Digitalne satelitske (DVB-S) i zemaljske (DVB-T) tehnologije > Digitalna zemaljska televizija

Digitalizacija televizije u Hrvatskoj

(1/2) > >>

Maverick:
evo što kaže HRT o digitalizaciji u Hrvatskoj

guns n roses:
za novce koje im dajemo trebali bi nam kupiti tv i vanzemaljski prijem-2 kanala 73 kn

milenko61:
Gašenje analognog signala najprije u Primorju i IstriU Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji analogni signal biti će isključen već 1.7.2009. godine, te će svi bez odgovarajućeg konvertera ili TV prijamnika ostati bez slike.


Vladini kuponi za kupnju digitalnih tunera, tj. pretvarača digitalnog u analogni signal početi će se slati na adrese 1,17 milijuna HRT-ovih pretplatnika od 1. rujna ove godine, a sve s ciljem kako bi se ova neizbježna tranzicija što prije započela i što uspješnije završila. 1.1.2011. godine je najavljen datum nakon kojeg bi se analogni signal trebao napokon ugasiti nakon više desetljeća rada, a kako će se stvari razvijati i kako će pretplatnici reagirati na kupone i cijene uređaja, u narednim mjesecima ćemo vidjeti. Kako stoji u Vladinom programu prelaska na novi signal, fizičke osobe koje plaćaju pretplatu dobiti će po jedan kupon u vrijednosti od 135 kuna za kupnju jednog konvertera. Subvencija Vlade će iznositi oko 160 milijuna kuna.

Najjeftiniji “konverter” oko 350 kuna
Informacije koje još mnogima nisu poznate tiču se samih cijena spomenutih pretvarača za koje mnogi misle da će kuponom moći preuzeti besplatno. U našim trgovinama cijene se kreću od oko 350 kuna za osnovne modele, pa sve do 2000 kuna za modele s MPEG-4 sustavom koji će najvjerojatnije biti korišten za prijem HD signala koji se već sada eksperimentalno emitira digitalnim putem. Kako većina korisnika doma posjeduje više od jednog TV prijemnika (anketa na stranici: 33% posjeduje 3 TV prijemnika, 32% 2, a tek 10% samo 1), kuponom će moći pokriti tek dio troška jednog konvertera, dok će za sve ostale TV prijemnike morati izdvojiti puni iznos. Već se sada špekulira o kupnji jednog konvertera koji bi se postavio ispred svih uređaja, te bi se iz njega slao analogni signal u sve TV prijemnike u kući. Kako stvari stoje, takvi će scenariji loše prolaziti jer bi se time bitno degradirala kvaliteta slike, što je jedna od važnih stavaka pri prelasku na digitalni signal - čista slika bez smetnji na koje smo navikli kod analogije.

Ništa bolje ni na Zapadu
Da za prosječaj hrvatski budžet, posebno umirovljenički, ovo neće biti mala investicija, potvrđuje primjer SAD-a gdje će se analogni signal ugasiti već iduće godine, u veljači. Tamošnja vlada građanima dijeli bonove za kupnju dvaju konvertera u iznosu od po 180 kuna. Najpovoljniji konverteri tamo su nešto povoljniji pa građani moraju doplatiti cca. 90 kuna (za razliku od 215 kuna kod nas). Američki mediji prenose kako je nemali broj građana kojima je i ova ponuda neprihvatljiva jer ne žele dodatno plaćati ono što već imaju - televizijsku sliku. Veliki broj stanovnika, posebno onih starijih uopće nije upućeno u razliku između digitalne i analogne tehnologije, te se vode onom ruskom “Čemu popravljati ono što nije pokvareno?”.

Novi TV prijemnici već spremni
Građani koji su kupili HD prijemnik s integriranim digitalnim tunerom konvertere neće trebati kupovati, te će kupon moći iskoristiti za kupnju konvertera za drugi TV prijemnik u domaćinstvu. Da biste provjerili posjeduje li vaš TV prijemnik digitalni tuner, pogledajte originalno pakiranje i potražite oznaku “DVB-T” ili tu informaciju potražite u korisničkim uputama.

marre:
Samo da se nadovezem (a nadam se nekome i pomognem u izboru),a sto se tice najjeftinijih "konvertera",odnosno DVB-T recivera sa mpeg2 dekoderom,ja sam svoj (najjeftiniji) pre par meseci kupio u Metrou u Osijeku (Quadro DVB-T M3101) za 245 Kuna,i jos dobio za dzaba (i nije za NISTA) sobnu antenicu uz njega!!!

Maverick:

--- Citat: marre  21.08.2008.  08:37:10 ---Samo da se nadovezem (a nadam se nekome i pomognem u izboru),a sto se tice najjeftinijih "konvertera",odnosno DVB-T recivera sa mpeg2 dekoderom,ja sam svoj (najjeftiniji) pre par meseci kupio u Metrou u Osijeku (Quadro DVB-T M3101) za 245 Kuna,i jos dobio za dzaba (i nije za NISTA) sobnu antenicu uz njega!!!

--- Kraj citata ---

i kako radi quadro?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju