Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

16.04.2024. 19:44:52
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: malo o svemu 1.  (Pročitano 4843 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže guns n roses

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2170
  • Like: +105/-1
  • Pol: Muškarac

malo o svemu 1.
« poslato: 26.07.2008. 01:38:33 »
UVODNE NAPOMENE:

Sve informacije, podatke, linkove, parametre i sve ostalo navedeno u ovoj početnici namijenjeno je jedino i isključivo u informativne i edukativne svrhe!

Niti autor niti bilo tko od suradnika u izradi i postavci ove početnice ne snosi, ne prihvaća i odbija ikakvu odgovornost za neadekvatnu, nedopuštenu, neprimjerenu ili bilo kakvu drugu krivu uporabu ili zlouporabu ovih informacija, podataka, linkova, parametara i ostalog navedenog na bilo koji način !!!!!

Nije dopušteno ni na koji način bez privole autora bilo kakva objava navedenog u početnici u bilo kojem dijelu ili kao cjelina, u ili na bilo kojem mediju !!!!!

Na vama je obvezatno prihvačanje navedenoga !

SADRŽAJ:

· UVOD

· TEHNIKA SATELITSKOG EMITIRANJA SIGNALA
· · Sateliti
· · Satelitske antene
· · LNB
· · · Vrste LNB-a

· ANALOGNI NAČIN EMITIRANJA
· · FTA (free to air)
· · Videocrypt
· · · Videocrypt 2
· · Nagravision/Syster
· · Eurocrypt /D2-Mac
· · ostali sustavi

· PCTV kartice
· Kartice, Season
· Internet news grupe

· DIGITALNI NAČIN EMITIRANJA
· · FTA (free-to-air)
· · Irdeto
· · · BetaCrypt
· · Seca/Mediaguard
· · Videoguard
· · CryptoWorks
· · Nagravision Digital
· · Conax
· · Viaccess
· · Power Vu
· · Simulcrypt

· LINKOVI


Za gledanje tv-a osim klasičnih zemaljskih (analognih i logaritamskih) antena i njihovih varijacija, video rekordera, cd/dvd playera i ostalih igrački, mogu se kombinirati i različite varijacije i modeli satelitske tv opreme (od različitih receivera, dekodera, kartica, emulatora i svega ostalog pratećeg, neovisno o tome bilo to analogno ili digitalno, legalno ili ne) za koje kao takve treba izdvojiti i neku svotu love...

NEMA... dobro ste pročitali NEMA nikakve realne i prihvatljive mogućnosti nešto od satelitske tv (u daljnjem tekstu -sattv) gledati na bilo koji način bez uložene love, šuške, keša, pinke, novaca, kuna, EUR-a i slična konvertibilna ili nekonvertibilnna sredstva...
To kad se shvati... onda je cijela priča daleko jednostavnija... :-)

Ovisno o uloženim novcima, te ostalim zahtjevima i ukusima, kao i određenim ograničenjima (ponajprije zakonskim, pa fizičkim, materijalnim, hardwerskim (oprema; u daljnjem tekstu -hw), softwerskim (programska podrška; u daljnjem tekstu -sw) i naravno vlastitog ukusa i mogućnosti) može se birati između analogije i digitale...

Analogija je stvar koja je na definitivno na zalazu, tim više što je preostalo vrlo malo analognih pay-tv providera (Viasat i Canal Digital u Eurocrypt/D-2Mac sustavu), a i oni najavljuju prekid emitiranja u takvom obliku u bližoj budućnosti.

Istina, ostaci toga sustava na zalazu se još uvijek mogu iskoristiti (govorimo ponajprije za nekodirane kanale) i ono što je najvažnije
relativno je jeftina za naše prilike, a opreme, dakle hw-a ima poprilično i u različitim varijantama.

Pitanje je međutim koliko dugo vremenski (financijski sigurno više ne) se isto još može isplatiti, posebice kupovinom nove analogne opreme.
Moje mišljenje je malo ili nimalo...no ukusi i mišljenja su različiti, ne morate se s time složiti, uostalom ta je odluka ipak na vama. :-)

Digitala je nesumljivo i definitivno vrlo prisutna i aktivna sadašnjost
za mnoge, a čija cijena opreme se definitivno sve više (iako presporo za naše prilike i mogućnosti i to poglavito financijske) spušta na niže i tako postaje sve dostupnija, popularnija i obaveznija, odnosno nezaobilazna.

Analogija koja je duže na tržištu prva je i regulirana određenim propisima (pravnoj i stručnoj te tehničkoj regulativi uključivši i kodiranje/enkripciju ), odnosno isto tako bila izložena različitim hackerima, a sad kad je od značajnijih, boljih i gledljivijih programa ostalo vrlo malo cijela priča polagano nema smisla i pada u zaborav.

Digitala je znatno kraće na tržištu, no isto tako podliježe istim, sličnim ili ponegdje i strožim pravilima igre kao i analogija, a od mjeseca svibnja 2000 godine posebnim propisom EU o sattv (famozna EU preporuka o kojoj se dugo pričalo) je dodatno zaštićena od piratstva.

Naravno, govorimo o propisima koji vrijede za zemlje članice dotične asocijacije.

Poći ćemo od stranica gdje se mogu pronaći podatci o sattv pozicijama pojedinih programa i providera te sustava emitiranja i kodiranja signala i slično:

http://www.lyngsat.com
http://www.satcodx.org
http://www.kingofsat.net/news.php
http://www.satlist.dk

Raspored satelita, frekvencija, bandova, polarizacija, dostupnih linkova i update-ova/obnova sa tematikom transpondera razuman su prijedlog za pogledati kako bi i slijedeće stranice bile razumljive:

Na http://www.wotsat.com, kao i na
http://www.sateuro.co.uk/ i
http://www.liensutiles.org/satnews.htm
gdje su pak dosta friške novosti o sattv problematici, opremi i slićnoj tematici te pokoja reklama na engleskom.

Za one koji se bolje snalaze na njemačkom govornom području tu je
http://www.satelli-line.de/
istih karakteristika i tematike ili jednostavno predlažem korištenje prevoditeljskih stranica i tražilica kao recimo ova koja je i
najpoznatija i po meni najkvalitetnija:
http://babel.altavista.com/translate.dyn

Od domaćih autora tu su stranice domaćina ove rubrike
http://free-ka.htnet.hr/sat-tv/,
te stranice
http://www.satelitska-tv.com/
sa sličnom ili istovjetnom tematikom, naravno na hrvatskom.

To je izuzetno važno kako bi uopće razumjeli u što se upuštate kod kupovine novog sustava, naravno pretpostavka je kako ste novi u svemu tome, a ako niste tim bolje!
 

A sada par rijeci o tehnici satelitskog emitiranja signala...

Da bismo primili kvalitetan televizijski signal nije samo dovoljno da je odašiljač postavljen na geografsko povoljnom mjestu, već i on mora biti dovoljne snage da pokriva signalom i naše područje. Problem postaje veći ukoliko se nalazimo na nepogodnom lokacijskom području za TV prijem određenog signala, npr. zgrada ili neki drugi prirodni objekt između nas i odašiljatelja TV signala. U tom slučaju ili ne postoji rješenje ili je relativno skupo i kao takvo neizvedivo. Takav problem za satelitski prijem gotovo je nemoguće pronaći te satelitska tehnologija u ovom slučaju postaje neizbježno rješenje. Jednostavno postavite satelitsku antenu na krov vaše kuće i usmjerite je prema otvorenom nebu prema željenom satelitu.

