Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 05:50:00
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Novi DVB-T2 standard je ?ak 49% u?inkovitiji nego DVB-T  (Pročitano 3145 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Novi DVB-T2 standard je ?ak 49% u?inkovitiji nego DVB-T
« poslato: 08.09.2008. 17:15:29 »

DVB-T2 puno učinkovitiji
Novi DVB-T2 standard je čak 49% učinkovitiji nego DVB-T

DVB-T2, novi standard emitiranja koji će se u nekim zemljama Europe koristiti kao osnova za emitiranje kanala u visokoj razlučivosti daleko je učinkovitiji nego što se to dosad mislilo.



Naime, nakon prvih testiranja u Velikoj Britaniji od strane BBC-a i DVB grupe utvrđeno je da je DVB-T2 50% superiorniji u odnosu na postojeći DVB-T standard koji se koristi diljem Europe (uključujući i Hrvatsku). Poboljšanje od 50% odnosi se na povećanje iskoristivosti digitalnih multipleks kanala odnosno povećanje kapaciteta u istima.

Tijekom procesa izrade, DVB-T2 je bio zamišljen kao standard koji će u odnosu na postojeći DVB-T1 povećati kapacitet sadašnjih digitalnih multipleksa za minimalno 30%. No, specifikacije koje je odobrio DVB Projekt, a koje su uspješno testirane u Velikoj Britaniji u mjestu Guildford, matematički su projektirane da ostvare impresivnih 49% povećanja u odnosu na DVB-T1.

Nick Wells iz DVB TM-T2 grupe rekao je "Za DVB-T2 se očekuje da će osigurati značajno povećanje u kapacitetu digitalnih multipleksa, a istovremeno će dodatno pojačati otpornost signala na smetnje".

Ove obje značajke od DVB-T2 čine ga idealnim sistemom za emitiranje HD Televizije putem zemaljskih odašiljača

DVB-T2 modulator kakvog je koristio BBC prilikom testiranja. (Foto: Broadband TV News)

Novi standard čak bi mogao dodatno smanjiti trošak emitiranja u digitalnom sistemu tako što omogućava smanjenje snage emitiranja za otprilike 25% bez znatnijeg gubitka u kvaliteti odašiljanja.

Planovi britanskog regulatora Ofcom za budući digitalni zemaljski multiplex B na kojem planiraju emitirati HDTV kanale bazirani su na približnom kapacitetu od 30 Mbps. Kalkulacije DVB projekta govore da bi sadašnjih 24.1 Mbps kapaciteta standardnog DVB-T multipleksa koji koristi 64-QAM modulaciju moglo porasti na čak 35.9 Mbps ukoliko bi se za emitiranje koristio DVB-T2 sa 256-QAM modulacijom.

Koliko bi DVB-T2 bio značajan u sadašnjim uvjetima dovoljno govori činjenica da bismo u jednom digitalnom multipleksu umjesto 4 kanala mogli imati 6-7 TV programa u Mpeg2 standardnoj razlučivosti.
Hoće li Hrvatska za PAY TV multiplekse (predviđena su 3 pay tv multipleksa, nap.a) odabrati DVB-T2 ili će ostati pri sadašnjem DVB-T saznat ćemo kroz narednih nekoliko godina. S obzirom da će se pay tv multipleksi aktivirati među zadnjima sasvim je moguće da će operater PAY TV usluga umjesto sadašnjeg standarda odabrati puno učinkovitiji DVB-T2 koji bi mu omogućio da preko jednog multipleksa emitira 15-16 programa u SD kvaliteti (Mpeg-4 H.264 kompresija, dakako, op.a) odnosno do 4 kanala u visokoj razlučivosti.

Jedini problem kod implementacije DVB-T2 standarda mogao bi biti cijena opreme, kako za odašiljanje tako i one za prijem.

Koliko bi DVB-T2 bio značajan u sadašnjim uvjetima dovoljno govori činjenica da bismo u jednom digitalnom multipleksu umjesto 4 kanala mogli imati 6-7 TV programa u Mpeg2 standardnoj razlučivosti.

SateliTv.net / Digital Spy)