Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 06:18:36
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: SAT. Novosti  (Pročitano 42514 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #15 poslato: 14.07.2008. 17:09:00 »
 Danas kreće novi RAI kanal - RAI Quattro
 
Od današnjeg dana, 14.07.2008 godine u 21:00 sat na večer sa radom će krenuti novi kanal talijanske državne televizije RAI pod nazivom RAI Quattro (RAI 4). Kanal RAI Quattro biti će namijenjen prije svega mlađem gledateljstvu za koje će emitirati kultne američke serijale, filmove i tv filmove, glazbene sadržaje i emisije za mlade.
Reklamna kampanja za novi RAI-jev kanal za mladež prvo je krenula na sva tri glavna kanala RAI uno, RAI Due i RAI Tre i to od petka na večer.
RAI Quattro biti će jedini od RAI kanala koji će se u talijanskoj digitalnoj zemaljskoj tv mreži emitirati u multipleksu RAI A, a na mjestu dječjeg kanala RAI Gulp koji će se pak preseliti u multipleks B. Kanal za sada ipak nećemo vidjeti preko satelita pošto se čeka start free-to-view platforme Tivú Sat koja je zajednički projekt od RAI, Mediaseta i TI Media. Platforma će imati vrlo sličan koncept kao i francuska satelitska platforma TNTSat koja je nastala kako bi francuska kućanstva koja nemaju mogućnost prijema signala sa digitalnih zemaljskih odašiljača mogla imati pristup digitalnim programima.
Tako će i talijanska kućanstva moći kupiti satelitski komplet i Tivú dekodersku karticu koju će platiti samo jednokratno (slično kao i HRT Sat kartica kod nas), a koja će omogućiti prijem svih glavnih talijanskih kanala. Očekuje se da će RAI Quattro u paketu Tivú Sat ipak biti emitiran u kodiranom obliku, a sve zbog autorskih prava.
Najveće talijanske televizijske postaje RAI Uno, RAI Due, RAI Tre, Canale 5, Italia 1 i Rete 4 većinu svojih programskih sadržaja emitiraju u nekodiranom obliku preko satelita Hot Bird na 13° istočno. Ipak, neki atraktivniji programski sadržaji kao što su noviji filmovi, serije ili sport kodiraju se u sistemima Mediaguard i Videoguard. Kodirane sadržaje imaju prilike vidjeti svi pretplatnici na DTH platformu Sky Italia koja se emitira preko iste satelitske pozicije.

(Digital Sat/Parabola.cz/SateliTv)
 
 

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #16 poslato: 14.07.2008. 22:53:03 »
SportKlub+ i na rumunjskom jeziku
Kao što je i bilo očekivano, IKO Kabel TV je ovih dana proširio dostupnost svojeg drugog sportskog kanala
SportKlub+ na još jedno tržište, a riječ je o Rumunjskoj.
Najava ulaska SportKluba+ na rumunjsko tv tržište krenula je još od kraja prošle godine kada je i započela transformacija ovog novog-starog kanala u isključivo nogometnu televiziju. U SportKlubu+ prvo su mogle uživati samo Mađarska i Poljska, a nešto kasnije SportKlub+ proširio je svoju djelatnost i na Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru. Prema lokalnim medijima, SportKlub+ na rumunjskom jeziku trebao je sa radom krenuti još u prosincu prošle godine, a kasnije je to odgođeno na 3. mjesec ove godine da bi na kraju, kao što i sami možete vidjeti, tek prošli tjedan krenuo punom parom sa rumunjskim komentarom i najavama.
Gdje se emitira? Naravno, u okviru Digi TV platforme na 1° zapadno- platforme koja je već itekako poznata kao dobar partner IKO Kabel TV-u jer se preko nje za potrebe distribucije u druge platforme i/ili kabelske mreže emitira nekoliko kanala iz produkcije ove mađarske medijske firme. To su naravno, SportKlub Hrvatska, SportKlub +, DoQ i Fishing and Hunting Channel.

SportKlub+ na rumunjskom jeziku je zapravo mađarska verzija tog kanala, a koja se u ovom obliku emitira od jeseni prošle godine. Dakle, samo je na postojeći kanal nadodan rumunjski komentar + rumunjski tekst prilikom najava programskih sadržaja. Dramatičnih promjena u programskoj shemi kanala ipak neće biti - sve ostaje po starom, emitirat će se isključivo nogomet i to iz doista raznovrsnih dijelova svijeta.

SportKlub+ - na mađarskom i rumunjskom jeziku istodobno.
Parametri za prijem novog-starog kanala su: frekvencija 12.563 GHz V, Symbol Rate 27500, FEC 3/4 Mpeg2 kodirano u sistemima Nagravision 2 + Nagravision 3.
Tako je SportKlub+ ukupno četvrti kanal koji IKO Kabel TV emitira u toj zemlji. Preostali programi su SportKlub Romania, DoQ Channel (testno) te Fishing and Hunting Channel. No, očekujemo i brojne nove kanale kao što su Reflektor, Krimi+, Poen!, Pr1me i Film Plus.

(SateliTV.net)

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #17 poslato: 20.07.2008. 14:28:59 »
Kako izgleda najnovija kartica poljske platforme Cyfra+?

Najnovije izdanje časopisa PLUS+, koji je namijenjen za pretplatnike platforme Cyfra+ donio je i prve fotografije nove dekoderske kartice Cyfre+. Operater te platforme (CANAL+) će još ove godine tijekom rujna izvesti besplatnu zamjenu svih dekoderskih kartica za najnoviju verziju istih.
Cyfra+ trenutno koristi relativno nesigurni sustav kodiranja Mediaguard 2 (koji je u nekoliko navrata bio hakiran) sustav kodiranja, a najnovije kartice su tipa Mediaguard 3. Samo zahvaljujući korištenju za piratske emulatore do danas nepoznatih nano naredbi Cyfra+ i ostali paketi koji kodiraju u Mediaguardu 2 zasad su sigurni od opće piratizacije.

Pretplatnici Cyfre+ i dan danas imaju mogućnost kupnje vlastitog satelitskog HD ili SD set top boxa sa Common Interface sučeljem (CI) koji pak omogućava korištenje eksternog modula-dekodera kao što je Aston, a koji uz originalnu pretplatničku karticu omogućava praćenje kanala kodiranih u Seca/Mediaguard 2 sistemu. Upravo zato se vjeruje da će i nove Cyfra+ kartice bez problema raditi u postojećim satelitskim konfiguracijama. Poljski digitalni magazin Sat Kurier smatra da zamjena kartica neće značiti ništa drugo nego eliminacija potencijalne prijetnje u vidu piratskih emulacija ili modifikacije postojećih originalnih kartica (MOSC), no problem sa dijeljenjem kartica (CS) mogao bi ostati problem sve do trenutka do kada Cyfra+ ne odluči vezati kartice za službene digitalne Box-ove.

No, u tom slučaju biti će potrebno izmijeniti ogroman broj starih Cyfra+ prijemnika, a čak ni u dalekoj budućnosti ne postoje planovi za to

S obzirom da Cyfra+ ipak nije dostupna preko piratskih emulatora i kartica, smatra se da je glavni razlog zbog kojeg se provodi skupa zamjena kartica sve rašireniji MOSC, a zbog čega platforma ima nemale financijske gubitke.

Cyfra+ jedna je od ukupno tri digitalne satelitske pay tv platforme koje emitiraju u Poljskoj. Preostale dvije su Cyfrowy Polsat (Nagravision 2+3, hakirana) i platforma N (Conax, sigurna). Sve tri platforme emitiraju se posredstvom satelita Hot Bird na 13° istočno, a ubrzo će im se pridružiti još jedna, četvrta platforma Orange TV koja će pak kodirati u sistemu Viaccess.

(SatKurier.pl / Parabola.cz)


Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #18 poslato: 21.07.2008. 01:13:04 »
U kolovozu kreće novi Nickelodeon kanal: NickToonsters

18.08.2008 godine britanska podružnica medijskog giganta Viacom pokreće novi dječji tematski kanal pod imenom NickToonsters

Novi kanal će emitirati program svakodnevno između 07:00 i 19:00 sati, a biti će namijenjen najmlađim gledateljima starosne dobi između pet i sedam godina. Na novom kanalu će se emitirati popularni animirani serijali kao što su The Rugrats, The Wild Thornberrys i Hey Arnold!

Kanal NickToonsters će se emitirati u sklopu digitalne satelitske pay tv platforme Sky UK (Sky Digital) na poziciji 28.2°/28.5° istočno, kodirano u sistemu NDS Videoguard.

Američki koncern Viacom, vlasnik kanala Nickelodeon, u zadnje se vrijeme značajno trudi proširiti lokalizirane verzije Nickelodeona po cijelom svijetu. Tako je Poljska jedna u nizu zemalja koja je u zadnje vrijeme dobila svoju vlastitu verziju Nickelodeona, a koja je krenula prije nekoliko dana (10.07.2008). Samo par dana kasnije i Švedska je dobila vlastitu verziju Nick-a (distribuira se preko platformi Viasat i Canal Digital te kabelskih mreža), a već ove srijede (23.07.2008) krenuti će i arapska verzija koja će biti dostupna i preko satelita.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #19 poslato: 21.07.2008. 01:22:00 »
Kanali ARY Digital i B4U Movies sele sa Hot Birda

Pakistanski kanal ARY Digital i indijski filmski kanal B4U Movies uskoro će napustiti popularnu orbitalnu poziciju 13° istočno odnosno satelite Hot Bird.

Obje televizije najavile su da će preseliti na novu Eutelsatovu orbitalnu poziciju na 9° istočno gdje se trenutno nalazi satelit Eurobird 9. Informacija o preseljenju ovih kanala na novi satelit, a ujedno i na nove parametre emitira se u sklopu programa. Da bi nastavili pratiti svoje omiljene programe, gledatelji moraju preusmjeriti svoje parabole na 9° istočno, a frekvenciju prijema preugoditi na 11.843 GHz V, Symbol Rate 27500, FEC 3/4 gdje će se u budućnosti emitirati ARY i B4U Movies.

Za sada nije sasvim jasno kada će točno ovi kanali i službeno prestati sa emitiranjem na 13° istočno, no činjenica je da je trenutno nekodirano emitiranje obaju kanala izravno povezano sa migracijom programa na novu satelitsku poziciju.

parametri ovih kanala na Hot Birdu:
satelit: Hot Bird 8 (13°E)
frekvencija: 12.476 GHz
polarizacija: H
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S

ARY Digital
SID: 10609
VPID: 650
APID: 651
PID PCR: 650

B4U Movies
SID: 10625
VPID: 0656
APID: 0657
PID PCR: 0656

Oba kanala inače kodiraju u sistemu Irdeto 2, no trenutno ih možete pratiti u nekodiranom obliku. Razlog migracije je najvjerovatnije Eutelsatovo povišenje cijena najma kapaciteta na 13° istočno za velikih 30% što mnoge male televizije jednostavno neće moći pratiti i stoga će biti prisiljene migrirati na nešto manje popularne, no financijski znatno povoljnije satelitske pozicije. Istodobni prijem kanala sa 9° i 13° istočno moguć je npr. sa dual LNB-om.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #20 poslato: 21.07.2008. 11:45:28 »
Češki kanal za odrasle LEO krenuo sa emitiranjem

Češka Republika dočekala je početak emitiranja svojeg prvog kanala za odrasle.

Kanal poznatiji pod imenom LEO TV projekt je izdavačke tvrtke za odrasle PK 62, a distribuira se preko satelita Astra na 23.5° istočno, kodirano u sistemu Cryptoworks.

Leo TV će u početku biti dostupan preko pre-paid DTH platforme CS Link, no očekuje se da će se kasnije distribuirati također preko kabelske mreže i IPTV u Češkoj. Kasnije bi mogao postati dostupan i u susjednoj Slovačkoj ili čak i u Poljskoj.

LEO TV emitira program svakodnevno od 22:00 do 06:00 sati preko satelita Astra 1E na 23.5° istočno na frekvenciji 11.992 GHz H, Symbol Rate 27500, FEC 3/4, odnosno na transponderu platforme CS LINK. Za nekoliko mjeseci ili bolje rečeno tjedana u Češkoj bi se mogao pojaviti još jedan kanal za odrasle - EROX. Vlasnik kanala SPI International za sada nema licencu za satelitsko emitiranje kanala pošto mu je češki regulator za medije Rada pro rozhlasové a televizní vysílání odbio dodijeliti dozvolu. Rješenje ? Dobiti dozvolu za satelitsko emitiranje u nekoj drugoj zemlji.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #21 poslato: 21.07.2008. 16:09:28 »

  Luksemburška kompanija SES Astra izvjestila je prošlog tjedna da je potpisala novi ugovor o izgradnji sa EADS Astrium.

EADS Astrium će za SES Astru izraditi novi satelit Astra 1N koji bi u orbitu trebao biti lansiran 2011 godine, a biti će pozicioniran na Astrinoj primarnoj orbitalnoj poziciji na 19.2° istočno.
Glavna zadaća novog satelita biti će posluživanje njemačkog, francuskog i španjolskog tržišta, a sve s ciljem kako bi se postojećim ali i budućim mušterijama osigurao neprekidan rad i pričuvni satelitski kapacitet na ovoj za mnoge ključnoj satelitskoj lokaciji.

Astra 1N će imati ukupno 55 transpondera sa pan-Europskim snopom pokrivanja, a svi će raditi u Ku frekvencijskom pojasu. Očekivani životni vijek novog satelita je 15 godina.

Astra 1N biti će izgrađena na bazi platforme Eurostar E3000, najnovije verzije Eurostar serije platformi od EADS Astriuma koja se pokazala izuzetno pouzdanom za...

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #22 poslato: 24.07.2008. 14:51:36 »
Digi TV proširuje svoju ponudu sa nekoliko novih sportskih kanala GSP TV
Od petka, 25.07.2008 godine u Rumunjskoj sa emitiranjem kreću četiri nova sportska kanala pod nazivom GSP TV.
Kanali su u vlasništvu grupacije Intact Media Group, a emitirati će sve utakmice prve rumunjske nogometne lige La Liga i to ekskluzivno naredne tri godine. Zbog činjenice da će se nerijetko četiri utakmice Lige 1 odigravati istovremeno, GSP TV će imati ukupno četiri programa; GSP TV, GSP TV 2, GSP TV 3 i GSP TV 4, a na svakom od njih će se emitirati drugi prijenos.

Spomenimo da je The Intact Media Group vlasnik u Rumunjskoj vrlo popularnih komercijalnih televizija Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia Lifestyle i Antenna International.

Kanali GSP TV već neko vrijeme testiraju u okviru platforme DIGI TV na Thoru 5 na 0.8° zapadno. GSP TV 1, GSP TV 2 i GSP TV 3 dostupni su na frekvenciji 11.785 GHz H, Symbol Rate 28000, FEC 5/6 Mpeg2 kodirano u sistemu Nagravision 2/3 (iako su ponekad na nekoliko sati nekodirani). Novi kanali će biti dostupni jedino za pretplatnike DIGI TV-a u Rumunjskoj, dok će ostale, Digi TV-u konkurentske platforme ekskluzivitete morati tražiti u drugim kanalima.

No, iako će službeno GSP TV biti dostupan samo pretplatnicima u rumunjskoj, sve dok je signal ovih kanala kodiran u starom sistemu Nagravision 2, on će biti dostupan i svima onima koji ilegalnim putem preko emulatora ili piratskih kartica prate ponudu DIGI TV-a

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #23 poslato: 24.07.2008. 14:54:20 »
Cyfrowy Polsat planira pokrenuti još barem 2 do 3 kanala u visokoj razlučivosti
Poljska digitalna satelitska pay tv platforma Cyfrowy Polsat krajem ove godine planira proširiti ponudu sa još barem 2 do 3 programa u visokoj razlučivosti (HDTV).


Polsat svojim pretplatnicima trenutno nudi tri programa u visokoj razlučivosti, a to su Polsat Sport HD, Eurosport HD i HBO HD. Do kraja godine očekuju da bi ih moglo biti pet ili šest.

Cyfrowy Polsat je uvjerljivo najveća DTH platforma u Poljskoj po broju pretplatnika, pa je stoga sasvim logična težnja Polsata da ostane vodeći. U današnjim tržišnim uvjetima možete ostati vodeći samo ukoliko pravovremeno ulažete u proširenje programske ponude i u nove tehnologije. S obzirom na to da i druge dvije konkurentske platforme u svojoj ponudi imaju kanale Eurosport HD i HBO HD, jedini ekskluzivni Polsatov HD kanal je Polsat Sport HD, a to je premalo da bi se pretplatnici trajno zadržali u zagrljaju Cyfrowy Polsata.

Polsat je stoga zasad pribjegao vrlo praktičnom i efektivnom rješenju; cijena pretplate na HD paket programa zasad nije objavljena, a svi programi su trenutno dostupni u okviru promo akcije bez dodatnog plaćanja.

Konkurentske platforme Cyfra+ i N imaju znatno veći broj kanala u HDTV tehnici; 6 odnosno 7. Konkurenti u svojoj ponudi imaju i video na zahtjev (VOD), a što Cyfrowy Polsat još uvijek nema.

Također, nije sasvim jasno koji bi se to HD programi mogli pojaviti u ponudi Cyfrowy Polsata. To bi npr. mogao biti FilmBox HD (koji je trenutno dostupan u paketima N i Cyfra+), Voom HD, MTV HD, Rush HD, I-concert, EXQI ili neki od FTA programa kao što su Luxe TV HD ili ARTE HD. Pošto je glavni komercijalni kanal Polsat ionako najavio pokretanje programa u visokoj razlučivosti, za očekivati je da bi jedan od novih kanala morao biti i Polsat HD. Na žalost pretplatnika Cyfrowy Polsata, kanali Discovery HD i National Geographic HD imaju potpisan ugovor o ekskluzivnosti sa konkurentskim platformama, pa bi stoga Polsat utjehu mogao potražiti u History Channelu HD.

Osim povećanje HD ponude, Cyfrowy Polsat ubrzo planira i pojačati ponudu SDTV kanala. Najesen i službeno kreće informativni kanal Polsat News, kanal Zdrowie i Uroda će biti preimenovana u Polsat Cafe, kreće i kanal Polsat Play, a očekuje se i kodiranje kanala Polsat 2.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #24 poslato: 24.07.2008. 14:58:18 »
Eurosport HD stiže i u Italiju
Eurosport HD, paneuropski sportski kanal u visokoj razlučivosti sprema se za ulazak na talijansko tržište.

Kanal će od sutra (25.07.2008) krenuti sa emitiranjem u okviru digitalne satelitske pay-tv platforme Sky Italia koja se emitira preko satelita Hot Bird na 13° istočno, kodirano u sistemu NDS Videoguard.

Zastupnici kanala Eurosport potpisali su ugovor sa operaterom pay-tv usluge Sky Italia za distribuciju svojeg HD kanala u toj platformi. Grupacija Eurosport na talijanskom tržištu već nekoliko godina emitira nekoliko svojih programa u standardnoj razlučivosti; Eurosport, Eurosport 2 i Eurosport News. Eurosport HD će biti ukupno četvrti program Eurosportovim brandom na tom tržištu.
Pretplatnici platforme Sky Italia će preko programa Eurosport HD moći gledati kompletne Olimpijske igre u Pekingu, a koje će biti producirane u izvornom HD formatu. Olimpijske igre će se održavati između 8.8. i 24.08.2008 godine. Eurosport HD će za vrijeme olimpijade emitirati čak 24 sata dnevno.

Eurosport HD trenutno emitira oko 30 % programskih sadržaja u visokoj razlučivosti. Ostatak programa konvertira se iz standardne razlučivosti u visoku preko standardnih metoda pretvorbe kao što je upscaling.

Eurosport HD je sa emitiranjem krenuo 25.05.2008 godine - neposredno prije početka teniskog turnira Roland Garros. Kanal je danas dostupan u vrlo velikom broju europskih platformi; Cyfra+, Polsat, N, Canal Digital, a odnedavno i u britanskom Sky Digitalu na 28.2° istočno. Kanal je dostupan i u Hrvatskoj preko IPTV platforme MAX TV.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #25 poslato: 24.07.2008. 15:03:18 »
Magyar Televizió 2 na Hotbirdu od idućeg mjeseca isključivo u digitalnom obliku
Nakon Češke televizije (ČT) koja će od 1. kolovoza 2008 proširiti kapacitet i video protok za svoja četiri programa u standardnoj razlučivosti na platformi CS LINK (satelit Astra 3A / 1E na 23.5° istočno), sličan potez sprema i mađarska javna televizija Magyar Televizió za svoj drugi kanal M2 koji se i dan danas emitira u analognom obliku preko satelita Hot Bird na 13° istočno.

No, i tome će doći kraj za svega nekoliko dana. 31.07.2008 završava analogno emitiranje ovog kanala na satelitu Hot Bird 8 (13° istočno), a cijeli transponder će potom biti transformiran za digitalno emitiranje tri različite verzije programa m2.

Novi digitalni multipleks mađarske televizije će od 1.8.2008 biti također na satelitu Hot Bird 8, a koristit će se transponder 71. frekvencija 12.130 GHz H, Symbol Rate 27500, FEC 3/4 DVB-S/QPSK modulacija. Da bi se aktivirao novi transponder Magyar Televizió će pritom ugasiti analogni kanal koji se emitira na 12.128 GHz H, ali i digitalni SCPC kanal na frekvenciji 12.145 GHz H, Symbol Rate 3333, FEC 3/4.

U novom multipleksu će se emitirati tri verzije drugog programa mađarske televizije; m2:

- m2 u verziji 4:3 koji će biti namijenjen uglavnom za analogne kabelske mreže, a emitirati će u Mpeg-2 formatu sa prosječnim video protokom od 7.4 Mbps.

- m2 u verziji 16:9 koji će biti namijenjen za digitalne kabelske platforme, IPTV i digitalnu zemaljsku tv, a emitirati će u Mpeg-2 formatu sa prosječnim video protokom od 11.52 Mbps.

- m2 HD - verzija u visokoj razlučivosti u Mpeg-4 formatu i sa prosječnim video protokom od 16.42 Mbps.

Magyar Televizió u visokoj razlučivosti (HDTV) će emitirati Olimpijske igre iz Pekinga, no zasad nije sasvim jasno hoće li HD signal biti kodiran ili ne. Analogni i digitalni SCPC kanal M2 dosad je uvijek bio emitiran u nekodiranom obliku, bez potrebe za dekoderskom karticom.