Sateliti koji služe za emitiranje satelitskog TV i radio prijema nalaze se na tzv. geostacionarni orbiti i uvijek su pozicionirani iznad iste zemljine točke. Ta orbita leži u ekvatorijalnoj ravnini Zemlje i udaljena je od Zemlje 35.786 km, otprilike 1/10 udaljenosti do mjeseca.
Osim tih satelita u geostacionarnoj orbiti kruže i meterološki i komunikacijski sateliti, te da oni održe pravilan prijem signala stalno moraju biti pozicionirani u u istoj točci, a poziciju gdje se nalaze određuju pomoću svjetlosno osjetljivih senzora.
Orbita je podijeljana stupnjevima na istočni i zapadni dio sa nultom točkom koja je određena Greenwich merdijanom. Sve pozicije satelita označene su stupnjevima i geografskom pozicijom istok (E-east) ili zapad (W-west), npr. Astra 19.2°E. Iz tog razloga treba znati kako i kamo usmjeriti antenu ako želimo primati signal sa nekog određenog satelita, te podesiti kut nagiba antene kojeg je moguće jednostavno matematički postaviti i izračunati pomoću lokacijske geografske pozicije (geografska širina i dužina).
Transponderi na satelitima emitiraju na dva frekvencijska pojasa.
Prvi je C pojas koji obuhvaća sve frekvencije od 3.70 do 4.20 GHz.
Drugi češće zastupljeniji jest K pojas, frekvencijsko područje od 10.70 do 18.00 GHz. Prednost ovog drugog frekvencijskog područja u odnosu na prvi je u tome što je moguće na višim frekvencijama postići točniju usmjerenost signala u pokrivanju određenog teritorijalnog područja kao i manji utjecaj smetnji. Zbog malih površina država Europe logično je da se uzima za uporabu K band i takve satelite nazivamo skraćenicom DBS (Digital Broadcast Satellite).

Za prijem satelitskog programa potrebna nam je prije svega satelitska antena (parabola, offset), niskošumni konverter (LNB) i satelitski prijemnik (analogni ili digitalni).
Postoje dvije vrste satelitskih antena, parabola i offset, a mogu biti metalne ili aluminijske. Parabola je antena koje se montira na fiksno područje sa mogućnošću podešavanja azimuta ili kuta nagiba i osnovna joj je karakteristika što joj se konverter nalazi u žarištu (fokusu). Za razliku offset antena ima pomaknut fokus izvan prijemnog snopa, vrlo dobru iskorištenost te joj je prednost manji ugao nagiba (za vrijeme snježnih padavina snijeg se ne skuplja u količinama kao kod parabole).
Postoje i još druge varijante satelitskih antena gdje se LNB nalazi sa strane antene a na mjestu konvertora nalazi se hiperbola (tzv. Cassegrain antena - dvostruka refleksija signala do LNB-a).

LNB (Low Noise Amplifier - Block Downconverter) je niskošumo pojačalo i konverter koji pretvara cijeli frekvencijski pojas odnosno frekvencijski "blok" na niži frekvencijski pojas.
Satelitski signal sa transpondera koji se prima na satelitskoj anteni izrazito je slabe snage (niske amplitude). Refleksijom sa satelitske antene signal se usmjerava u LNB koji taj primljeni signal pojačava i pretvara na niži frekvencijski pojas spreman za daljnu obradu u satelitskom prijemniku.
U današnje vrijeme analogni LNB zamijenio je univerzalni LNB koji radi na dva pojasa (nižem i višem). Univerzalni (analogno/digitalni) LNB ima dva lokalna oscilatora na 9.75 GHz i 10.6 GHz i služi za primanje signala na nižem i višem frekvencijskom pojasu dok se preklapanje lokalnog oscilatora vrši naponom od 0.5 V p-p na 22 kHz.
Niži frekvencijski prijemni pojas je od 10.70 do 11.70 GHz dok je viši od 11.70 do 12.75 GHz. Ulazni prijemni frekvencijski signal LNB pojačava i konvertira ga u niži (950 do 1.950 MHz) i viši (1.100 do 2.150 MHz) frekvencijski pojas koji je takav spreman za slanje po koaksijalnom kabelu do prijemnog satelitskog uređaja.
Osim preklapanja L.O. preko kabla šalje se i napon sa prijemnika od 12.5-14.5 V (vertikalna) i 15.5-18 V (horizontalna) za izbor polarizacije.

Pretpostavimo da primamo signal sa satelita koji se emitira na visokoj frekvenciji od točno 12.75 GHz te imamo prijemnik koji može primiti do frekvencije 2.150 MHz (tuner današnjih prijemnika ima prijemni raspon frekvencije od 950-2.150MHz). Isto tako trebamo imati na umu da je signal visokih frekvencija gotovo nemoguće prenositi po koaksijalnom kablu te je to još jedan od razloga zašto je potrebno smanjiti frekvencijski pojas u LNB-u.
U tom slučaju LNB mora smanjiti ulaznu frekvenciju, a smanjuje je upravo za vrijednost lokalnog oscilatora.

Dakle izlazna frekvencija bit će (viši pojas):
12.75 GHz - 10.60 (L.O.) = 2.150 MHz
te će tuner na satelitskom prijemniku moći primiti signal.

LNB-e možemo podijeliti prema namjeni u četiri vrste:
- uni (single)
- twin
- quatro twin
- quatro

Univerzalni (single) LNB je konverter koji je najrašireniji u kućnoj uporabi. Signalom može opsluživati istovremeno jedan satelitski prijemnik jer ima jedan izlaz (H/V niži i H/V viši pojas). Satelitski prijemnik pomoću 22kHz ili naponom od 14/18V preklapa LNB u željeni mod rada (odabir L.O. i polarizacije).

Twin LNB je konverter za dva satelitska prijemnika istovremeno, ima dva izlaza (2 x H/V niži i H/V viši) te svaki izlaz LNB-a neovisan je jedan o drugom. Kombinacija je dva LNB-a ugrađenih u jedno kućište sa jednom prijemnom glavom.

Quatro Twin LNB je konverter sa četiri izlaza (4 x H/V niži i viši) za četiri prijemnika te je kombinacija 4 x uni LNB-a ugrađenih u jedno kućište s jednom prijemnom glavom.

Quatro LNB ima širu namjenu i upotrebljava se za više korisnika, ima četiri zasebna izlaza (H niži, V niži, H viši V viši) te u svakom trenutku može opsluživati željenim signalom prijemnik u mreži. Ovaj LNB se koristi u kombinaciji sa multipreklopnicima koji vrše preklapanje i odabir izlaza sa LNB-a već prema dobivenom zahtjevu (L.O. i polarizacija) sa satelitskog prijemnika.
 

Analogni način emitiranja sattv je kako rekoh pri svom sigurnom završetku, a ima (ili je imao) slijedeće načine emitiranja i kodiranja signala:

Free to air (FTA) ili nesmetan, čist prijem nekodiranih signala
Videocrypt
Nagravision/Syster
Eurocrypt /D2-Mac
te ostali, manje poznati ili (is)korišteni sustavi

Shodno tome postoje istovjetne namjene receiveri i dekoderi, te sattv (tzv. SmartCard ili pay tv sat card) kartice za gledanje/otvaranje kodiranih programa.

Daljnja raščlamba jesu opcije samo receivera ili samo dekodera te receivera-dekodera u jednom (objedinjeni).

Poanta je u tome da su načini kodiranja signala u biti samo jedan od načina kako bi sattv provideri/distributeri sattv programa privukli korisnike za svoje programe, prodali ili iznajmili opremu i omogućili zaštićen nesmetan prijem programa (zastita autorskih prava pri emitiranju?!) te na svemu dobro zaradili...

FTA (nekodiranih) programa ima prilično i na različitim su pozicijama, no zajednička im je karakteristika da emitiraju na jezicima koji nisu baš previše zanimljivi za naše područje (uz izuzetak turista iz tih krajeva) ili im programi i nisu baš nešto posebno gledljivi.

Ako vas zadovoljava njemačko, talijansko, tursko, poljsko ili arapsko govorno područje, onda je to izbor za vas.

