hr)