Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

19.04.2024. 10:09:19
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: SUSTAVI KODIRANJA  (Pročitano 10081 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže guns n roses

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2170
  • Like: +105/-1
  • Pol: Muškarac

SUSTAVI KODIRANJA
« poslato: 30.07.2008. 22:59:37 »
1DCW je dinamic control word (CW)
CCW je constant control word


razlika je u tome što se CW ključevi mjenjaju svakih nekoliko sekundi do minuta, to je normalna pojava i to se zove DCW
kada ih se iz nekih razloga ne mijenja onda je to CCW! njih možeš isčitati s humaxom ili dreamom ako ti kanal radi. onda pogledaš i piše ti da je u konstantu. e ali možeš vidjet cw ključ jedino kad ti je program otvoren. znaći treba prvo raditi da bi ga mogao isčitati.
CW je ono što nam zaprvo uvijek treba. svi sustavi kodiranja samo izmišljaju te CW ključeve razno raznim algoritmima. znaći ovaj ključ je osnova za gledanje programa. tako da svako kodiranje ima svoje CW ključeve po kojima dekodira, a npr. nagravision je samo kodiranje kojim se dođe do tog cw ključa.

nadam se da je jasnije znaći nisu uvijek dostupni, samo ponekad!

Direct control word (DCW) ili tzv. servisni kljuc koji traje veoma kratko od cca 1 sata pa moze da potraje i nekoliko dana zavisi koji je provajder u pitanju!!!
2Izum je norveškog TeleNora. Koristi se samo za kodiranje skandinavskog paketa Canal Digital Nordic i za neke bugarske programe koji se emituju sa iste pozicije. Za gledanje ovog paketa potreban vam je conax CAM i odgovarajuca kartica.

Dugo vremena conax je važio kao sistem za koje navodno postoje skupe ali retke piratske kartice i paket nije imao problema sa piratima. Ali od početka 2003 godine lagano su počeli problemi. Naime početkom iste javno su objavljeni ključevi za ovaj paket. Veselje je ipak trajalo samo nekoliko meseci jer je u međuvremenu Canal + zamenio kartice novim, sigurnijim.

Ali nakon otprilike 6 meseci na Internetu su ponovo osvanuli ključevi koji omogućavaju gledanje ovog paketa. Čak ni učestalo menjanje ključeva nije pomoglo. Nakon par dana ključevi se bez problema nađu na Internetu. Koliko će to trajati i koja će biti reakcija Canal Plusa ostaje da se vidi.
3Cryptoworks osnove


Philipsov sistem kodiranja. Tvorac i vlasnik Cryptoworksa je nizozemska kompanija Philips, a sam sustav je od samog početka koristio američki koncern Viacom za distribuciju svojih programa MTV u kabelske mreže. Danas, Cryptoworks za distribuciju koristi puno veći broj kanala koji distribuiraju signal prema kabelskim mrežama, što znači da se Cryptoworks potvrdio kao siguran i ekonomičan čuvar sadržaja.

U ovom sistemu obično emitiraju samo oni programi koji su namijenjeni kabelskoj distribuciji kao što je slučaj s programima koji se mogu gledati u našoj kabelskoj mreži. Svi oni emitiraju preko sistema cryptoworks i zatim se distribuiraju pretplatnicima. Oni su dijelovi sistema UPC Direct koji sadrži oko dvadesetak programa namijenjenih srednjoevropskoj publici za kabelsku distribuciju. Poznati turski paket programa Digiturk emitira sa satelita Eutelsat W3 na 7E i kodiran je u cryptoworksu.

Ovaj paket je dosta atraktivan jer emitira dobre filmske programe koji emitiraju dvojezično - originalni jezik i turska sinkronizacija. Da bi mogli pratiti programe kodirane cryptoworks sistemu kodiranja morate nabaviti cryptoworks CAM te karticu ili kupiti satelitski prijemnik s ugrađenim modulom. Postoji još jedna mogućnost a to je da vaš aston/seca 1.03 modul pomoću softvera prebacite u cryptoworks. Naravno uvijek ga možete vratiti na staro.

Cryptoworks je jedan od kodnih sustava koji nikada nije bio piratski dostupan širim masama gledatelja, ni dan danas nije doživio svoju "drugu" generaciju kodiranja, već se očekivano izmjenjuju samo kartice u nešto novije verzije koje ispravljaju bug-ove u starijim verzijama kartica koji su omogućavali ilegalno gledanje kanala za koje nije plaćena pretplata.
Cryptoworks kao i mnogi DVB sustavi koristi upravo kartice za krajnje korisnike.

Identifikacija samog sustava, odnosno njegov CA_ID (Conditional Access Identification) počinje sa 0d, a završava sa nekim brojem. Primjerice, 0d06, a razlikuje se od korisnika do korisnika, što recimo nije slučaj kod sistema kao Viaccess, Conax ili Seca/Mediaguard, no istovjetno je Irdetu 2, Nagravisionu 2, ili Videoguardu koji među paketima ili kanalima koji koriste njihovo kodiranje rade manje razlike u identifikaciji kodiranja. Cryptoworks je kao i većina današnjih sistema baziran na RSA algoritmu. To znači da se hack ovog sistema nebi mogao pratiti na karticama tima Fun ili Goldcard, već je potrebna neka vrlo brza kartica tipa Titanium Card, Penta Card ili slična (Opos, Titan). Neki od primjera razlike u identifikaciji kodiranja kod Cryptoworksa su:

0d00 - MTV Networks Cable / Digiturk
0d02 - Private Broadcasting / UPC Direct
0d03 - Czech Link / Xtra Music / Digiturk
0d04 - UPC Broadcasting
0d05 - ORF
0d06 - ITV Partner
0d07 - BFBS

Cryptoworks kao što vidimo iz gore priloženog koriste i neki veći europski pay tv paketi, a i oni mlađi i manji kao npr bugarski ITV Partner. Turski Digiturk sa svojih 700.000 pretplatnika jedna od većih europskih platformi, dok je UPC Direct ponudom kanala također impresivan.

Do sada su se ovi paketi uglavnom susretali sa problemom modificiranja originalnih kartica što je omogućavalo ilegalno produživanje pretplate ili proširivanje pretplate sa primjerice osnovnog paketa na puni paket. Modificirane kartice (MOSC) još uvijek su glavni problem kod turskog Digiturka i srednjoeuropskog UPC Directa, dok paketi kao ITV Partner nemaju takvih problema pošto koriste najnoviju generaciju kartica koja za sada ne pokazuje mogućnost modifikacije.

Modifikacija je ponukala turski Digiturk na domišljate akcije, tako su nove generacije kartica prvo dobivali pretplatnici sa najslabijim paketima - naravno, pogađate zašto; ako pretplatnik osnovnog paketa ima karticu koju ne može modificirati morat će platiti dodatni iznos za ostale pakete (filmski / sportski), a modifikacija za mali iznos novca bila bi eliminirana. Digiturk i dan danas ima najviše problema vezanih upravo za modifikaciju kartica, odnosno dosta pretplatnika koristi se ilegalnim metodama kako bi došli do dodatno plaćenih programa, a zbog čega Digiturk već godinama negativno posluje.

Ni UPC Direct nije u puno boljoj situaciji, naime UPC kartice se također mogu produživati ili modificirati sa najmanjeg paketa do ukupne ponude programa uz vrlo malo truda, a što zadaje glavobolju i popriličan gubitak prihoda ovom paketu. I Digiturk i UPC Direct odlučili su riješiti svoj problem sa zamjenom kartica, koja doduše teče vrlo sporo, no nove UPC kartice poznatije pod imenom "Bios v5" kartice pokazale su se sigurnima te za sada onemogućavaju manipulaciju prava nad karticama. Za sada se nove kartice dijele samo novim pretplatnicima, a kada će ostali pretplatnici dobiti nove kartice još uvijek nije službeno objavljeno.

Cryptoworks je prije izvjesnog vremena bio dostupan putem komercijalnih hackova, odnosno cijeli UPC Direct paket mogao se pratiti putem piratske kartice PentaCard, takav je način gledanja UPC-a trajao otprilike godinu dana, sa nešto manjim pauzama, no za razliku od originalnih kartica, Pentacard je bila otporna na napade. Problem za "korisnike" Penta kartica je to što nakon svake promjene ključa moraju čekati na novi update da bi mogli nastaviti gledati UPC na crno.

Pentacard je omogućavala praćenje UPC-a preko Cryptoworks modula i Conax ugrađenih dekodera ili modula. No osim UPC Directa mogao se pratiti i češki paket Czech Link sa 28.5° istok koji je također kodiran u Cryptoworksu.

Jedno vrijeme ni Digiturk nije bio pošteđen, tako je i on bio dostupan preko Penta kartice, a i nakon mjera koje su poduzete kako bi se takvo gledanje spriječilo pay per view kanali Salon 1-4 bili su dostupni piratskim putem.

Iako je Cryptoworks ipak dosta prisutan na tržištu, postoji svojevrstan manjak receivera koji podržavaju taj sistem, barem na našem tržištu. Do modula koji podržavaju Cryptoworks nije lako doći, a ako i uspijete doći do istih nisu baš jeftini. Neoriginalni modul koji smo mi isprobali, a da sigurno podržava Cryptoworks je Dragon Cam, a sa originalnim UPC Direct karticama radi i Joker Cam odnosno SkyCrypt modul sa verzijom software-a 0.78.

Na tržištu vjerovatno nećete naići na receiver koji ima ugrađen Cryptoworks dekoder, stoga se morate osloniti na module. Sa druge strane, Cryptoworks interno podržavaju svi modeli receivera Dreambox (od DM 500 do DM7020) te Dbox2, uz pomoć različitih emulatora koji su se pokazali dobri u radu sa originalnim karticama, no ne i sa Pentacard.

Philips, a i sami korisnici njegovog sistema mogu biti zadovoljni što se hack sistema pojavio isključivo u komercijalnom obliku, ovako je Cryptoworks ostavio dojam vrlo dobrog sistema koji je prebrodio sve krize koje imaju mnogi ostali sistemi, no priča ispod ipak je drugačija. Cryptoworks će se i dalje širiti, a sudeći po glasinama koristit će ga i neki hrvatski kabelski operateri pri distribuiranju DVB-C signala, a to sigurno neće biti pogrešan odabir sistema zaštite!
4Nagravision osnove


Dugo vremena relativno siguran sistem ali kako u satelitskoj tehnici ništa nije sigurno tako je on brzo probijen od strane pirata. Najviše ga koriste Španci i Portugalci na satelitu Hispasat na 30W.

Odnedavno se celi paket španskog Digital + može slobodno i bez problema pratiti na navedenom satelitu u sistemu nagravision. Ipak od pre nekoliko meseci Španci su uveli nadogradnju za sistem i zamijenili sve stare kartice novim – došao je novi sistem nazvan nagravision 2 ili nagra aladdin.

Navodno bi sistem trebao biti 100% siguran od pirata ali i tu sumnjamo. Posebno kad to izjave čelnici poput onih sa Canal Plusa nakon prelaska na seca 2 sistem. Kako je to završilo već je opšte poznato - sistem probijen, vlasnici paketa očajni, novca za zamenu sistema nema, gledaoci u Evropi sretni jer imaju još jedan paket na raspolaganju za jeftino gledanje.

U istoj podvrsti sistema emituje od kraja prošle godine i nemački paket Premiere i DigiKabel. U starom sistemu još emitiraju Polsat Cyfrowy na HotBirdu i TV Cabo na Hispasatu koji još uvijek testira novi nagra aladdin sistem.
5Seca-Mediaguard osnove


Sistem koji se danas uz videoguard i viaccess najviše koristi. Danas postoje posebni CAMovi za ovaj sistem koji se još naziva i SECA. Razlog je u tome što SECA nije sistem kodiranja već ime institucije koja je razvila sistem mediaguard - Societe Europeenne de Controle d`Access - SECA. mediaguard je razvijen samo za potrebe Canal Plus grupacije za kodiranje svih njihovih paketa u Evropi osim Canal Digital Nordic.

Sistem je trebao biti kao siguran ali već početkom leta 2000. na Internetu se mogu skinuti ključevi za tadašnji Canal Satelite i Tele + pa Cyfra + i Canal Plus France. Od tada paketi grcaju u borbi protiv pirata, ilegalnom gledanju i sve većim gubitcima. Zbog toga je početkom 2002. odlučeno da se uvede nova podvrsta sistema pod imenom superseca ili jednostavno seca2.

Prvi paket koji prelazi na novi sistem je španski Canal + a za njim slede Cyfra, Tele + Digitale, Stream, Canal + France i poslednji holandski Canal Digitaal koji je prešao na ovaj sistem tek prošle godine. Nakon toga stizala su uvjeravanja čelnih ljudi Canal + da sistem više nikad neće biti probijen. Ali desilo se upravo obrnuto. Početkom ove godine na Internetu je osvanula datoteka za dotad malo znan dragon CAM.

Posebno je bilo to što je otvarao paket Sky Italia bez posebne kartice i to kodirano u sistemu seca2. Usledila su navodna hapšenja i zatvaranja onih koji su pomogli razbijanju ovog sistema. Nakon toga pojavili su se i javno ključevi na Internetu i za španski Digital +. Ipak nakon otprilike mesec dana besplatnog gledanja, ekrani su se ponovo zacrnili. Naime vlasnici uvode novu nadogradnju i šalju nove ključeve samo originalnim karticama.

Ali nakon mjesec dana crnila, ponovo sunce i očaj vlasnika paketa – Sky Italia ponovo se može gledati. Isto sigurno sledi i Digital +. Sky je već najavio potpuno isključenje seca 2 sistema krajem godine. Ostali korisnici ovog sistema još su na čudu i mukama. Ostali paketi za koje još javno nema ključeva strepe u iščekivanju jer svakog trenutka se mogu pojaviti na Internetu novi ključevi koji će otvarati ponovo sve pakete u sistemu seca2.
6Viaccess osnove


Izum je francuskog Telecoma pa je logično da ga koriste većinom francuski programi. Osim njih sistem koristi HRT, RTV Slovenija, ART, NTVplus, SRG - Švicarska, skandinavci, pojedini porno programi kao što su Satrisfaction TV, SexView i Ultra Blue.

Dugo vremena se smatralo da je ovaj sistem siguran od pirata a onda su početkom 2001. godine na Internetu osvanuli kodovi za sve pakete koji emituju u ovom sistemu. Čudesno!. Deo njih sad emituje u novoj poboljšanoj varijanti sistema viaccess 2 odnosno viaccess v2.5.

Ovdje se ne radi u stvari o novom sistemu jer ostaju stari viaccess moduli. Radi se samo o poboljšanoj verziji viaccess kartica koje bi trebale biti imune na pirate kao i cijeli ovaj podsistem.

Ako želite gledati državni program HRT odnosno tri programa morate nabaviti viaccess modul ili satelitski prijemnik s ugradenim viaccess modulom. Osim toga potrebna Vam je i kartica HRT. Najpoznatiji paketi programa su svakako Canal Plus France, TPS te skandinavski Viasat. Ipak zbog ogromnih gubitaka koje može zahvatiti ispiratovan viaccess sistem, Viasat je najavio potpuno gašenje ovog sistema i emitovanje samo u sigurnom videoguard sistemu.

Mnogi će pitati zašto jednostavno ne prebaciti na viaccess2? Razlog je jednostavan. Ustvari ni on više nije siguran, pogotovo od nedavno kad su se na Internetu javno pojavili ključevi za NTVplus paket koji emituje u ovom sistemu na satelitu Eutelsat W4 na 36°E. Znači ni viaccess 2 nije 100% siguran.
7Videoguard osnove


Sistem kojeg je prvi koristio Sky Digital paket. Danas u ovom sistemu emituje još nekoliko paketa: Sky Italia, Yes, Viasat a tendencija je da uskoro svi paketi predu na ovaj za sada 100% siguran sistem kodiranja. Za ovaj sistem ne postoje posebni CAM iako se to može uskoro očekivati.

Izum je francuskog Telecoma pa je logično da ga koriste većinom francuski programi. Osim njih sistem koristi HRT, RTV Slovenija, ART, NTVplus, SRG - Švicarska, skandinavci, pojedini porno programi kao što su Satrisfaction TV, SexView i Ultra Blue.

Dugo vremena se smatralo da je ovaj sistem siguran od pirata a onda su početkom 2001. godine na Internetu osvanuli kodovi za sve pakete koji emituju u ovom sistemu. Čudesno!. Deo njih sad emituje u novoj poboljšanoj varijanti sistema viaccess 2 odnosno viaccess v2.5. Ovdje se ne radi u stvari o novom sistemu jer ostaju stari viaccess moduli. Radi se samo o poboljšanoj verziji viaccess kartica koje bi trebale biti imune na pirate kao i cijeli ovaj podsistem.

Ako želite gledati državni program HRT odnosno tri programa morate nabaviti viaccess modul ili satelitski prijemnik s ugradenim viaccess modulom. Osim toga potrebna Vam je i kartica HRT. Najpoznatiji paketi programa su svakako Canal Plus France, TPS te skandinavski Viasat. Ipak zbog ogromnih gubitaka koje može zahvatiti ispiratovan viaccess sistem, Viasat je najavio potpuno gašenje ovog sistema i emitovanje samo u sigurnom videoguard sistemu.

Mnogi će pitati zašto jednostavno ne prebaciti na viaccess2? Razlog je jednostavan. Ustvari ni on više nije siguran, pogotovo od nedavno kad su se na Internetu javno pojavili ključevi za NTVplus paket koji emituje u ovom sistemu na satelitu Eutelsat W4 na 36°E. Znači ni viaccess 2 nije 100% siguran.

Izum je norveškog TeleNora. Koristi se samo za kodiranje skandinavskog paketa Canal Digital Nordic i za neke bugarske programe koji se emituju sa iste pozicije. Za gledanje ovog paketa potreban vam je conax CAM i odgovarajuca kartica. Dugo vremena conax je važio kao sistem za koje navodno postoje skupe ali retke piratske kartice i paket nije imao problema sa piratima. Ali od početka 2003 godine lagano su počeli problemi.

Naime početkom iste javno su objavljeni ključevi za ovaj paket. Veselje je ipak trajalo samo nekoliko meseci jer je u me uvremenu Canal + zamenio kartice novim, sigurnijim. Ali nakon otprilike 6 meseci na Internetu su ponovo osvanuli ključevi koji omogućavaju gledanje ovog paketa. Čak ni učestalo menjanje ključeva nije pomoglo. Nakon par dana ključevi se bez problema na u na Internetu. Koliko će to trajati i koja će biti reakcija Canal Plusa ostaje da se vidi

Dugo vremena relativno siguran sistem ali kako u satelitskoj tehnici ništa nije sigurno tako je on brzo probijen od strane pirata. Najviše ga koriste Španci i Portugalci na satelitu Hispasat na 30W. Odnedavno se celi paket španskog Digital + može slobodno i bez problema pratiti na navedenom satelitu u sistemu nagravision.

Ipak od pre nekoliko meseci Španci su uveli nadogradnju za sistem i zamijenili sve stare kartice novim – došao je novi sistem nazvan nagravision 2 ili nagra aladdin. Navodno bi sistem trebao biti 100% siguran od pirata ali i tu sumnjamo. Posebno kad to izjave čelnici poput onih sa Canal Plusa nakon prelaska na seca 2 sistem.

Kako je to završilo već je opšte poznato - sistem probijen, vlasnici paketa očajni, novca za zamenu sistema nema, gledaoci u Evropi sretni jer imaju još jedan paket na raspolaganju za jeftino gledanje. U istoj podvrsti sistema emituje od kraja prošle godine i nemački paket Premiere i DigiKabel. U starom sistemu još emitiraju Polsat Cyfrowy na HotBirdu i TV Cabo na Hispasatu koji još uvijek testira novi nagra aladdin sistem.

Sistem koji se danas uz videoguard i viaccess najviše koristi. Danas postoje posebni CAMovi za ovaj sistem koji se još naziva i SECA. Razlog je u tome što SECA nije sistem kodiranja već ime institucije koja je razvila sistem mediaguard - Societe Europeenne de Controle d`Access - SECA. mediaguard je razvijen samo za potrebe Canal Plus grupacije za kodiranje svih njihovih paketa u Evropi osim Canal Digital Nordic.

Sistem je trebao biti kao siguran ali već početkom leta 2000. na Internetu se mogu skinuti ključevi za tadašnji Canal Satelite i Tele + pa Cyfra + i Canal Plus France. Od tada paketi grcaju u borbi protiv pirata, ilegalnom gledanju i sve većim gubitcima. Zbog toga je početkom 2002. odlučeno da se uvede nova podvrsta sistema pod imenom superseca ili jednostavno seca2. Prvi paket koji prelazi na novi sistem je španski Canal + a za njim slede Cyfra, Tele + Digitale, Stream, Canal + France i poslednji holandski Canal Digitaal koji je prešao na ovaj sistem tek prošle godine. Nakon toga stizala su uvjeravanja čelnih ljudi Canal + da sistem više nikad neće biti probijen.

Ali desilo se upravo obrnuto. Početkom ove godine na Internetu je osvanula datoteka za dotad malo znan dragon CAM. Posebno je bilo to što je otvarao paket Sky Italia bez posebne kartice i to kodirano u sistemu seca2. Usledila su navodna hapšenja i zatvaranja onih koji su pomogli razbijanju ovog sistema. Nakon toga pojavili su se i javno ključevi na Internetu i za španski Digital +. Ipak nakon otprilike mesec dana besplatnog gledanja, ekrani su se ponovo zacrnili.

Naime vlasnici uvode novu nadogradnju i šalju nove ključeve samo originalnim karticama. Ali nakon mjesec dana crnila, ponovo sunce i očaj vlasnika paketa – Sky Italia ponovo se može gledati. Isto sigurno sledi i Digital +. Sky je već najavio potpuno isključenje seca 2 sistema krajem godine. Ostali korisnici ovog sistema još su na čudu i mukama. Ostali paketi za koje još javno nema ključeva strepe u iščekivanju jer svakog trenutka se mogu pojaviti na Internetu novi ključevi koji će otvarati ponovo sve pakete u sistemu seca2.
« Poslednja izmena: 30.07.2008. 23:22:01 vvidak11 »

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SUSTAVI KODIRANJA
« Odgovor #1 poslato: 30.07.2008. 23:23:49 »
DCW-dinamic
CCW-constant
...Kad ovi prvi ostanu nepromljenjeni neko vrijeme onda postanu konstantni i  tada mogu  se isčitati i koristiti
« Poslednja izmena: 30.07.2008. 23:30:26 mmaslane »

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SUSTAVI KODIRANJA
« Odgovor #2 poslato: 23.10.2008. 18:56:15 »
Irdeto

Irdeto Access jedan je od najstarijih sustava kodiranja koji se koriste u Europi. Iako je kroz godine doživio brojne uspone i padove - danas mu je najvjernija i najveća mušterija Multichoice Holding International, tvrtka u čijem je vlasništvu nekoliko paketa među kojima i Multichoice South Africa te Nova Hellas.

Irdeto je svoju karijeru u Europi započeo sa Multichoiceovim paketima, pa je tako do dan danas Irdeto ostao sustav kodiranja koji koristi nizozemska platforma Canal Digitaal Sateliet, odnosno bivši Multichoice Holland. No kako se prvi mačići bacaju u vodu, Irdeto je nakon nekoliko godina slave također posrnuo. Krivci - a tko drugi nego pirati ali i sam Irdeto Access jer je prilično tromo reagirao na prijetnje crnog tržišta.

U jednom trenutku, svi paketi koje je Irdeto čuvao bili su dostupni na crno: Premiere, Nova, Canal Digitaal Sateliet, Multichoice, Stream, TelePiu, a sve zahvaljujući tome što se kartice nisu zamijenile na vrijeme. U tim presudnim trenucima, Irdetu se crno pisalo na europskom tržištu : Premiere je uveo vlastito kodiranje Betacrypt (koje je samo modifikacija Irdeta i nije puno pomogla Premiereu da se obrani od piratstva), TelePiu je odlučio potpuno se oprostiti od Irdeta, a Nova, Canal Digitaal i Multichoice trpjeli su goleme gubitke zbog piratstva. Pritom je grčka platforma koja je među najskupljima u Europi (55 € za cijeli paket) gotovo dovedena na rub bankrota.




Iako se rotacija ključeva Irdeta vršila gotovo svakodnevno, ništa nije pomagalo da se iskorijeni piratstvo i bilo je nužno poduzeti potrebne korake kako bi se piratstvo iskorjenilo i spriječio odlazak preostalih Irdeto klijenata. Zbog hakiranja Irdeta trpjele su i platforme na bliskom istoku (Showtime), a i u dalekoj Australiji. Za vrijeme Irdetove agonije, ruke su trljali samo Canal+ Technologies i NDS koji su se potom postavili kao lideri na europskom pay tv
tržištu. Korisnik Irdeta je bio i srpski satelitski kanal Pink Plus, koji je također bio suočen sa brojnim problemima zbog piratstva, a sama cijena kartice (220 € / god) nije bila primamljiva koliko i besplatno gledanje uz svakodnevno ažuriranje ključeva.

I kada se sve činilo crnim, Irdeto Access izdaje novu generaciju kartica - poznatije pod imenom Irdeto 2 kartice, a postojeći sustav kodiranja tek neznatnije modificira kako bi bio u stanju komunicirati sa novim karticama. Nove kartice i novo kodiranje brzo uvode paketi Showtime i Multichoice, te neki manji korisnici koji su emitirali porno programe kao što su Sex View ili SCT. Iako je piratima zadan bolan udarac, većina je Irdetu 2 predviđala brzu i
sigurnu smrt te ponovnu dostupnost brojnih Irdeto kanala na crno. To se nije obistinilo - Irdeto je kao as u rukavu čuvao strategiju koju danas rabi većina paketa koji redovito prate stanje na crnom tržištu. Strategija je vrlo jednostavna: mijenjaj kartice prije nego što uspiju dokučiti kako one funkcioniraju.

Mislite da takva strategija ne daje učinka? Krivo. Analiziranje, testiranje i napokon - pisanje emulacije za neki sustav kodiranja mukotrpan je i dugotrajan posao. No što se dogodi ako nakon dvije godine, neki paket promijeni kartice? Analiza počinje iz početka, a većina pirata obeshrabrena je započeti taj posao ponovo, ako znaju da će analiza potrajati, a nova zamjena kartica već je na rasporedu. Ubrzo nakon grčkog i afričkog paketa, Irdeto 2 kartice počeli su koristiti i ostali paketi kao što su Nova i ADD, a naposlijetku im se pridružio i Pink Plus. Među zadnjima koji su počeli koristiti Irdeto 2 je nizozemski Canal Digitaal Sateliet, koji je Irdeto 1 ugasio prije manje od godinu dana. Irdeto 2 danas je jedan od najsigurnijih sustava kodiranja - od druge generacije sustava kodiranja, jedino Irdeto 2 je ostao siguran upravo zbog redovite zamjene pretplatničkih kartica na većini paketa.

Primjerice, uz originalne Irdeto 2 kartice, postoje i generacije kartica Deltacard i Epsilon card, koje se popularno nazivaju "Irdeto 3 i Irdeto 4" kartice, iako se ne radi o novoj generaciji kodiranja, već samo o novoj generaciji kartica. Irdeto je isto tako jedan od rijetkih sustava kodiranja koji rotira radne ključeve vrlo često, bez obzira na to jesu li kartice hakirane ili ne, a za autorizaciju pojedinih kanala koriste se CHID-ovi (Channel ID's).

Oznaka Irdeto kodiranja započinje sa brojevima 06, a ovisno o paketu koji ga koristi nastavlja se drugi niz brojeva: primjerice 0602, 0604, 0626 itd.

Za dekodiranje Irdeto kanala danas zbilja ne treba tražiti predaleko: dovoljno je imati digitalni satelitski receiver sa CI utorima i jedan Irdeto Eurocam modul (100% kompatibilan sa Irdeto 2 kodiranjem), a poslužit će i brojni multicas moduli kao što su Dragon Cam, Matrix Cam ili Zeta Cam. Što se samih digitalnih receivera tiče, najpoznatiji predstavnih Irdeto receivera je sigurno Humax 5400 IRCI koji je sigurno ušao u legendu kao prvi receiver za široke mase koji je omogućio X u 1 emulaciju upravo preko Irdeta. Danas Irdeto podržavaju skoro svi receiveri koji u sebi imaju ugrađen multicas čitač kartica, a i receiveri kao Dreambox ili Dbox2 također mogu poslužiti za čitanje Irdeto 2 kartica - dakako, uz pomoć valjanih emulatora.

Irdeto 6 u 1 emulacija najpoznatija je piratska emulacija više sistema preko jednog dekodera. To znači da se preko jednog dekodera (u ovom slučaju Irdeto) emuliraju ostali sustavi kodiranja koji su također dostupni piratskim putem. Rezultat? Za 6 različitih sustava kodiranja više niste trebali 6 različitih dekodera i 6 različitih kartica, već je bila dovoljna jedna jedina kartica koja je otvarala sve što je trebalo otvoriti. Radilo se o sistemima Irdeto 1, Seca-Mediaguard, Viaccess, TPS Crypt, Betacrypt i Nagravision. U jednom trenutku, X u 1 emulacija mogla je otvoriti više od 500 kodiranih kanala, a zahvaljujući tome potražnja za Humax 5400 IRCI receiverima bila je veća no što ih je tržište imalo. Cijena Humaxa je stoga neko vrijeme dostizala astronomske vrijednosti.

Vidjevši kako se Humax 5400 dobro prodaje, X u 1 emulaciju pokušali su progurati i ostali proizvođači receivera te je ona neko vrijeme predstavljala standard.

Danas Irdeto 2 koristi sve više paketa, a korisnici su:

Nova Hellas
Canal Digitaal Sateliet
BulsatCom
AthinaSat
Multichoice
5+
MCT
RedLight Television
Pink Plus
Showtime Network
Arab Digital Distribution

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SUSTAVI KODIRANJA
« Odgovor #3 poslato: 29.10.2008. 14:51:03 »
Videoguard

Videoguard je sustav kodiranja sa kojim ste se do sada jamačno morali susresti. Radi se o vjerovatno jedinom sustavu kodiranja u Europi koji nije nikada bio hakiran, a ako i je nama ta informacija nije poznata. Videoguard dolazi iz radionice News Datacoma, kompanije zadužene za nastanak analognog sustava kodiranja Videocrypta 1 i 2. Pošto je analogni Videocrypt nekoliko puta bio hakiran, iz tih hackova izvučene su mnoge pouke i iskustva koja su zajedno pretočena u moćno digitalno kodiranje Videoguard koje od samog početka koristi britanski digitalni paket Sky Digital te "izumrli" paket Stream. Nemali broj puta ćete na internetu vidjeti naziv kodiranja NDS. NDS je isto što i Videoguard, pošto je NDS skraćenica naziva od kompanije koja ga je razvila, dakle nećete pogriješiti ako Videoguard zovete NDS. Danas Videoguard koristi puno veći broj paketa - koristi ga skandinavski Viasat i talijanski Sky koji je nastao spajanjem paketa Stream i Telepiu. Videoguard je sustav kodiranja koji se zapravo koristi gdje god je u vlasničkom udjelu paketa prisutan News Corporation (Sky New Zealand, Sky Brazil, Sky Mexico, Sky Japan, DirecTV), a broj kanala koje Videoguard osigurava broji se u tisućama. Videoguard se u stvari ne razlikuje previše od drugih sustava kodiranja - kartice koriste isti protokol, rađene su po istom standardu. No ono što ga čini drugačijim u odnosu na druge sisteme (točnije, ono što ga je činilo drugačijim) je činjenica da se u slučaju pojave MOSC kartica (modificiranih originalnih kartica) vršila brza zamjena svih pretplatničkih kartica i podjela novijih, još moćnijih kartica koje su dakako imale ispravljen bug koji je omogućavao MOSC. Ovo se za sad odnosi na britanski paket Sky Digital, dok je priča sa siromašnijim i manjim Streamom ipak drugačija.

Zanimljivost je to što se NDS nikada nije pojavio na emulatorskim karticama. Fun kartice i slične (gold) ovdje definitivno ispadaju iz igre pošto je NDS RSA baziran sistem (RSA algoritam koriste svi sistemi druge generacije osim Viaccessa i Irdeta 2) Što znači da ako bi i postojao takav emulator, minimalna kartica koja bi ga mogla pogoniti je Titanium Card. NDS Videoguard plod je dugog iskustva koje News Corporation ima sa pay tv kanalima stoga ne čudi njegova dobra obrambena sposobnost. Ono što još trebate znati, a što je usko vezano za NDS je ASIC. U analognoj borbi sa piratima, News Datacom je redovito gubio bitku od samog početka (1990) jer su pirati uvijek nekako uspjeli pročitati sadržaj kartice (iako se pričalo da su neki nezadovoljni zaposlenici pustili potreban sadržaj kartica za ilegalno dekodiranje na internet), a time je sve drugo bilo uzaludno.Od 1996 godine u upotrebu su došle nove kartice sa ASIC (Application Specific Integrated Circuit) čipom koji je ukratko rečeno zadužen za čuvanje sadržaja EEproma.

ASIC je laički rečeno, čip specifično rađen za korisnika. To znači da ako bi se hakirao jedan paket, za ekstraktiranje podataka od drugog paketa koji je u istom sistemu trebale bi nam druge metode, odnosno do podataka nebismo mogli doći istim putem. Pošto se ovo pokazalo vrlo učinkovito mnogi sistemi počinju usvajati samu ASIC ideju, pa tako danas Viaccess 2.5 Evolution ima specifičan kodni algoritam za svakog providera, a iz čega je vidljiva ASIC ideja, no u pitanju je isti čip kod svih providera. Videoguard, zapravo NDS ima također jedan zanimljiv način "obrane" od kreiranja dekodera-klonova, a to je da se ne izdaju NDS moduli iako će po svemu sudeći NDS morati pokleknuti pod pritiskom talijanske vlade da izda NDS modul koji će omogućiti dosadašnjim pretplatnicima koji koriste Aston module i vlastite receivere, a isto tako ne žele uzeti Sky Box, da bezbolno nastave pratiti paket koji su platili. Hoće li to destabilizirati za sad neosporivo vladajuću poziciju NDS-a na tronu sigurnih sustava kodiranja ostaje nam da vidimo.

Iako NDS odlučno odbija izdati modul koji podržava njihov sustav kodiranja, vrijeme je učinilo svoje te tako danas imamo x u 1 module koji besprijekorno rade sa NDS karticama, kako Sky Italia tako i BskyB. Jedan od takvih modula je Dragon CAM, odnosno sa softverom Predator 1.11, a dovoljno je upisati Box key od službenog receivera u kojem inače držite originalnu karticu. Podrška modulima stigla je nakon što su neki emulatori na popularnim linux receiverima Dreambox (svi modeli) i Dbox2 dobili podršku za NDS, a što naravno omogućava da NDS kartice gledamo i izvan originalnih receivera te zaobiđemo ograničenja na istima (primjerice - snimanje različitih sadržaja, a potom i njihovo prebacivanje na računalo). NDS kartice podržava i modul Matrix CAM.

Iako se prvo mislilo da svaki Videoguard paket ima vlastiti algoritam, čini se da to nije tako, naime barem što se europskog NDS-a tiče, algoritam i hash tabele za sve pakete su isti, a jedina je razlika u samoj identifikaciji kodiranja.

Videoguard će jamačno uvijek ostati nepoznanica i jedan od najsigurnijih sustava kodiranja današnjice. Iako se u SAD-u vječito vode bitke sa piratima koji su uspjeli u nakani da hakiraju NDS kartice od providera DirecTV, niti jedan takav hack nije uspješno prenesen u Europu te je Europski NDS za sada ostao netaknut. MOSC je za sada jedino nelegalno rješenje koje je postignuto na NDS karticama, a po svemu sudeći i ostati će jedino moguće rješenje, osim ako NDS ne otpusti nekog jako vitalnog zaposlenika koji bi iz osvete mogao učiniti čuda. No i za to Sky Digital ima lijeka, a to je serija pričuvnih kartica koje kreću u opticaj u slučaju naznaka potencijalnog hack-a, a ako ga i nema, kartice se redovito mijenjaju svake dvije do tri godine. Postoji li bolji i sigurniji način obrane od piratstva od ovoga? Teško.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SUSTAVI KODIRANJA
« Odgovor #4 poslato: 02.11.2008. 18:56:03 »
Viaccess

Viaccess je prilično poznat sustav kodiranja na ovim prostorima pošto većina domaćih kanala koji se kodiraju koristi upravo ovaj sustav. Radi se o HRT 1 2, HRT Plus, Slovenska TV 1 i 2, NTV Hayat i BHT iz Bosne i Hercegovine, a kodiraju se i mnogi feedovi koje koristi naš najveći sat tv provider OiV iz Zagreba. Viaccess je podružnica France Telecoma, a nastao je na temeljima analognog sustava koji se koristio u skandinaviji tj Eurocrypta. Njegova prošlost i nije najsretnija.

Viaccess je relativno stariji sustav kodiranja koji je svoju veću ekspanziju doživio tokom 1998-1999 te godine kad su u njemu počeli kodirati veći paketi poput skandinavskog Viasata. Osim ovih paketa, Viaccess je kao kodiranje počeo koristiti i ruski NTV Plus, što je ujedno i bilo najrizičnije područje za Viaccessovu sigurnost. Mnogi manji kanali i provideri također su počeli koristiti Viaccess,uglavnom zbog njegove fleksibilnosti ali poglavito zbog jeftinoće, naime Viaccess je u odnosu na neke sustave kodiranja višestruko jeftinije rješenje, u nekim slučajevima i do 10 puta.

No 2000-te stvari su počele ići naopako za Viaccess, na internetu se pojavila ponuda za kupnju "V" kartice koja je bila prilično skupa (oko 400 dolara), a otvarala je sve Viaccess kanale i pakete. Ova svojevrsna idila za pirate i za Viaccess nije dugo trajala. Ubrzo je otkriven bug u karticama koji radi ni manje ni više ono što se nije računalo ni u najgorim noćnim morama, naime kartica je kao odgovor na određene upite vraćala cijelokupan sadržaj svoje memorije, stoga nije bio problem u vrlo kratkom roku konstruirati valjajuće, a pritom značajno jeftinije piratske emulatore. Na tržište je stoga ušla Goldwafer kartica sa puno Viaccess kanala i time napravila nokaut "V" kartici, ali i svim paketima koji koriste Viaccess kao sustav zaštite. U jednom trenutku pala je cjelokupna pay tv industrija koja kodira kanale u Viaccessu.

Trud providera da promjenom ključeva spriječe piratsko gledanje nikako nije urodio plodom, a broj pretplatnika je počeo padati. Viaccessovo pay tv carstvo počelo se raspadati. 2002 godine moralo se pod hitno nešto poduzeti pošto su gubici bili golemi, na scenu je nastupio novi Viaccess koji je samo malo drugačiji u odnosu na Viaccess 2.3 poznatiji pod imenom Viaccess 2.4. Kartice novog Viaccessa nisu bile naročito stabilne, dapače nerijetko su bizarno bivale uništene tokom najobičnijeg gledanja programa. Viaccess 2.4 kartice unatoč ovoj mani ni dan danas nije bilo moguće modificirati niti izvući ključ iz njih. Nedugo nakon izdavanja ovih kartica izašle su znatno stabilnije ali i ranjivije kartice pod oznakomViaccess PC2.4.2 Ove kartice je bilo moguće modificirati, a danas je iz tih kartica moguće iščitati ključeve te ih koristiti u različitim piratskim emulatorima za gledanje, no paketa ili kanala koji koriste ovaj tip kartica gotovo da više ni nema

Postojale su i razne varijacije Viaccessa koje su napravljene uglavnom u suradnji sa francuskim paketom TPS. Modifikacija Viaccessa 2.3 koja radi u kombinaciji sa interaktivnim servisom Open TV naziva se TPS Crypt 1, a novija verzija se nazivaTPS Crypt 2. Obje verzije brzo su hakirane i onesposobljene. Puno jača modifikacija Viaccessa naziva se Thales Crypt, a koji koristi francuski Canal Satellite Numerique. Thales Crypt napravljen je u suradnji sa Thomson Electronicsom, a karakterizira ga to da je namijenjen samo kabelskim operaterima, a dostupan je u vrlo ograničenim količinama. Thales Crypt nije probijen.Jedna manje poznata varijacija Viaccessa koja se ne rabi tako često je Codicrypt kojeg je razvio Tadiran Scopus. Viaccess je sam po sebi vrlo fleksibilan sistem i omogućuje vrlo efektivnu borbu protiv piratstva sa čestim promjenama kodova, a i sama aktivacija Viaccess kartica je prilično brza i bezbolna. Niti jedan Viaccess provider osim ruskog NTV Plusa nije promijenio kodove otkad emitira u Viaccessu 2.4.

Paralelno sa razvojem PC 2.4 i PC 2.4.2 kartica, Viaccess je u suradnji sa IBM-om počeo na razvoju novog tipa kartica koje bi trebale imati potpuno drugačiju hardversku podlogu, a sukladno tome bile bi otpornije na piratstvo. Naš HRT je također čekao da nove kartice krenu u distribuciju kako bi se što sigurnije zaštitio. Viaccess PC2.5 Evolution upoznao se sa tržištem tokom ljeta 2003 godine, kada su neki kanali počeli koristiti ovaj tip kartica. Viaccess PC 2.5 Evolution mnogi sa dobrim razlogom nazivaju Viaccess 3, pošto se dosta razlikuje u odnosu na generacije kartica 2.4 i 2.4.2. Skandinavski Viasat nije želio riskirati sa Viaccessom 2.5 Evolution pa se stoga odlučio na puno skuplje, ali jamačno sigurnije rješenje pod imenom ××× Videoguard. Viaccess 2.5 kartice imaju oznaku C-A2H, dok starije Viaccess kartice imaju oznake C-64H ili C-66H.

Danas je Viaccess unatoč početnim problemima prilično raširen sustav, koristi ga većina manjih providera kao što su : HRT, RTV Slovenija, BHT, NTV Hayat, ××× View, SCT, ××× TV, Dont Panic TV, In-X-World, Red Light Television, ART International, ali i veći kao Canal +, TPS i NTV Plus. Za sada Viaccess 2.5 Evolution uspješno štiti sve svoje klijente od piratstva, a po svemu sudeći to će činiti i dalje pošto se u slučaju bilo kakve nesigurnosti kartica vrši brza zamjena kartica u najnoviju generaciju istih. Viaccess 2.5 Evolution specifičan je po tome što između providera postoji različit interni crypto algoritam što će uspješno štititi ostale providere u slučaju hackiranja određenog providera. Nedavno su u opticaj krenule i najnovije Viaccess kartice pod oznakom Viaccess PC 2.6.

Iako Evolution za sada predstavlja veliku prepreku piratima za modifikaciju kartica ili nešto slično, Viaccess je izdao još jednu verziju kartica Viaccessa 2.5 koju će po svemu sudeći koristiti francuska platforma TPS, a naziva se Viaccess 2.5 CS1, odnosno kartice su popularno nazane "La Carte W". Znači li to da je Viaccess u samim Evolution karticama pronašao nekakvu grešku koju je pokrpao kako bi zaštitio svojeg najvećeg klijenta ili se radi o čistoj preventivnoj mjeri ostaje samo da se vidi. Veće zanimanje svakako dobiva izdavanje Viaccess PC 2.6 kartica.




Van mreže Bobo

  • Globalni moderator
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 593
  • Like: +14/-0
  • Pol: Muškarac

Odg: SUSTAVI KODIRANJA
« Odgovor #5 poslato: 07.03.2011. 18:23:20 »
gdje se gledaju ovi CCW ključevi ,jel pod ecm info?
Why drink and drive when you can smoke and fly?