Videocrypt je analogni sustav kodiranja (u daljnjem tekstu VC1 i VC2) koji se do 30.09.2001 koristio u Velikoj Britaniji (i to Videocrypt 1) za emitirane programe sattv grupacije BSkyB i do sada je bio nekoliko puta crackiran (razbijen i piratskim opcijama gledljiv).

Kada su unatrag šest godina distributeri navedenih programa promjenili model kartice, nije bilo mogućeg načina osim legalne kartice za gledanje tih programa, te u zadnjih nekoliko godina ne pretjerano značajnijih pokušaja gledanja tih programa sa PCTV karticom i računalom koje ima jak procesor i odgovarajući program za to.

Rezultati nisu bili baš briljantni, no bilo je ljudi koje to zadovoljavalo.

Treba napomenuti da je sattv kartica i korištenje iste jedino (shodno njihovim propisima) bilo dopušteno u Velikoj Britaniji i nigdje drugdje, a zabranjeno je iznošenje iz zemlje iste.

Naravno, postojala je i opcija pronaći nekoga u VB (prijatelj, rođak ili netko treći) koji bi se u svoje ime pretplatio(la) na to i vama poslao(a)i karticu, no koliko je to bilo isplativo i legalno o tome neću.

Koliko to sada i ima nekog smisla, bespredmetno je uopće i raspravljati jer je sustav definitivno ugašen i kao takav, nepostojeci.

Govorno područje Videocrypt sustava (bilo) je engleski.

Ponegdje se još mogu pronaći informacije o Videocrypt 2 (VC2) sustavu (kod nas poznatom po Multichoice Central Europe sattv provideru koji je imao podnaslove na pojedinim kanalima na hrvatskom jeziku), no jedino što vrijedi o njemu reći (odnosno znati ili zapamtiti) da je to bio jedan od rijetkih, legalnih, ali nažalost i neuspješnih pokušaja legalnog sattv emitiranja i gledanja za područje srednje Europe (Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska).

Čim su dirnuli u tržište drugih sattv providera, kupila ih je konkurencija i jednostavno ugasila.

Nagravision/Syster je analogni sustav kodiranja koji se koristio u dijelu Njemačke, Švicarske, Austrije i Poljske te je namijenjen za publiku navedenih zemalja njemačkog i poljskog govornog područja.

Oprema za gledanje može se nabaviti, a i kartica nije preskupa, ali pod uvjetima mjesečne pretplate i da ste na ozemlju navedenih država.

Dakle legalno, za naše uvjete, ništa!

Ilegalno je pak druga priča jer sa PCTV karticom (isto kao i donedavno VC1) moglo se gledati Nagravision/Syster sattv na displayu odnosno kvalitetnom monitoru PC-a s time da računalo mora biti sa barem Pentium 233 procesorom.
Ima li ta kartica ili vaše racunalo i odgovararujći tv izlaz isto se onda moglo priključiti i na odgovarajući ulaz i vašeg tv prijamnika te i tako gledati.

Nije trebao nikakav dekoder za to, već PC dekodira sliku sa izravno spojenom kombinacijom sattv antene i konvertera, dakle sam radi sve...

Piratskih kartica za to nema...

Bitno je napomenuti kako je kvaliteta slike i tona na PCTV kartici za ovaj sustav dosta dobra, dapače i prilično gledljiva bez popratnih problema, karakterističnih za računalne elemente (trzanje slike, nedostatak tona, ispadanje sustava iz rada, gubljenje boje) odnosno konfiguracije istih.

PCTV kartica ima i na našem tržistu, a cijene im se kreću od cca 50 EUR na više (ovisno o verziji i generaciji kartice te mogucnostima, vidi dolje napomene).

Govoreći o PCTV karticama,koje se pored ostalih mogućnosti i namjena (internet i različiti PC programi) koriste i u sattv tehnici, uz gore
navedene Videocrypt i Nagravison sustave kodiranja koriste se i to dosta uspješno za pojedine manje sustave kodiranja analognih signala (kanala) i to prije svega talijanskih RAI paketa (sustav kodiranja imenom Discret) u vrijeme kada emitiraju sportske prijenose (F1, nogomet, NBA, boks i slično).

Naravno, kvalitetnije i nešto skuplje PCTV kartice otvaraju i sattv FTA digitalne programe, odnosno uz odgovarajući CI modul i kodirane (vidi dolje digitalne sustave kodiranja), a ako ima i odgovarajući tv izlaz (ili prikladnu spojnu opremu) tada se sve to može priključiti na vaš tv prijamnik i tako gledati.

Zanimljiv je i podatak, kako su sve dosadašnje verzije takvih kartica, navedeni način rada uglavnom omogučavale harwdwerski (SkyStar1, Hauppage,...), no pojavom novih generacija računala sa jačim i kvalitetnijim procesorima, kao i nove generacije PCTV kartica (SkyStar2) sa odgovarajućim sw-om moguć je i način rada (gledanje kodiranih programa) samo sa dodatnim sw-om.

Shodno navedenom je i cijena takve opreme, pa su nove serije PCTV kartica sa sw verzijom dekodiranja digitalne sattv i znatno niže nego prijašnje hardwerski opremljenije PCTV kartice.

To niže, znači i pristupačnije za širi krug ljudi, pogotovo pod našim podnebljem.

Možemo ih staviti u kategoriju ostalih, manje poznatih i korištenih sustava kodiranja signala, a tu spada i pokoji autoumni sustav analognog sattv kodiranja upotrebljavanih u daljnjoj prošlosti (npr. Luxcyrpt  ili kao npr. PING-PONG sustav jednog ili dva sattv kanala).

Eurocrypt /D2-Mac je analogni sustav kodiranja namjenjen za Skandinaviju, dio Baltika i Rusije, a obuhvaćao je i Dansku.

Treba napomenuti da je D2-Mac TV standard i format emitiranja signala za Skandinaviju, a Eurocrypt način kodiranja tog oblika signala.

Isto tako, one malo zahtjevnije zanimat će i podatak da se u navedenom sustavu slika emitira analogno, a ton digitalno.

Legalnog načina gledanja kod nas nema obzirom sattv provideri nisu nikad dopuštali prodaju kartica izvan Skandinavije i pratećeg ozemlja.

Ovaj način emitiranja i kodiranja je u cijelosti piratski razbijen i bio je dosta popularan među hackerima diljem Europe, no početkom mjeseca svibnja 2000 sattv provider Viasat (koji uz providera Canal Digital emitira za to tržište), prešao je na digitalni način emitiranja i proveo gašenje većine sustava (dostupni podatci govore o prestanku emitiranja većine Viasat kanala) početkom svibnja prošle 2001 godine.

Canal Digital, drugi sattv provider u EC/D2-Mac sustavu svoju listu kanala koji emitiraju u navedenom sustavu sve više reducira, gasi i prestaje s radom.

Napominjem kako to ni to kod nas nije legalan način gledanja sattv!

Za gledanje istoga potreban je kvalitetan receiver i dekoder, dok kartice dijelimo u dvije grupe:

1. PC simulatori/emulatori
2. piratske kartice

Sa PC-em može se pomoću SEASON-a (posebna vrsta interface-a u obliku sattv kartice koja se jednim krajem spaja na com port računala, a drugi kraj ulazi u slot dekodera) gledati EC/D2-Mac analogni sustav i za to treba samo dobar PC program (simulatori, emulatori kartice i njena rada, poznatiji su pod imenom Voyager, Decrypt, Silver, WinDecrypt i slično) koji podržava SEASON i koji radi sa tim sustavom.

Naravno treba imati i dekoder u koji se stavlja SEASON...

Za napomenuti je i to da SEASON viri zajedno sa žicama iz slota dekodera.

Više o seasonima na slijedećem linku:
http://www.aspiron.ee/esa.ee/index.shtml
a file u kojem se to može i pogledati je naziva "idiots guide season".