Oba glavna programa M1 i M2 dostupni su u sve tri digitalne satelitske pay tv platforme koje posluju na mađarskom tržištu; Digi TV na 1° zapadno, UPC Direct na 19.2° istočno i Hello HD na 9° istočno.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #26 poslato: 24.07.2008. 15:12:32 »
National Geographic HD testira u nekodiranom obliku na Eurobirdu 9
Na orbitalnoj poziciji 9° istočno odnosno na satelitu Eurobird 9 započeli su prvi tehnički testovi nove ruske digitalne satelitske platforme Platforma HD.

Trenutno se u okviru ovog paketa emitira tek jedan nekodirani kanal u visokoj razlučivosti, a riječ je o popularnom National Geographic Channel HD.

Platforma HD, kao što joj i samo ime kaže, biti će satelitski paket koji će se specijalizirati za emitiranjue HD programa. U ponudi paketa će se u početku emitirati tri kanala - jedan sportski, jedan filmski te jedan posvećen dokumentarnim emisijama, prirodi i kulturi. Sve ukazuje na to da će jedan od triju kanala biti upravo National Geographic Channel HD, koji trenutno testira.

Platforma HD se prema prvim planovima trebala emitirati na satelitu Express AM 2, odnosno na poziciji 80° istočno. No, zbog tehničkih problema koji su se u zadnje vrijeme pojavili na ovom ruskom satelitu, vlasnici platforme odlučili su započeti emitiranje preko satelita Eurobird9 koji je u vlasništvu francuskog satelitskog operatora Eutelsat. Popularnost Eurobirda 9 raste iz dana u dan. Na tom se satelitu danas emitira mađarska pay-tv platforma Hello HD, portugalski TV Tel, ali i sve veći broj manjih tv postaja koje migriraju sa skupog Hot Birda.

Tehnički parametri:

satelit: Eurobird 9 (9°E)
frekvencija: 11.958 GHz
polarizacija: V
SR: 26400
FEC: 2/3
norma: DVB-S2/8PSK
format kompresije: MPEG-4/AVC
service ID: 40
video PID: 1400
audio PID: 1410
kodiranje: zasad nema, FTA

Nekodirano tesno emitiranje National Geographica HD u paketu Platforma HD mogu pratiti svi oni gledatelji koji imaju mogućnost prijema signala sa satelita Eurobird 9, da imaju vlastiti satelitski HD set top box kompatibilan sa Mpeg-4/DVB-S2 standardom, a naravno poželjan je ili HD Ready ili Full HD televizor za potpuni doživljaj (iako je tehnički moguće gledati i na SD televizorima).

Iza projekta Platforma HD stoji nekoliko kompanija; tv holding VGTRK, Pervyj TVČ, Red Media, DRE-Crypt i Harmonic. Platforma HD će prije svega biti namijenjena za kabelske operatore u Rusiji, no biti će moguć i individualni prijem

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #27 poslato: 25.07.2008. 17:11:29 »
CanalSat prebacio oko 80% TPS-ovih pretplatnika na Astru

Otprilike osamdeset posto pretplatnika bivše francuske digitalne satelitske pay tv platforme TPS (Television Par Satellite) prebačeno je sa Hot Birda (13° istočno) na Astru (19.2° istočno), odnosno na satelitsku poziciju koju koristi platforma CanalSat, a koja je već neko vrijeme novi vlasnik TPS-a.
U izjavi za medije, vlasnik CanalSata - grupacija Vivendi rekla je da su ove brojke očekivane i u skladu sa planovima da se do kraja godine svi pretplatnici CanalSata prebace na jedinstvenu orbitalnu poziju, a to je Astra na 19.2° istočno.

Ukupan broj pretplatnika Canal + Grupe trenutno iznosi impresivnih 10.445 milijuna, povećanje za gotovo 140.000 u odnosu na 6. mjesec prošle godine. Od 30.06.2008 premium kanal Canal+ imao je 5.257 milijuna pretplatnika, a zajednička digitalna satelitska pay tv platforma CanalSat brojala je 5.188 milijuna korisnika.

Dobre rezultate grupacija je ostvarila i u Africi, Poljskoj te Njemačkoj (Kinowelt i StudioCanal).

