Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 06:53:50
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: HDTV kamere  (Pročitano 2788 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

HDTV kamere
« poslato: 21.07.2008. 00:51:02 »
10 savjeta prilikom kupnje HDTV kamere

Razmišljate o kupnji HDTV kamere, no zbunjuju vas pojmovi vezani uz način pohrane, rezolucije snimaka, višekanalni zvuk? Ljeto je već odavno krenulo, a nema ljepšeg godišnjeg doba za snimke najbolje kvalitete upravo zbog odličnog osvjetljenja i lijepog vremena. Što kupiti, na što pohranjivati snimke i kako ih pohranjivati i uređivati, samo su neka od pitanja na koja ćemo vam pokušati dati odgovor u prvom dijelu ovog članka, tj. u prvih pet od ukupno deset savjeta.


Savjet #1:
Ono što ćete vjerojatno primjetiti u trgovini ako budete isprobavali HD kameru je da će snimke biti iznimne rezolucije, što je i za očekivati s obzirom da takve kamere nude vrlo visoke rezolucije od 1280×720 i 1920×1080. Snimke će za kućnu upotrebu biti možda i predobre, no ako ste imali priliku pogledati Blu-ray ili HD DVD film, onda budite svjesni da će kvaliteta ipak biti nešto lošija, što je sasvim razumno s obzirom da se za filmove koriste iznimno skupe kamere i cjelokupna oprema.  Kako su HD kamere po specifikacijama u srednjoj klasi vrlo slične, dobro se je usredotočiti na sam raspored tipki i korištenje opcija i izbornika koje nudi, jer intuitivno sučelje garantira veću uporabljivost opreme.

Savjet #2:
Prije kupnje sami sebi postavite pitanje treba li vam uopće HD kamera. Ako ćete ju pretežno koristiti za zezanciju i slanje snimki na YouTube, bolje je koristiti običan digitalni fotoaparat koji nudi snimanje klasičnog 4:3 videa.

Savjet #3:
HD kamere je najjednostavnije koristiti ako ih povežete direktno na HDTV putem HDMI kabela. Gotovo sve kamere danas posjeduju HDMI priključak, tako da ako imate HDTV s istim, pregledavanje snimaka je i više nego jednostavno. Prije kupnje svakako provjerite ima li vaša buduća kamera ovaj priključak kako biste korištenje još više olakšali.

Savjet #4:
Uređenje AVCHD snimaka je dosta zahtjevno. Mnoge moderne HD kamere koriste jako kompresirani AVCHD format, a koji je varijanta H.264 codeca koji se inače koristi kod Blu-ray i HD DVD diskova. Rezanje HDV snimaka na starijim kamerama je bilo jednostavnije, no uz manju kompresiju radi se o codecu koji je već neko vrijeme na tržištu i shodno tome softver i hardver je optimiran za njegovo korištenje. AVCHD je nešto drugačiji, noviji i zahtjevniji. Premda mnogi softveri za uređenje videa podržavaju AVCHD, pitanje je računala koje je u stanju izvršiti zadane izmjene u razumnom vremenskom razdoblju

Ako planirate uređivati HD snimke, posebno AVCHD, potrebno će vam biti snažno PC ili MAC računalo kako biste mogli raditi prihvatljivom brzinom. Preporuka je višejezgreni procesor, mnogo radne memorije i moderna grafička kartica kako bi se velike video datoteke (posebno ako se radi o fullHD razlučivosti) mogle prihvatljivo brzo i uspješno uređivati.

Savjet #5:
Ovaj savjet je više pitanje na koje također trebate imati odgovor prije nego što se bacite u kupnju. Gdje ćete pohranjivati snimljene sadržaje? HD je “težak” format za koji je DVD medij vrlo često premali, a idealan medij odabira je Blu-ray. S obzirom na još uvijek previsoke cijene praznih BD medija i snimača za isti, najbolje je snimke pohranjivati na pouzdan tvrdi disk dovoljnog kapaciteta za buduću arhivu na Blu-ray medij. Eventualno se snimke mogu “rezati” na veličinu jednoslojnog ili dvoslojnog DVD-a ako ih želite pohranjivati na taj medij.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: HDTV kamere
« Odgovor #1 poslato: 02.08.2008. 23:00:37 »
Seksi kamera HD razlučivosti


Nakon modela oznake HD700, Sanyo javnosti predstavlja njegova nasljednika – kompaktni kamkorder Xacti DMX-HD800 720p. Ugrađeni optički čip s osam megapiksela omogućuje snimanje maksimalne razlučivosti 720p, i to korištenjem AVC/H.264 video kodeka. Osim video zapisa, kamera je u stanju snimati i fotografije maksimalne razlučivosti osam megapiksela.

Za pohranu snimljenog materijala Xacti DMX-HD800 720p koristi SD/SDHC utor, odnosno pripadajuće memorijske kartice. Tabor tvrtke Sanyo navode da je uvelike poboljšan prijenos podataka na osobno računalo, no ako se nas pita, najveća snaga ovog novog kamkordera definitivno je HD razlučivost u ovom simpatičnom kompaktnom kućištu

Sanyo Xacti DMX-HD800 720p predstavljen je u zlatnoj, ružičastoj ili crnoj varijanti kućišta, a kada se krajem kolovoza kamera pojavi, na japanskom tržištu stajat će oko 460 dolara.