Piratske, neslužbene kartice se mogu nabaviti diljem Europe, a možemo ih podijeliti na tzv. PIC kartice (PCB ili kartice sa vanjskom izvedbom raznih chipova na pertinaksu ili plastici) i Wafer kartice (slične originalnim jer su chipovi unutar plastike kao npr. telefonska chip kartica).

I jedna i druga opcija bazirana je na tehnologiji PIC chipa 16X (16cXX, 16fXX) i pripadajućeg eeproma ili zasebno ili opet PIC chipa, a osnovna je razlika što su PCB robusnije i nešto veće, te uglavnom vire iz slota dekodera (postoje i SMD (small dimension) verzije tih kartica sa znatno manjom izvedbom chipova istih karakteristika i oznaka), dok su Wafer kartice manje, estetskijeg izgleda (slične originalnim) i cijele stanu u slot dekodera.

Prednost PCB/SMD kartica je u mogućnosti izmjene chipova ako se isti pokvare ili unište dok se Wafer u tim slučajevima ne može iskoristiti nego se baca.

Kartice se programiraju posebnim elektroničkim uređajima, zvanima programatori, a ima ih u različitim kombinacijama (samo za PIC chipove (PIC programatori), samo za eeprome (Phoenix/Smartmouse interface), obje varijante zajedno u jednom sklopu ili zasebni sklopovi), a sw-a/programske podrške za programiranje istih ima na cijelom nizu stranica na internetu.

Pretpostavljam kako ne moram objašnjavati ulogu vašeg PC-a u svemu tome. :-)

PCTV kartice, pak, ne otvaraju taj oblik kodiranja signala!

Govorno područje tog sustava je pretežno englesko ili domicilno (uglavnom su to vijesti i reklame te koji domicilni film ili serija koja se vrti na programu) uz obavezan titl, no svakako je bilo vrlo iskoristljivo i gledljivo...

Većina programa koji su preostali emitira i teletext, pa je i kroz njega moguće saznati i niz konkretnijih stvari uključivši i tv rasporede, sattv vijesti, popise korisnih linkova i slično.

Napominjem kako je teletext u D-2 Mac/Eurocrypt sustavu moguće jedino koristiti preko receivera/dekodera, obzirom je isti (nije standardan PAL TV format) drugi TV standard koji zahtjeva i drukčiju tehniku (vidi gore o formatu emitiranja).

Uz odgovarajući daljinski od receivera/dekodera, stvar je komparativna klasićnom gledanju preko TV-a.

Ovdje treba napomenuti i jednu zanimljivu vijest koja govori o poslovnim planovima proizvođača sattv opreme za proizvodnju i prodaju analogno-digitalnog adaptera/prilagođivača/modifikatora kojim bi se još neko vrijeme "produžio život" analognim sattv prijamnicima i opremi.

Naime, namjera istih je prozvesti takav uređaj koji će digitalni signal i model emitiranja sattv adaptirati/prilagoditi/modificirati prepoznatljiv i iskoristljiv analognim receiverima.

Očekuje se, a i najave su kako će isto jedino moći modificirati FTA sattv kanale.

Puno više o tome, ali i i takvoj tematici je na slijedećim Internet news grupama :

alt.satellite.tv.crypt
alt.satellite.tv.europe
alt.satellite.tv.forsale
rec.video.satellite.europe
rec.video.satellite.misc

koje su većinom na engleskom ...

U našoj net konfi

hr.fido.sattv

te djelomično i u

hr.rec.tv

koje su dakle na hrvatskom, mogu se pročitati isto takve ili/i slične informacije s time da se preporuča skinuti i pročitati sve stare postove ili URL-ove koji govore o toj tematici kako bi bili pozitivno i pravilno informirani.

Preporuka je zapravo postala obaveza, obzirom se sve više ljudi uključuje u komuniciranje putem Interneta, a njihove želje (uz znatiželju, nestrpljivost i brzopletost) da odmah znaju sve (ili barem veći dio) rezultiraju nepotrebnom gnjavažom i time da većina korisnika ili čitatelja tih news grupa nije raspoložena ni željna odgovarati na početnička pitanja  i zahtjeve (ponajprije prozašle iz neznanja te određene lijenosti, komoditeta, kvazi pametovanja i prepucavanja istih (bez uvrede, no sadržaji postova/poruka iz tih news grupa isto potvrđuju), pogotovo kad za to sve postoji cijeli niz FAQ (stranice sa često postavljenim i odgovorenim pitanjima) na različitim stranicama, varijantama i jezicima na Internetu.

Isto je zorno vidljivo po cijelom nizu neodgovorenih postova te tematike na gore navedenim news grupama.

No, o tome toliko, idemo dalje.


Van mreže guns n roses

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2170
  • Like: +105/-1
  • Pol: Muškarac

Odg: malo o svemu 1.
« Odgovor #1 poslato: 26.07.2008. 01:40:02 »
Digitalni način emitiranja je za razliku od analognog sasvim drukčija priča...

Kako je digitalna tehnnologija u sve većem zamahu, pitanje je bilo kada će i sattv tehnika značajnije preuzeti taj oblik emitiranja.

Konkretno, onog trena kad je cijena opreme počela padati na niže (i za sattv providere i za korisnike, gledatelje) i kad je ta oprema počela bivati sve više dostupnija i masovnija, počinje njen rapidan rast i na sattv području.

Njeni početci... pojavljuju se test emitiranjima prije nekih 6-7 godina, a jedna od temeljnih, lako shvatljivih razlika, od analognog sustava, je ta što digitala koristi drukčiji i sustav sažimanja (komprimiranja) i emitiranja signala (MPEG-2/DVB) kao osnovni model/standard, uz napomenu da kao i u analogiji postoje isto tako i drugi oblici digitalnih sattv sustava koji emitiraju izvan Europe.

E sad... ostale razlike su značajno velike u odnosu na analogiju...

Počnimo od toga da je broj digitalnih programa (zbog manjeg frekvencijskog opsega nastalog sažimanjem) znatno veći od analognih, tako da u jednom satelitskom transponderu (to je dio ili pozicija frekvencijskog spektra raspoloživog u satelitu) moguće posložiti i emitirati više različitih (od 5 pa na više, ovisno o kapacitetu transpondera) digitalnih kanala za razliku od analognih kojih ima znacajno manje (otprilike do 5 analognih kanala).

Samim time, moguće je ostvariti i značajno veći kapacitet, izbor, modalitet i broj raspoloživih, dostupnih i gledljivih kanala na jednoj satelitskoj poziciji odnosno frekvenciji.

Primjera radi, analognih FTA TV (free-to-air ili slobodnih) kanala na Astri 1 i HotBirdu ima cca 60-tak dok je digitalnih FTA TV programa na istim satelitima cca 300-tinjak.

Pridodamo li tome i pristojan broj od 50-100 digitalnih FTA radijskih programa iste kvalitete razlika je i još drastičnija.

Pored toga i sami receiveri za prijem digitalnih programa su isto tako drukčijeg modaliteta, a osnovna je razlika da nisu (kao analogni) nužno vezani za jedan oblik kodiranja signala, te time daju veću slobodu izbora gledljivih programa.

Tu je i cijeli niz dodatnih mogućnosti, kao što su puno brži i kvalitetniji izbor teleteksta, značajno povećanje kvalitete slike i zvuka (format slike 16:9 ili wide screen, te Dolby Surround / Dolby Digital time postaju standardna ponuda emitiranja, a ne više tek povremena mogućnost kao prije u analogiji), pa EPG (electronic program guide ili elektronski programski vodič) koji služi (ako i kad ga programi emitiraju za snalaženje među brojnim programima i neka je vrsta digitalnog podteleteksta) te mogućnosti PPV (pay-per-view ili plati-za-gledanje programa, sa mogućnostima naruđbe termina gledanja (pojam NVOD; near video on demand ili bliski video na zahtjev), pa mogućnosti išćitanja ili info-a o programu na samom tv-u, primjena više subtitlova ili nosača zvuka (originalni ton ili sinkronizirani), pa ako to oprema podržava modemska veza (sa sattv providerima ili proizvođačima opreme) kao i višestruka mogućnost update-a ili nadogradnje software-a (tzv. firmware, odnosno operativnog programskog sustava) sattv receivera ili njegovih dijelova (primjerice modula za dekodiranje slike tzv. CAM), te različiti modeli interaktivnih, multimedijskih programa, igrica, pratećih sadržaja (primjerice; vremenska prognoza; bankovne usluge; najave programa i dugotrajni tv rasporedi, interaktivne vijesti, on-line trgovina) i slično.

