Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 07:11:19
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Nove lokacije za Croatelove DVB-T odašilja?e  (Pročitano 2995 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ninz

  • VIP
  • Iskusan
  • *
  • Poruke: 402
  • Like: +29/-0

Nove lokacije za Croatelove DVB-T odašilja?e
« poslato: 02.10.2008. 18:26:51 »
Zahvaljujući najnovijim informacijama koje možemo vidjeti na web stranicama HAT-a (Hrvatska Agencija za Telekomunikacije) može se zaključiti da će Croatel vrlo brzo ponovo započeti sa radom, pokrivajući još veći teritorij sa svojim signalom.

Nakon što je hrvatska telekomunikacijska tvrtka Croatel ovog proljeća prestala sa emitiranjem DVB-T signala sa svih odašiljačkih lokacija u gradovima Zagrebu, Splitu i Rijeci, bilo je upitno hoće li uopće nastaviti sa radom. Zahvaljujući najnovijim informacijama koje možemo vidjeti na web stranicama HAT-a (Hrvatska Agencija za Telekomunikacije) može se zaključiti da će Croatel vrlo brzo ponovo započeti sa radom, pokrivajući još veći teritorij sa svojim signalom.


Razlog prekida emitiranja Croatelovog multipleksa prema službenim informacijama je Hrvatska Agencija za Telekomunikacije (HAT) koja je Croatelu 14.4.2008 uručila službeno Rješenje prema kojem su dužni isključiti svoju digitalnu televizijsku platformu sa ukupno 5 TV kanala u SD formatu (standardna rezolucija) i jednim TV kanalom u HD formatu (visoka rezolucija), sa odašiljačima na području grada Zagreba, Rijeke i upravo postavljenog odašiljača u Splitu.

HAT se pozvao na članak 86. stavka 8. Zakona o telekomunikacijama prema kojem se privremena dozvola za radijsku postaju može izdati na rok od najviše tri mjeseca iz čega proizlazi da sve pravne osobe na području RH koje imaju dozvolu za eksperimentalni rad su dužne isključiti radijske postaje(odašiljače) po isteku roka. Croatel je poštovao Rješenje HAT-a i zakonsku obvezu te je isključio odašiljače u nedjelju, 20.04 na području svih spomenutih gradova.

Croatel za svoju DVB-T platformu koristi H.264 kompresijski standard što mu omogućuje da u njoj emitira znatno veći broj SDTV kanala nego što je to slučaj kod Mpeg2 kompresije, a otvara se i mogućnost za emitiranje kanala u visokoj razlučivosti (HD).
Croatel je gotovo istodobno podnio novi zahtjev pod novim urudžbenim brojem za pokretanje eksperimentalnog rada DVB-T platforme sa novom konfiguracijom na kojoj bi se emitiralo ukupno 3 kanala u visokoj razlučivosti i to sukladno prijedlogu inozemnih konzultanata za lokalno područje emitiranja u gradovima, odnosno u Croatelovom slučaju u gradu Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Croatel je u realizaciju eksperimentalnog rada svoje DVB-T platforme u Mpeg4 standardu uložio velika financijska sredstva, te jasno pokazao namjeru kao ozbiljnog konkurenta za budućeg operatora u digitalnoj (multipleks) mreži i sustavu, što je i bio cilj njihovog projekta. Iako tvrtka od eksperimentalnog rada nije imala nikakve financijske koristi, ostali su zatečeni odlukom HAT-a prema kojoj su prisiljeni na isključenje sustava prije raspisa javnog natječaja za multipleks operatora, a što izravno šteti implementaciji digitalne televizije na području RH.

Osim starih odašiljačkih lokacija Croatelu je HAT odobrio i dvije nove:

DUGO SELO na kanalu 24 koji će raditi u SFN modu sa odašiljačem ZAGREB TOWER
JAGODIŠTE na kanalu 24 koji će raditi u SFN modu sa odašiljačem ZAGREB TOWER

Stare odašiljačke lokacije su:

SPLIT-MARJAN za područje grada Splita na kanalu 22
ZAGREB TOWER za područje grada Zagreba na kanalu 24
VEPRINAC za područje grada Rijeke na kanalu 60 (radi u SFN modu sa TRSATOM)
TRSAT za područje grada Rijeke na kanalu 60 (radi u SFN modu sa VEPRINAC)

Discovery HD bio je jedan od šest kanala u Croatelovom digitalnom multipleksu

Koji kanali će se emitirati u Croatelovom multipleksu zasad još uvijek nije poznato, no broj potencijalnih kandidata je velik; možda se nastavi suradnja sa Discovery Networks Europe pa u budućnosti ponovo vidimo Discovery HD Europe, a nije isključena ni mogućnost da se preko zemaljskih odašiljača emitira i HDTV kanal Nove TV koji je jučer krenuo sa eksperimentalnim emitiranjem. Ljubitelji HD televizije zasigurno neće ostati ravnodušni ukoliko se preko Croatelovih multipleksa budu emitirali atraktivni kanali u visokoj razlučivosti.

(SateliTV.net)

Van mreže mast

  • Novi na forumu.
  • *
  • Poruke: 3
  • Like: +0/-0

Odg: Nove lokacije za Croatelove DVB-T odašilja?e
« Odgovor #1 poslato: 18.10.2008. 12:19:57 »
Nemoj mi zamjeriti na ispravku, ali crotel antena ili odašiljač se nalazi na objektu Eurotoweru a ne na Zagreb toweru :)