Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

28.03.2024. 09:20:49
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: METABOX HR-T  (Pročitano 4711 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže flyaway83

  • Senior clan
  • *
  • Poruke: 75
  • Like: +3/-0
  • Pol: Muškarac

METABOX HR-T
« poslato: 21.11.2008. 17:48:34 »
Kako nam polako, ali sigurno i to na mala vrata ispočetka, ulazi digitalni signal zemaljskih programa OiV, preko reklama, na HRT-1/2, red je da se malo zabavimo i s nečim što nam dolazi u pozadini toga, a što je izuzetno važno i bez čega nema ni digitalnog signala ni slike. To je "famozni" risiver, ili ti ga prijemnik, koji će nam omogućiti to ugodno gledanje.
Ovaj put nam je, u potrazi za takvim prijemnikom, zapeo za oko jedan od kojeg se očekuje da bude udarni pri nabavki, ako ništa drugo, a ono radi svoje cijene i najave kako je optimaliziran za HR tržište. Budući je Vlada RH najavila sponzoriranje sa 135 kn, za nabavku prijemnika, a ovaj košta 176 kn, zaključak se nametnuo sam po sebi.
Dakle, radi se o prijemniku Metabox HR - T, kojeg sam odlučio recenzirati, onako za prvu ruku, te vidjeti zadovoljava li potrebnom kvalitetom sve ono što nam treba.
Odmah kad vidite u što je pakiran (obična kartonska kutija), crne boje i većih slova po sebi, jasno vam je kako ne treba očekivati neku dodatnu opremu s prijemnikom. I zaista, kad sam otvorio kutiju, u njoj nije bilo ništa, osim u nailon upakiranih prijemnika, daljinskog upravljača, uputstva za rukovanje s dvije baterije i jamstveni list. Sasvim dovoljno, reći će mnogi, ali gdje je tu kabel za spajanje s TV-om (scart, rf, CVBS, bilo što?), barem silikagel za vlagu. Ali, dobro, što je, tu je. Idemo dalje.

Izvadivši prijemnik iz nailona nije mi se uopče dopao njegov izgled. Obična crna metalna kutija bez ikakvih dodataka tipa dugmeta, tipki, displeja, prekidača, ili nešto slično, što bi ga učinilo imalo privlačnim.

Prednja stranica, ili front (prednji) panel, kako to popularno znamo reći, je isto u crnoj boji, podijeljena po dužini jenim urezom, na dva dijela. Na gornjem dijelu u lijevom kutu je natpis (naziv) prijemnika, a s desne strane natpis da se radi o digitalnom risiveru.
U sredini donjeg dijela prednjednje stranice je natpis DVB, a s desne strane crveni mali okrugli senzor za prijem signala s daljinca. Iznad tog dugmeta je diodica koja gori crveno, ili zeleno, u zavisnosti je li prijemnik u standby modu, ili ukljućen.

Straga prijemnik nije baš obdaren s priključcima, pa se odmah da zaključiti kako je pravljen za CRT TV-e, a oni koji imaju plasmu, ili LCD, neka pokušaju sa SCART kabelom. Ili možda proizvođači i nisu ciljali na njih, kad su pravili ovaj prijemnik, mislivši kako onaj tko ima "love" za LCD, ili plasmu neće kupiti ovaj jeftikaner.
Od priključaka ima (s lijeva na desno, ako prijemnik gledate ispred sebe) RF IN - dakle priključak za vanjsku antenu, RF Loop Through - za prijenos signala na drugi prijemnik ili TV (po sistemu: što vidiš na jednom to vidiš i na drugom), Digitalni priključak za AUDIO (koaksialni), TV SCART (jedan) i RS232 port. Tu su još par naljepnica i to je to. Naponski kabel ide iz prijemnika, odnosno nije posebno odvojen od njega.