Postoje različiti načini emitiranja i kodiranja digitalnih programa od kojih ću nabrojati one koji emitiraju u Europi ili bližem okružju:

FTA (free-to-air) ili nesmetan, čist prijem nekodiranih signala
Irdeto (sa derivatom ili podinačicom tzv. BetaCrypt)
Seca/Mediaguard
Videoguard
CryptoWorks
Nagravision Digital
Conax
Viaccess
Power Vu
Simulcrypt

FTA programa ima prilično i na različitim su pozicijama (kao što sam već napomenuo samo na Astri 1 i HotBirdu ima cca 200-300 TV programa među kojima ima priličan broj i promotivnih programa što samostalnih, a što kao dio kodirane digitale platforme/ponude pojedinih sattv providera), a zajednička im je karakteristika da emitiraju na jezicima koji kao i u analogiji ili nisu previše zanimljivi za naše područje ili su im programi nadsinkronizirani, a u nekim varijantama su i digitalne kopije analognih kanala koji i nisu baš nešto posebno.

Ako vas zadovoljava njemačko, talijansko, tursko, poljsko, arapsko, rusko ili francusko govorno područje i k tome u većem broju od analognih, onda je to izbor za vas.

Kao i u analogiji sve što više vrijedi je gore navedenim sustavima kodirano, a sattv provideri zahtjevaju plaćanje gledanje istoga (osim zarade istih, u pitanju su i autorska prava na filmove, serije i prateći materijal na određenom ozemlju, drugim rječima zakonska, financijska i teritorijalna ograničenja).

Pored ostalog njihova mogućnost kontrole gledanja u digitali značajno veća nego u analogiji, a prema dostupnim informacijama i piratstvo je drukčije.

Obzirom na navedeno, različitost sustava kodiranja signala zahtjeva i različitost opreme za dekodiranje, pa tako postoje receiveri sa ugrađenim dekoderom (kao cijeli uređaj u koji se samo umeće kartica), dakle kao u analogiji ili sa zasebno ugrađenim modulom/dekoderom sa ili bez dodatnih mogućnosti koje u načelu distribuiraju ili iznajmljuju sattv provideri za određeno teritorijalno područje (područje emitiranja), te FTA receiveri koji su ili u cijelosti bez dodatnih mogućnosti kao u analogiji ili imaju dodatne mogućnosti (PCMCIA ili CI utore, SCSI priključke, modeme, RS232 portove, S/PDIF i slične različite digitalno bazirane izlaze) kojima se kao dodatcima omogućava i gledanje i upravljanje s većim nizom i izborom takvih i ostalih pratećih programa, opreme i opcija.

To je ta značajno veća mogućnost slobode gledanja jer takav digitalni receiver nema strogo određenu namjenu (ugrađen dekoder za određeni način kodiranja) već višestruku primjenu.

Dakle, tada se ne kupuje/iznajmjuje dekoder kao poseban uređaj (kao kod analogije), već se kupuje/iznajmljuje PCMCIA modul tzv. CAM (condittional acces modul, a svaki sustav kodiranja u načelu ima svoj modul/dekoder).
Isti se pak koji se ulaže u PCMCIA ili CI (common interface) utor u prijamniku (vidi gore), a u koji se onda stavlja i odgovarajuča sattv kartica.

U načelu svaki sustav kodiranja ima obje varijante opreme, a svaki sattv provider prodaje ili/i iznajmljuje i opremu i sattv kartice za gledanje svojih programa u domicilnim zemljama emitiranja, no pojedini se mogu naći ili bližem okružju ili na ciljanom tržištu (vlastita dijaspora ili ciljana promidžba) u inozemstvu.

Treba također napomenuti kako većina digitalnih kanala ima svoje teletext stranice ili prateće subteletextove, ovisno o tehničkim mogučnostima kako televizora tako i receivera kod gledatelja, odnosno pružanju tih i takvih usluga od strane sattv providera, a u posljednje vrijeme i značajan broj interaktivnih/multimedijskih programa, igrica, pratećih sadržaja i naravno svoje web stranice na Internetu (vidi dolje neke od njih).

Prilično točan raspored sustava emitiranja i kodiranja nalazi se na linku:
http://www.lyngsat.com/
rubrika digital packages, podrubrika Europa, a može se krenuti i sa:
http://www.satcodx.com/
gdje ima i hrvatskog podslova i tražilice iste namjene i tematike.

Irdeto je digitalni način kodiranja signala koji se koristi u Njemačkoj, Austriji, dijelu Švicarske, Grčkoj, Nizozemskoj, Italiji, dijelu Afrike i bliskog Istoka te u Srbiji, odnosno njenoj pratećoj i interesnoj dijaspori.

Govorno područje je ili domicilno (za svaku zemlju) ili ima mogućnost originalnog tona (u večini na engleskom) sa subtitlom, ovisno o programu koji se gleda.

Više o tehničkim detaljima istoga može se naći na svakom pretraživaću na internetu, a traženje počnite linkovima navedenim pri kraju ove početnice.

Sattv provideri koji emitiraju u Irdetu su Premiere World, MediaVision/VisionGlobe i ORF (Njemačka, Austrija, dio Švicarske), Multichoice Hellas/Nova/NetMed (Grčka), Multichoice Nederland/Canal Digitaal Satellit, Ultra Blue (Nizozemska), Stream i Satisfaction (Italija), Multichoice South Africa, Showtime, ART (Afrika, Bliski i Srednji istok), Multichoice Middle East (Bliski i Srednji Istok) i Pink Plus (Srbija), te poneki, ponajprije pornografski ili manji kanali namijenjeni manjim tržištima ili kabelskim sustavima kao što su npr. kanali Zee TV, Spice Platinum (Velika Britanija), Channel D (Njemačka) i slični.

BetaCrypt je derivat ili podinačica Irdeto sustava u kojem emitiraju provideri njemačkog govornog područja koji su i na taj način željeli dodatno zaštiti svoje usluge i tržište.

Irdeto je u cijelosti (kao i analogni D-2Mac/Eurocrypt) crackiran (uključivši i derivat BetaCrypt) i dosta je popularan među hackerima diljem Europe, neovisno o provideru, pa je osim originalnih kartica moguće gledanje na prerađenim isteklim originalnim karticama (tzv. MOSC ili modified original smart card) te cijelom nizu piratskih mogućnosti kao što su DPSC kartice (ili kopije digitalnih kartica veće ili manje kvalitete i mogućnosti), pa možemo reći već klasične PIC kartice (vidi gore), te novi modeli piratskih kartica sa različitim mogućnostima i kapacitetom osnovnog chipa (umjesto PIC-a 16x84) sada su tipa Atmel ili sličnih (PIC 16x6xx) pod imenima AtmelCard, Jupiter1 i 2, FunCard, PIC Card2, MegaPic card, ATMega card.. i naravno različiti PC emulatori u kombinaciji sa seasonima.

Obzirom na gore opisano, odgovor sattv providera kao i vlasnika lincence sustava kodiranja (kompanija "MindPort") odnosno proizvođača opreme za sattv providere je novi tzv. Irdeto 2 sustav kodiranja pripremljen između ostaloga i kao nastavak akcije EU direktiva o sattv (vidi gore), a u sklopu toga početkom mjeseca rujna 2000 prestala je proizvodnja i legalna prodaja starih modela CAM modula za irdeto, a u daljnoj uvjetno rečeno legalnoj prodaji i distribuciji su ostali samo novi modeli imena Irdeto II EuroCam.

Osnovna je razlika što novi modeli tih CAM modula (za sada) nemaju dovoljno poznate ili dostupne mogućnosti (kao "stari"irdeto CAM-ovi) programiranja
flash memorijskog chipa (osim fizičkog vađenja iz CAM-a, direktnog programiranja i vračanja natrag u CAM, no to je problematično i dvojbenog uspjeha), pa se i na taj način želi onemogućiti daljnje piratstvo.

Neki od razloga za to su i činjenice fizički te kapacitetno, a pretpostavka je i programski većeg flash eeprom chipa u navedenim CAM-ovima u odnosu na eeprom u "starim modelima" CAM-ova.

Prema dostupnim informacijama poznat je različit rad tih CAM-ova na različitim modelima digitalnih receivera, a najosnovnije je da na takvom Irdeto II CAM-u uglavnom ne radi Premiere World paket (koji uskoro prestaje
emitirati u BetaCryptu i prelazi na drugi nacin kodinanja), te ovisno o gore rečenim modelima receivera i pojedini ili programi ili paketi programa.

Naravno, sastavni dio navedenoga je kod dijela sattv providera (Showtime, ART, Nova, SCT, Ultra Blue) i nova originalna kartica istih tzv. ASC 2,1 ili Irdeto2 kartica kao i nova generacija tih kartice naziva "Delta" sa modelom ASC 2.2 sa nepoznatim ili nedovoljno poznatim podatcima i za sada dostupni podaci govore kako nije crackirana (iako neke glasine o tome da jest vec neko vrijeme kruže internetom), a dostupna je pretplatnicima navedenih providera u domicilnom ozemlju.

Informacije od pocetka ove godine govore i o prvim javnim pojavljivanjima osposobljavanja MOSC kartica za navedeni sustav (vidi gore pojam MOSC).

Uz ove podatke ide i zanimljivost o prodaji novog modela CAM-a (harwderski istovjetnog ili vrlo sličnog EuroCam-u) tzv. AlphaCrypt koji objedinjuje u svojim mogućnostima Irdeto, BetaCrypt, Irdeto II i CryptoWorks sustave/modele emitiranja i kodiranja kanala, te zasebno BetaCyrpt CAM-a.

Piratskih kartica i sw-a za njihov rad (osim gore navedenog providera Showtime, Ultra Blue, Spice Platinum i SCT/Satisfaction te Nova-e Hellas) može se naći diljem Europe ponajprije na internet stranicama.

E sad, nadasve zanimljive informacije sa Interneta govore o novim piratskim projektima za seasone i piratske kartice (tzv. X/1 projekt u različitim kartičnim  i sw verzijama) koji koristeći slabe strane sustava kodiranja Irdeto te konfiguraciji PC-a odnosno chipova na kartici i/ili seasonom sa odgovarajućim sw-om u njima, ali i "starim" irdeto CI camovima omogućuju dodatno gledanje sattv programa koji nisu kodirani u sustavu Irdeto (BetaCrypt, Seca/MediaGuard, Viaccess, NagraVision Digital i do nedavno Conax) u različitim varijantama.

Gotovo istovjetna priča, ako ne i bolja vrijedi za digitalne satelitske
receivere marke Humax model IRCI 5400 i slicne koji u sebi imaju ugrađeni Irdeto 1 modul ("stari Irdeto modul"), a koji koristeći patchirane (prerađene u neslužbene, piratske verzije) novorazvijene verziju operativnog sw-a omogućava isto to, a drugi dio price je vezan i uz odredene receivere sustava Seca/Mediaguard sa ugradenim modulom u sebi koji su u nekim perfomansama i bolji nego gore opisano.

Napominjem kako ni to kod nas nije legalni način gledanja sattv!

Seca/Mediaguard je digitalni način kodiranja signala koji se koristi u Francuskoj (i dijelu njenih tržišta izvan Europe), dijelu Švicarske, Španjolskoj, Italiji, Nizozemskoj, dijelu Bliskog Istoka i Afrike te Poljskoj.

Više o tehničkim detaljima nalazi se na bilo kojem pretraživaću na internetu, a traženje počnite linkovima navedenim pri kraju ove početnice.

Govorna područja su kao i u Irdetu ili domicilna (za svaku zemlju) ili ima mogućnosti originalnog tona (također u većini na engleskom) sa subtitlom ili kao u Poljskoj u većini nadsinkronizirano.

Sattv provideri koji emitiraju u Seca/Mediaguard sustavu su AB Sat, Canal+ France, Canal Satellite Numerique, Canal Reunion (Francuska i njena tržišta bliskog Istoka te dijaspore, dio Švicarske), Digital + (Španjolska), Sky Italia (Italija), Canal Digitaal Satellit/Multichoice Nederland, Canal Vlaanderen (Nizozemska), Canal + Belgique (Belgija), Nowa Cyfra + Polska (Poljska), Orbit (Bliski Istok, Afrika), te poneki manji sattv provideri (TVBS, MediaSat, RAI, ProTV, MediaTeh) i kanali.

I ovaj sustav je u cijelosti piratski razbijen, a situacija sa karticama je istovjetna ili vrlo slična.

Obzirom na gore opisano, odgovor sattv providera i vlasnika lincence sustava kodiranja (kompanija ViVendi Universal) odnosno proizvođača opreme za sattv providere je novi sustav kodiranja tzv. Seca2 sustav razvijen i pripremljen između ostaloga i kao nastavak akcije EU direktiva o sattv (vidi gore), te je analogno tome uslijedila i zamjena svih originalnih sattv kartica kod većine providera iste grupacije novom generacijom istih, pa sa time u svezi ovaj sustav postaje piratski negledljiv.

Do sada dostupne informacije govore i nekim poluuspješnim i ograničenim pokušajima piratskog gledanja sa MOSC karticama, koristeći neke do sada istražene mane i bugove u karticama.

Sve ostalo su raznorazne špekulacije za koje uglavnom nema nikakvih dokaza.

Napominjem kako ni to kod nas nije legalni način gledanja sattv!

VideoGuard...što o njemu reći, a ne usporediti situacija sa analognim VideoCryptom 1, posebice atraktivnošću ponude ?

Naime ovaj sustav kodiranja koristi se poglavito u Velikoj Britaniji (te kao i VC1 emitira poglavito sattv programe grupe BSkyB (pod nazivim Sky Digital) dok je ponuda značajno proširena (cca 400 programa i više) u odnosu na analogiju (gdje je bilo cca 30-ak kanala)) i nekih manjih britanskih providera (ITV Digital), te dijelu Grčke i Italije.

Govorno područje je naravno englesko ili domicilno (pojedini kanali na grčkom i talijanskom), a opreme i CI camova za sada nema u slobodnoj prodaji (osim za domicilno ozemlje).

VideoGuard CAm-ova iako je bilo svojevremeno (mjesec svibanj 2002) najavljivana njihova proizvodnja i prodaja... nema!!!!

Više o tehničkim detaljima istoga može se naći na bilo kojem pretraživaću na internetu, a traženje počnite linkovima navedenim pri kraju ove početnice.

Sattv provideri koji emitiraju u ovom sustavu su Sky Digital, ITV Digital, Sky Italia (Italija), OTE Sat (Grčka).

Sustav je relativno siguran, a dodatna sigurnost mu je zajamčena samom opremom u kojoj nema zasebne proizvodnje/prodaje CI Cam modula (vidi gore), pa tako ni piratskih kartica.

Nema potvrde o piratskom razbijanju, barem ne potvrđeno, uz neke novije i nedorečene informacije o ograničenom gledanju preko MOSC kartica.

CryptoWorks i Nagravision Digital sustavi kodiranja su prilično komparativni u usporedbi jer imaju relativno zatvoreni krug pretplatnika, manji broj sattv providera, opreme i programa koji u njima emitiraju, te ozemlju za koji su namjenjeni...

Naime ovi sustavi svojim večim dijelom su namjenjeni dijelu tržišta srednje i južne Europe (Češka, Slovačka i Turska u večini, a djelomice Poljska, Mađarska te dijelovi ciljanih tržišta dijaspore kao i pojedinačni kanali ili paketi kanala Portugala i Španjolske), odnosno i međusobnoj komunikaciji između sattv providera koji emitiraju u različitim sustavima sattv ili različitim kabelskim TV sustavima.

Sattv provideri koji emitiraju u sustavu Cryptoworks su su MTV Networks (šire podrucje europskih zemalja), UPC Direct/UPC TV (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska), DigiTurk (Turska) i od nedavno ORF (Austrija).

Sattv provideri koji emitiraju u sustavu Nagravision Digital su Via Digital, Paquete Digital RTVE (Španjolska i njena bliža tržišta), TV Cabo (Portugal), Polsat2 Cyfrowy (Poljska i njena dijaspora), Star Digital (Turska), VisaVision (kabelska distribucija) i od nedavno Premiere World (Njemacka).

Pored navedenog karakteristika im je da imaju posebne recivere za te sustave sa ugrađenim modulima za dekodiranje i to poglavito u vlasništvu providera kao iznajmljeni, dok u večoj slobodnoj prodaji ih nema kao ni Cam CI modula (do nedavno je to bilo i razumljivo, no postoje informacije o planiranom širenju paketa DigiTurk u sustavu Cryptoworks za šire područje Europe).

Više o tehničkim detaljima istoga može se naći na bilo kojem pretraživaću na internetu, a traženje počnite linkovima navedenim pri kraju ove početnice.

Treba napomenuti kako i ovdje postoji jako kruto pravilo čuvanja i nemogućnosti iznošenja opreme i kartica iz dotičnog ozemlja.

Za sustav Cryptoworks nema (barem ne dovoljno poznato široj javnosti) piratskih kartica, no treba napomenuti i zanimljivost kako se u posljednje vrijeme mogu naći informacije oko crackiranja toga sustava na MOSC karticama (vidi gore pojam MOSC).

Sustav kodiranja NagraVision od sredine 2002 godine je pak piratski gledljiv sattv karticama novije generacije (vidi gore pojmove Jupiter, Fun) te kroz piratski projekt X/1 (više o tome vidi gore).

Isto tako,treba navesti podatke o planiranim udruženjima/fuzijama/spajanjima sattv providera iste grupacije ViVedni Universal (kompanija vlasnik Canal+ -a u raznim varijacijama i u različitim zemljama Europe) te sličnih sustava kodiranja u jednog velikog sattv providera sa jednim sustavom kodiranja emitiranog signala za različita tržišta diljem Europe sa velikim brojem emitiranih kanala.

S druge strane,želeci smanjiti piratsko gledanje svojih programa,pojedini
sattv provideri osim prelaska na novije generacije sattv kartica prelaze i
druge sustave kodiranja,što implicira i dodatne tehnicke komplikacije za
vecinu piratskih konzumenata.

Do sada dostupni podatci govore o prelasku paketa Premiere World sa Irdeto/BetaCrypta na sustav kodiranja NagraVision Digital u jesen ove 2003. godine ili početak 2004. godine te paketa ORF sa istovjetnog BetaCrypta na sustav kodiranja CryptoWorks.

Do sada dostupne informacije dakle govore o različitim datumima i različitim promjenama, no isto treba svakako očekivati između ostalog i kao odgovor na potrebe i zahtjeve novih korisnika diljem kako se predviđa ujedinjene Europe ili svih njezinih dijelova, već krajem 2003. ili početcima 2004. godine.

Conax je digitalni način kodiranja signala namjenjen (kao i analogni Eurocrypt) Skandinavskim zemljama te dijelu bližeg ozemlja (Danska, Baltik,dio Rusije), sa napomenom kako je to zapravo sustav uglavnom jedne grupacije sattv providera Canal Digital (i uz to nekoliko nezavisnih, pratećih kanala), koji emitira još uvijek i analogni dio u navedenom Eurocryptu.

Više o tehničkim detaljima istoga može se naći na bilo kojem pretraživaću na internetu, a traženje počnite linkovima navedenim pri kraju ove početnice.

Govorna područja su kao i u Irdetu i Seca sustavima ili domicilna (za svaku zemlju) ili ima mogućnost originalnog tona (također u većini na engleskom) sa subtitlom.

Za razliku od analognog Eurocrypta ponuda Conax kodiranih kanala je znatno veća i stalno se širi, a treba napomenuti kako opreme (receivera i CI Cam modula) ima u slobodnoj prodaji dok su kartice veći problem.


Van mreže guns n roses

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2170
  • Like: +105/-1
  • Pol: Muškarac

Odg: malo o svemu 1.-ne baš svježe ali dobro do?e
« Odgovor #2 poslato: 26.07.2008. 01:40:23 »
Sustav je osim originalnih kartica, dostupan i piratski na MOSC karticama, odnosno novijoj seriji kartica imenom Dream i PentaCard, nedovoljno poznatih perfomasi, a od mjeseca siječnja 2003 godine neko vrijeme bio je dostupan djelomično i pomoću odgovarajuceg PC programa i seasona (vidi gore pojam).

Viaccess je digitalni sustav kodiranja, poznatiji kao digitalna verzija analognog Eurocrypta, a koji se koristi u Francuskoj, Švicarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Skandinavskim zemljama, dijelu Beneluxa, Portugala, Rusije i Bliskog istoka, te pojedinim manjim sattv providerima Europe koji emitiraju uglavnom pornografske programe.

Više o tehničkim detaljima istoga može se naći na bilo kojem pretraživaću na internetu, a traženje počnite linkovima navedenim pri kraju ove početnice.

Govorna područja su kao i u Irdetu ili domicilna (za svaku zemlju) ili ima mogućnost originalnog tona sa subtitlom, a sattv provideri koji emitiraju u Viaccess sustavu su Television Per Sattelite, Reunion Sat, Canal + France, GlobeCast, SRG Swiss (Švicarska, dio Italije i Francuske), HRT (Hrvatska i njena dijaspora), RTV Slovenija (Slovenija), BiH (Hayat TV), Viasat (Skandinavske zemlje, Danska, dio Baltika, Rusije, Poljske i Mađarske, a poznatiji je kao drugi sattv provider analognog Eurocrypta), te operateri kabelskih sustava (Telia) u Skandinaviji, NSAB/SVT Europe (Švedska), zatim NTV International i NTV+ (Rusija), Telefonica (Španjolska, dio Portugala), Satisfaction (Italija), Ultra Blue (poznatiji kao Rendes-vouez ili Eurotica ili Torrid ili Adult X ili X Net TV), Sex Viev (Nizozemska, Velika Britanija) te manje poznati provideri iz Turske i Bliskog Istoka (Cine+, ART) i slični.

Ovaj sustav postao je posebno interesantan prelaskom Viasat sattv providera na digitalu koji je i dodatno proširio svoje pakete programa atraktivnijim.

Treba nadodati i podatak kako je svojevremeno navedeni provider (slijedom zakonske regulative i zahtjeva) sklopio sporazum sa Canal Digital konkurentskom kompanijom za Skandinaviju oko paralelnog rada u dva sustava Viaccess/Conax sredinom ove godine, naravno oba providera,no obzirom na prisutno piratstvo oba sustava nije poznata daljna sudbina ovog dogovora, dok neke informacije govore i o razmisljanja o prelasku na novi sustav kodiranja ili barem na noviju generaciju originalnih kartica.

Naravno originalne kartice ne mogu se iznositi iz domicilnog ozemlja.

