Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 06:44:40
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: "Bioni?ko oko" vra?a vid  (Pročitano 1647 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Exxxyyy

  • VIP
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 1723
  • Like: +28/-2
  • Pol: Muškarac
  • LoCo IbIzA

"Bioni?ko oko" vra?a vid
« poslato: 19.11.2008. 21:23:24 »
"Bioničko oko" vraća vid

Tim specijalista oftalmologije s Moorfield`s Eye Hospital u Londonu ugradio je "bioničke oči" dvojici pedesetogodišnjaka kako bi im djelomice vratili vid. Bioničko oko je umjetno oko spojeno s kamerom na naočalama. Pacijenti oko struka nose malu jedinicu koja daje energiju kameri i procesuira slike.

Novi se tretman testira u međunarodnoj trogodišnjoj kliničkoj studiji koja se provodi u SAD-u i Europi, a stručnjaci smatraju da su to tek počeci razvoja nove metode liječenja iako ono već u svojim ranim danima omogućava povrat bazičnih razina vida pacijentima. Očni hirurg dr. Lyndon Cruz tri je sata operativnim putem ugrađivao sitne metalne pločice okružene elektrodama u mrežnicu oka pacijenata.



Vrijeme će pokazati do koje će razine bioničko oko poboljšati vid pacijenata. Očekuje se kako će pacijenti raspoznavati samo tamne i svijetle konture i da će biti potrebno nekoliko mjeseci kako bi naučili koristiti se novim očima. Bioničko oko koje nazivaju Argus II putem kamere odašilje bežični signal ultratankom elektroničnom prijamniku i elektrodnoj pločici koje su ugrađene u oko pacjenta i pričvršćene za mrežnicu.

Elektrode stimuliraju preostale živčane završetke retine što omogućuje dalje putovanje signala vidnim živcem do mozga. Za sada su se istraživanja pokazala učinkovitima u povratu određene razine vida. Bioničko bi oko koje stoji 15 ooo funti moglo dobiti dozvolu za opću upotrebu u roku sljedeće tri godine.