Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 16:48:51
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Razlike izme?u SCSI, ATA, SAS i SATA  (Pročitano 3325 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Exxxyyy

  • VIP
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 1723
  • Like: +28/-2
  • Pol: Muškarac
  • LoCo IbIzA

Razlike izme?u SCSI, ATA, SAS i SATA
« poslato: 10.11.2008. 22:08:40 »
Razlike između SCSI, ATA, SAS i SATA

Tijekom godina najproširenije sučelje je bilo Paralel ATA. Da bi ne dugo zatim nakon pojave interneta i potražnje za većim bandwithom PATA i SCSI standardi postali ne dovoljno učinkoviti u pogledu brzine i felksibilnosti. Paralelno sučelje je omogućivalo paralelan prijenos podataka tj. slalo je više bitova istovremeno. Skoro sva osobna računala dolaze sa barem jednim paralelni sučeljem na koje se mogu spojit HDD, CDROM te slični uređaji.

SCSI - small computer system interface

je standard za paralelno sučelje koji korsite Apple računala, PC i drugi Unix sistemi za priključivanje preiferija kao što su diskovi i printeri na računalo. SCSI pruža prijenos podatka brzinom od 80 MB / s. Nadalje na jedan SCSI port se može priključitit više uređaja, tako da SCSI možemo promatrati kao I/O sabirnicu umjesto običnog sučelja.

ATA - još poznat kao IDE

je disk implementacija koja ima integriran kontroler na samom disku. ATA se koristi za povezivanje tvrdih diskova, CD-ROM pogona i sličnih uređaja, te podržava 8/16-bit sučelje koje podržava transfer do 8.3MB / s za ATA-2 i do 100MB / s ATA-6 Standardom.

Dakle, kakve veze paralelno sučelje ima s SAS (Serial Attached SCSI ) i SATA (Serial ATA)?

Pa ima puno, zato što se zbog limitacija u arhikteturi paralelnih sučelja stvorila potreba za razvijanje serijske tehnologije poput SAS i SATA. Nasuprot paralelnog toka podataka, podaci se prenose serijski, tako što se u jednom prijenosu više bitova zamota u pakete te se tako prenose, to im omogućuje veću brzinu prijenos od paralelne tehnologije.

Serial Attached SCSI (SAS)

SAS ili serijski priključen SCSI je nasljednik pralelno priključenog SCSI koji je point-to-point vezan sa serijskim perifernim sučeljem u kojem su kontroleri povezani direktno s diskovima. SAS je napredniji od običnog SCSI zato što omogćava istovremeno spajanje više uređaja (do 128) različitog tipa i veličina sa tanjim i dužim kablovima. Komunicira pomoću full-duplex signala te podržava prijenos podatka od 3.0 GB / s. I jos k tome SAS diskovi mogu biti hot-plugged (prosto rečeno mogu se priključit dok je računalo uključeno, nek me neko ispravi ako griješim).

Serial ATA (SATA)

Još poznat kao SATA je nasljednik paralelnog ATA diskovnog sučelja. SATA je povezan serijskom vezom – jedan kabal s najmanje četiri žice za uspostavljanje point-to-point veze između uređaja. Brzina prijenosa za SATA diskove počinje od 150 MB/s.

SATA proširuje mogućnosti ATA sučelja i nudi početnu brzinu prijenosa od 150 MB / s i nakon godina razvoja, postaje mainstream za diskovna sušelja. Dok je na drugu stranu nasljednik SCSI sučelja SAS koji postiže brzine od 3 GB / s.

SAS uredađji mogu komunicirat sa SATA i SCSI uređajima (utori na SAS uređajima su identični onima na SATA uređajima). Ključna razlika izmedu SCSI i SAS uređaja je ta što SAS ima dva priključka za prijenos podataka, sto povečava sigurnost. Jer ako jedan priključak zakaže još uvijek postoji komunikacija na drugom priključku.