Sve pod jednu kapu, rekao bih ukratko opisujući daljinski upravljač ovog aparata. Odnosno, kakav prijemnik takav i daljinski. Obična plastika, lagana i sivo neugledna, obrubljena crnim okvirom, koji se pri dnu širi na 1 cm i prati malo zakošenje dna daljinskog. Dimenzija je 15,5 x 4,5 x 2 cm i mogli bi ga podjeliti na 3 dijela. U gornjem (ajmo reć, prvom) su funkcijske tipke za upravljanjem prijemnikom, u srednjem dijelu su tipke za pojačavanje i smanjenje zvuka, pomicanje kanala gore, ili dolje, a u sredini tih, inače, kvadratno postavljenih tipki je dugme "OK" za ulazak u sve funkcije izbornika i podizbornika, te potvrdu odabrane funkcije. Donji dio (treći) satoji se od brojčanih tipki i još nekih funkcijskih. Iako je neugledan i siromašan izgledom, ipak, ima sve što mu treba i dobro leži u ruci. Čak bih rekao i da je funkcionalan i pomalo ergometričan. Kad ga uzmete, taman vam kažiprst fino legne u udubljenje na donjem dijelu, a sve vam je dostupno palcu. Bravo za to.

Upute za korištenje
Malo je neobično napisati koju riječ o knjižici s uputama (ako bi ovih par listova uopće tako mogli nazvati), pogotovu ako ona to zaslužuje, bilo pozitivno, bilo negativno. Ova, bogami, zaslužuje sve negativne ocjene. Zapravo, radi se o obićnim listovima papiretine, kojih ima ukupno 8. E, da, sve je napisano (fotokopirano) u crno - crnoj boji na malo bijelog papira, pa se slikice skoro i ne vide. Loše, neugledno i iritirajuće. Još kad je sve to zapakirano u nailon i još izgužvano i stavljeno u kutiju, eto tek tako, samo da ima, onda možete misliti kako to izgleda. Jedino ne mogu zamjeriti tekstu u Uputama, jer mi se čini kako pokriva sve osnovno što bi jedan prosječan korisnik trebao, za rukovanje s prijemnikom.

Rad prijemnika

Prijemnik sam testirao na dvije lokacije u Splitu i jednu u Kaštelima, koje sam odabrao prema prijašnjem iskustvu o kvaliteti primljenog signala, bolje rečeno i o siječenju signala s Labištice i Vidove gore.

Prva lokacija - Trstenik
Nakon spajanja prijemnika sa TV-om i uključenja u struju, te priključenja kućne antene, s 36 dB pojačalom, na ekranu TV-a dočekala me je početna stranica, za podešavanje jezika izbornika, odabir regije, podešavanje antene, automatska pretraga i ulazak u glavni izbornik.
Uvoznik je već predprogramirao hrvatski jezik, kao glavni za kretanje po izbornicima, pa se tu nisam trebao truditi.

Idemo odmah na instalaciju jer je trebalo pronaći programe i malo se poigrati s ostalim izbornicima.
U tom izborniku odlučio sam ići na ručnu pretragu (može se sve uraditi i automatski), ali meni je bilo zanimljivo upisivanje frekfencije i pojasa emitiranja odašiljača Labištice (frekf 730 MHz, širina pojasa 8 MHz), spustiti se trakom za pokazivanje malo ispod na pretragu i ptitisnuti OK dugme na daljincu i pretraga je započela.
Vrlo brzo, za oko 3 sekunde prijemnik je pronašao sve naše programe i audio promo program HD emitiranja HRT-a s Marjana, ali bez slike, naravno. Slika je bila stabilna, a signal je varirao od 80 do 97 % , po jačini i kvaliteti. Kako je ovdje postojala optička vidljivost na Labišticu, nije ni bilo sumnje hoće li se signal uhvatiti ili ne, kao i hoće li biti stabilan.
Risiver je radio dva dana, bez greške, s tim da sam isprovao sve funkcije koje su navedene u izbornuku i u Upustvu. Zanimljiva je bila funkcija podešavanja video izlaza prijemnika, gdje se može podesiti RGB i kompozitni izlaz, prema konekciji koju imate na TV-u. Podešavanje države, stvaranje omiljenih lista programa, kao i opčenito sve funkcije koje se nude kroz OSD prikaz s jednim izuzetno ugodnim grafičkim sučeljem, pravo su zadovoljstvo.
Prijemnik ima stvarno mnogo funkcija, ali rad preko spomenutog sučelja je pravo zadovoljstvo.Mogu samo reći kako me ovaj mali neugledni (netko će reći atraktivan) prijemnik osvojio slikom, mogućnostima manipulacije izbornikom, lakoćom upravljanja daljinskim upravljačem i funkcionalnošću.

Druga lokacija - Lučac, stan u rupi.
Ovo je ono što me najviše zanimalo. Kako će se prijemnik nositi s oskudnom količinom signala. Priključio sam ga opet na kućnu antenu, prvo u stanu na katu (oko 5 m iznad razine ulice). Iako je kuća u kojoj sam ovo sve isprovavao, okružena visokim zgradama, pa je signal mogao doći samo kroz jedam omanji prolaz između dvije ulice (nebitno), nije bilo nikakvog problema. Puklo je opet po snazi oko 80 %, a po kvaliteti i 97%. Slika stabilna, bez "kockica" i trzanja, tj "pucanja". Bravo za tuner prijemnika. Idemo dalje. Sad sam ga priključio u stanu u prizemlju, bolje reći u podzemlju, jer je bio ispod razine ulice za 3 m. E tu je već bilo problema. Slika je trzala, pucala, pojavljivale su se kockice - dakle nestabilna. Jačina signala pala je na nekih 55 %, a kvaliteta na 40 - 50% i bilo je problema. Zatim sam ga priključio na vanjsku antenu (obična logica), okrenuo je otprilike prema Labištici (opet između kuća) i stanje se naglo popravilo. Signal se drastično podigao i slika se stabilizirala. Sve je radilo odlično.
Dakle, ipak je dobro i služit će svrsi.

Treča lokacija - Kaštela
Sve ponovljeno s uključenjem prijemnika, spajanje prvo na kućnu, pa onda na vanjsku logicu, kao i dva predhodna puta i slika je bila tu. Kvalitetna, stabilna s "ludilo" jačinom signala. pravo zadovoljstvo, što drugo reći.

Sažetak

Uz Metabox HR-T, spremno ćete dočekati ulazak digitalne Hrvatske u ostalu digitalnu europsku bratiju. Ovaj mali i izgledom neatraktivni prijmnik nije loš izbor, za sve koji žele odličnu sliku (za svoje CRT TV-e) uz iznimno povoljnu cijenu, od nekih "bijednih" 176 - 190 kuna, zavisi u kojem dućanu.
Crnim i malim dizajnom bit će zasigurno zanimljiv svima koji ga vide, dok će kvalitetom slike ipak impresionirati, pogotovo tamo gdje dobije dovoljnu količinu signala. Tamo, gdje to nije slučaj, opet će biti pentranja po krovu i okretanja antene. Šta ćeš, to je tako kod nas i gotovo. Neki će se i razočarati, a neki će biti zadovoljni, jer za te novce, ipak se dosta dobije.

Osnovne specifikacije:
Hrvatski meni
Teletext
Multifunkcionalni timer
Iznimno niska potrošnja energije
RS-232 za punjenje softvera
Scart priključak
Digitalni audio izlaz

« Poslednja izmena: 22.11.2008. 20:44:02 flyaway83 »

Van mreže ninz

  • VIP
  • Iskusan
  • *
  • Poruke: 402
  • Like: +29/-0

Odg: METABOX HR-T
« Odgovor #1 poslato: 14.12.2008. 15:35:31 »
uzeo 2 komada

dojmovi:
jeftinjak koji radi ko zmaj
spojio ga na CRT 72 cm slika stabilna nekocka, netrza, negrije se
svaka cast za 170 kn

mana mu je kaj nije bogat priključcima ima scart, ant in/out jedan digitalni out za kucno kino i rs232 kabel valjda za punjenje kodova :D

anyway uredjaj je prva liga za sitan novac

Van mreže nenadka

  • Senior clan
  • *
  • Poruke: 61
  • Like: +1/-2

Odg: METABOX HR-T
« Odgovor #2 poslato: 26.12.2008. 09:14:33 »
To si sve mogo isprobati i sa sobnom antenom jel ako signala ima  , ima ga , antenu koliko ja pozanjem digitalnu tehnologiju , nije potrebno usmjeravati prema odašiljaču !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kolega ima sobnu antenu i sve radi savršeno !
Imam Quadro DBV - T više od godine i pol isto cijenom i kvalitetom izvrstan (206 kn) !!!!!!!!!!!!!!!!!
Što se tiče veličine još je tanji i manji od prezentiranog metaboxa......
« Poslednja izmena: 26.12.2008. 11:55:03 nenadka »