Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

23.01.2019. 01:39:54
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Telekom Srbija uskoro pokre?e vlastitu IPTV platformu  (Pročitano 1662 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Telekom Srbija uskoro pokre?e vlastitu IPTV platformu
« poslato: 29.09.2008. 23:00:07 »

Telekom Srbija pokreće IPTV

Telekom Srbija planira ubrzo testno lansirati vlastitu IPTV uslugu - prvu takvu u Srbiji koja će prije svega konkurirati kabelskoj televiziji odnosno pokušat će preoteti dio tržišnog kolača vodećem kabelskom operateru u zemlji, SBB-u.

Direktor direkcije "Telekoma Srbija" za komercijalne poslove Vladimir Lučić rekao je da će IPTV usluga biti besplatno ponuđena svim korisnicima Interneta preko ADSL-a u promotivnom periodu od 15.10 do 1.12.2008 godine. U ponudi će se do kraja ove godine naći otprilike 80 domaćih i atraktivnih stranih tv kanalaIz Telekoma Srbije kažu da je IPTV naprednija u odnosu na kabelsku televiziju, posebno zato što pruža mogućnost slike visoke razlučivosti (HDTV) i jer omogućava dvosmjernu komunikaciju što u konačnici omogućuje korisnicima da sami uređuju program i određuju što, odnosno kada žele nešto gledati. Lučić napominje i to da je kapacitet buduće IPTV mreže oko 200 TV kanala.

IPTV Telekoma Srbije koristit će vrlo sličan sistem koji danas koristi i MAXtv u Hrvatskoj; u slučaju da želite snimiti neku emisiju ona će biti spremljena izravno na server Telekoma Srbije i naravno, korisnik će ju imati prilike gledati u bilo kojem trenutku kasnije bez potrebe da ima video rekorder.

Navodi se još jedna prednost IPTV-a, a to je "video on demand" odnosno video na zahtjev (Videoteka u MAXtv-u, nap.a). Usluga VOD omogućit će korisnicima IPTV usluge da pored klasičnih tv programa na koje su navikli u kabelskoj televiziji gledaju i brojne filmove iz banke filmova, a koju će formirati Telekom Srbija.

U probnom periodu očekuje se da će korisnici IPTV-a uputiti telekomu svoje sugestije vezane za nadopunu programske sheme ili za tehničke poteškoće, a potom će od 1.12.2008 godine usluga krenuti sa komercijalnim radom.

Smatra se da Telekom Srbija ima oko 130.000 korisnika ADSL-a, a svi su potencijalni korisnici IPTV-a. Baš kao i u slučaju MAXtv-a, tehničari Telekoma Srbije povezati će IPTV set top box sa ADSL linijom i televizijskim prijemnikom.

(EMportal.co.yu)