Opreme (receivera i CI Camova) ima u slobodnoj prodaji  u različitim kombinacijama te originalnih kartica navedenih providera, a prema informacijama sa Interneta i ovaj sustav je piratski razbijen te dostupan na piratskim karticama i seasonima u različitim varijantama.

Obzirom na gore opisano, odgovor sattv providera i vlasnika lincence sustava kodiranja (kompanija France Telecom) odnosno proizvođača opreme za sattv providere bio je novi model CAM-a istog sustava kodiranja (modeli temeljeni na EuroCam tehnologiji kao i u Irdetu), ali različitog operativnog programa (sw verzije Via477, Via478 i Via48x), namjenjenih za onemogučavanje rada sa nelegalnim, piratskim karticama (ili bi to trebali) te prestanak proizvodnje, prodaje i distribucije "starih" modela CAM-ova (tzv. black cam), učestale promjene operativnih šifri/kodova i komandi na originalnim karticama, kao i zamjenama originalnih kartica sattv providera novijim generacijama istih čime sustav postaje piratski negledljiv.

Što dalje slijedi za sada nije poznato.

Upozoravam na nužnost i obavezu legalnog gledanja domaćeg sattv providera HRT-Hrvatska Radio Televizija!

Sve ostalo kod nas nije legalni način gledanja sattv! Vidi gore uvodne napomene!

Power Vu...profesionalni digitalni sustav emitiranja i kodiranja signala namjenjen prije svega sattv providerima, sattv profesionalcima ili davateljima takvih usluga koji uglavnom služi ili za uplink signala programa ka satelitu i sa satelita do ili sattv providera, kabelskih mreža, sustava i podsustava te sličnih zatvorenih sustava.

Sustav je zatvorenog tipa sa strogim pravilima i nije crackiran (barem ne poznato široj javnosti).

Obzirom na navedeno, ne može se kupiti u slobodnoj prodaji za fizičke osobe, a sattv provideri i korisnici istoga su pod velikim nadzorom i nizom provjera korištenja istih u svojim emitiranjima.

Izvan Europe (ponajprije interesna tržišta SAD-a, kao i ciljane namjene podrške vlastitim interesnim skupinama) postoje i ponešto drukčija pravila za navedeni sustav, no kako je ova početnica orjentirana na sustave koji emitiraju u Europi i njenim bližjim okružjima, ovo neka posluži samo kao informacije o tome kako postoji i taj oblik emitiranja i kodiranja signala te neka se zaboravi kao mogućnost.

SimulCrypt je noviji, relativno nepoznati digitalni sustav kodiranja signala stvoren na zahtjev Europske Unije sa namjerom objedninjavanja svih postojećih sustava u doglednoj budućnosti u jedan univerzalni sustav komparativan ozemlju navedene asocijacije.

Prema dostupnim informacijama, isti se vec duže vrijeme razvija te prolazi neke test faze iz kojih nije vidljiva ni konkretnija namjena ni mogućnosti kako emitiranja tako ni kodiranja.

No kako se digitalna tehnologija sve više razvija,treba očekivati i njegovo skorašnje pojavljivanje u javnosti i na tržištu u doglednoj budućnosti.

Govoreći o ovome,svakako treba napomenuti i drugo tumačenje ove riječi, pojma koja govori i o tome kako simulcrypt znači i paralelno (istovremeno) emitiranje i kodiranje signala u nekoliko postojećih načina kodiranja istoga ili različitih providera.
 

Iz dosad navedenog vidljivo je nekoliko stvari;

Prednosti i razlike digitalije u odnosu na analogiju su značajne i velike, opreme za gledanje ima u različitim varijantama, a isto tako i sattv providera od kojih dio još emitira analogno u različitim sustavima (Canal Digital i Viasat u Eurocryptu, Canal+ (Nowa Cyfra) Polska u Nagravison/Systeru), dio providera emitira digitalno paralelno u dva ili više različita sustava kodiranja (Canal Digitaal Satellit/MultiChoice Nederland u Irdetu i Seca/Mediaguardu, Sky Italia u Irdetu, Seca/MediaGuardu i Videoguardu, Digital+ u Seca/MediaGuardu i Nagravision Digital, Satisfaction i Ultra Blue u Irdetu i Viaccesu, Canal + France,Canal Satellite Numerique i TPS u Seca/Mediaguardu i Viaccesu, ORF u Irdeto/BetaCryptu i CryptoWorksu, Premiere World u Nagravision Digital i Irdeto/Betacryptu; vidi gore načenje pojma simulcrypt), dok je dio ostao na samo jednom sustavu kodiranja.

Sa navedenom ponudom programa komparativna je i cijena opreme za gledanje, a trenutno najveću popularnost na ovim prostorima imaju digitalni kanali kodirani u Irdetu, Seca/Mediaguard, Viaccess i Nagravision Digital sustavima kodiranja.

I pri kraju i jedan zanimljiv, vjerujem, koristan podatak koji govori o tome kako je bez obzira na sve do sada navedeno u ovoj početnici, preko Interneta moguće nabaviti i legalne službene, originalne kartice pojedinih manjih sattv providera u različitim sustavima kodiranja (primjerice pornografske kanale SCT ili Ultra Blue ili Sex-View za sustav Viaccess te Pink Plus za sustav Irdeto) preko ovlaštenih distributera i prodavača sattv opreme i jednokratne godišnje pretplate na navedene providere/kanale.

Naravno, ta cijela priča tada je legalna i dozvoljena, a o vama ovisi što ćete i kako sa time.

Značajan dio svega ovoga, kao i daleko opširnije tehničke detalje o sustavima emitiranja i kodiranja signala, te kraća pojmovna obrazloženja nalaze se na slijedećim linkvima koji je još k tome i na engleskom:

http://www.dfnewbies.da.ru/  te
http://www.hf-fak.uib.no/smi/ksv/SatFaq.html  i
http://www.geocities.com/CapeCanaveral/8429/home.htm ,

a što će svakako posebice zadovoljiti one tehnički i pojmovnije zahtjevnije čitatelje ovih redaka.

Iz navedenog razloga ovdje i nisu posebnije obrađivani navedeni stručniji i tehnički detalji, pojmovi, natuknice i slično obzirom da bi tada i cijela početnica izgubila svoj smisao i namjenu!

Uz završni dio ide i kraći popis pojedinih detalja značajnih kao neki podsjetnik ili napomena o svemu ovome:

Općenito o sattv u Europi, postoji cijeli niz adresa koji se često mijenjaju kako u nazivima tako i providerima ne samo u Europi pa stoga navodim samo neke koje su stalne, a koje nude i mogučnosti e-mail-a o istome ili sličnome:

http://www.lyngsat.com/maillist.shtml
Naravno da ih ima i više, no od ovih se može početi.

Tu je naravno i kraći popis linkova pojedinih digitalnih sattv providera na kojima se nalaze i tv rasporedi.

Za neke Irdeto, Seca, Viacces i Videoguard sattv providere službeni linkovi su slijedeći:


Za napomenuti je i da se na svim tim siteovima mogu naći pored ostalog i rasporedi programa koji emitiraju u različitim formatima i terminima, cjenici, reklame, uvjeti pretplate kao i druge adrese URL-ova (posebice na neslužbenim linkovima) koji su na tu ili sličnu tematiku, pa se treba primiti posla i surfati.

Isto se posebice tiče onih koji su tehnički zahtjevniji te ih interesiraju
i dodatni detalji te vrste...

Do sada opisano moralo bi biti dovoljno kako bi se vidjele sve prednosti i mane analogije i digitale kao načina emitiranja i gledanja sattv programa i odlučujuće za ili protiv toga tim više što preporučljive i nama dostupne sattv opreme za isto ima gotovo svuda u RH.

Još jednom skrećem pozornost na uvodne napomene na početku ove početnice !

Izbor je na vama, te ne očekujte da to drugi za vas odrade.
« Poslednja izmena: 26.07.2008. 01:42:18 miklav »