(Broadband TV News)

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #28 poslato: 25.07.2008. 17:14:36 »
Premiere ubrzo kreće sa zamjenom pretplatničkih kartica

Operater njemačke plaćene digitalne televizijske platforme Premiere planira u narednih nekoliko tjedana provesti izmjenu svih svojih pretplatničkih kartica.

Većini će pretplatnika u narednih nekoliko tjedana stići dopis sa uputstvima što točno trebaju učiniti kada im stigne nova pretplatnička kartica.

Najnovija zamjena Premiere pretplatničkih kartica neće se znatnije razlikovati od one koja se dogodila prije pet godina; prvo će klijenti morati aktualizirati firmware u službenim prijemnicima da bi oni radili sa novim karticama. Neki će klijenti, ovisno o tome koji digitalni prijemnik imaju dobiti kartice tipa NDS Videoguard, dok će oni drugi dobiti kartice nove generacije sistema Nagravision. Nakon uspješne aktualizacije softvera u uređaju korisnici će moći upotrijebiti novu dekodersku karticu.

Zanimljivost je da se stara Premiere kartica ne mora vraćati natrag u Premiere.

Sasvim je jasno da je glavni razlog zamjene kartica piratska dostupnost platforme Premiere koja traje već dugo vremena, a najslabija karika je stari sustav kodiranja Nagravision 2 odnosno njegove dekoderske kartice koje su hakirane uzduž i poprijeko. Premiere će u budućnosti koristiti 2 sustava kodiranja; za stare set top boxove i kabelske operatere koristit će se sustav Nagravision 3, dok će ostali korisnici dobiti nove NDS Videoguard kartice. Dio kanala iz platforme osim sistema Nagravision i NDS koristi još dva sustava kodiranja: Conax i Cryptoworks, a koji su namijenjeni za korisnike kartica ORF Digital i Technisat.

(DF)

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: SAT. Novosti
« Odgovor #29 poslato: 25.07.2008. 17:17:07 »
Poljski Orange Sport TV testira na HotBirdu

Od 24.07.2008 godine u večernjim satima započelo je testno emitiranje novog sportskog kanala u Poljskoj; Orange Sport TV.

Eksperimentalno emitiranje novog kanala već je dostupno u okviru digitalne satelitske pay tv platforme Cyfra+ na 13° istočno kodirano u sistemima Mediaguard 2 i Viaccess 3.0. Kanal je sa emitiranjem trebao krenuti već danas, no zbog tehničkih poteškoća službeni start će se odgoditi za nekoliko dana.

Kvaliteta slike na testnom kanalu je zadovoljavajuća - razlučivost 704x576 i prosječni video bitrate od 3.15 Mbita/s obećavaju sasvim dobru sliku, dok zvuk od 192 kbit/s daje za naslutiti da će i zvuk biti vrlo dobre kakvoće, no sadržaji koji su se emitirali bili su vrlo loše kvalitete, no ipak je riječ o testnom emitiranju, podsjećaju iz SatKuriera.

Video protok na novom kanalu je blizak onoj vrijednosti koju inače koristi Canal+, no ipak je niži od Canal+ Sport.

Tehnički parametri:

Hot Bird 7A (13°E)
tp. 110 (10.719 GHz, pol. V SR=27500 FEC=3/4)
ID: Orange Sport
PID V=164
PID A=96
PID PCR=164
SID=4405

Kanal je kodiran u dva sistema kodiranja: Seca Mediaguard 2 (ProvID 0065) i Viaccess PC 3.0 (ProvID 032A00).

Na službenim digitalnim box-ovima Cyfre+ kanal će se pojaviti na poziciji 66, ali s obzirom da se radi o testnom emitiranju tamo ga još uvijek nema pa ga mogu pronaći isključivo oni korisnici Cyfre+ koji imaju vlastite digitalne satelitske prijemnike.

(SatKurier.pl)