Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

16.04.2024. 07:14:49
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: igranje s operativnim  (Pročitano 12311 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže guns n roses

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2170
  • Like: +105/-1
  • Pol: Muškarac

igranje s operativnim
« poslato: 08.06.2008. 00:24:34 »
WINDOWS TRIKOVI

-Kako odstampati spisak svih fajlova u jednom folderu? Startujte Notepad i otkucajte na pocetku:
@dir /a %1 > lpt1
Snimite fajl kao DIRPRINT.BAT u Send To folder. Kada budete kliknuli desnim dugmetom na bilo koji folder, pod Send To, cete imati opciju za brzi listing na vas stampac.
Ukoliko dodate switch /s dobicete listing i subfoldera.


-Da li bi ste zeljeli da u 'Send To' meniju imate 'Clipboard'? Sve sto treba da uradite je da pronadjete 'Send To Powertoy' na Microsoft.com.


-Ukoliko radite u mrezi verovatno znate za mogucnost mapiranja drajva neke deljene lokacije na serveru ili druge klijent masine. Ali da ste znali da to isto mozete da uradite za bilo koji kompjuter koji je povezan na Internet? Sve sto vam treba je IP adresa predmetnog kompjutera a dalje uradite ovako: Kliknite desnim dugmetom na Network Neighborhood i izaberite 'Map Network Drive'. Izaberite slovo drajva koje zelite da koristite i potom otkucajte network lokaciju u sledecem formatu: \\[IPAddress]\[ShareName]
Preduzmite sve mere predostroznosti.


-Popravka Windowsa reinstalacijom obicno ne donosi mnogo. Medjutim, ukloliko se sa instalacionog CDa potera PCRESTORE.BAT, Windows ce biti ponovno instaliran sa osnovnom konfiguracijom.


-Windows 2000 dolazi sa promenjenim CMD.EXE koji donosi neke zanimljive mogucnosti. Ukoliko ga startujete sa dodatkom "/f n"(bez navodnika) u komandoj liniji imacete na rasploganju vise raznih hotkeysa. CTRL+F - listanje fajlova po abecednom redu, SHIFT + CTRL + F ce to isto uraditi obrnuto, CTRL + D - listanje foldera. Ukoliko otkucate "CD Pr" i CTRL+D iz root direktorijuma naci cete se u folderu "Program Files", kao i ukoliko otkucate "CD Pro*".


-Windows ME vise ne koristi klasican Help (.CHM) interfejs, vec je za to sada zaduzen novi Helpctr.exe. Medjutim, ni on nije imun na probleme tako da se cesto javlja registraciona greska. Ovo cete popraviti tako sto cete, pod Start/ Run, otkucati "helpctr -regserver" (bez navodnika). Ovo ce re-registrovati aplikaciju i sada bi sve trebalo normalno da radi.


-Netscape ima zanimljivu mogucnost da pritiskom na CTRL + ALT + T u svakom trenutku znate koliko URL-ova se ucitava i koliko slika, sa prikazom cele URL putanje.
 -Kako zakucati Windows preko interneta? Dovoljno je da vas IE procita sledeci HTML kod:
<html>
<head>
</head>
<body>
<Img src="c:\con\con">
</body>
</html>

Nemojte ovo zloupotrebljavati!


-Prebacivanje dokumenata preko disketa je prilicno nepouzdano zbog toga sto nema nikakve provere ispravnosti zapisanih podataka, ali to moze da se promeni. Idite u DOS i otkucajte "verify on". Od sada ce svi podaci posle upisivanja biti verifikovani pa se mogucnost greske znacajno smanjuje. Medjutim, ukljucivanje verifikacije odnosi se i na hard disk sto znacajno smanjuje njegove performanse pa bi stoga po zavrsetku snimanja na diskete trebalo ponovo otici u DOS i otkucati "verify off". Inace, po resetovaju racunara podrazumeva se da je 'verify' namesten na 'off'.


-Da li ste ikada koristili Microsoft Knowledge Base(MSKB)? Radi se on-line bazi koja u sebi sadrzi odgovore na sva vasa pitanja u vezi MS proizvoda. Kada jednom saznate broj artikla u kojem se nalazi resenja problema, mozete jednostavno u Address baru IE5.x da otkucate "MSKB Q286043"(bez navodnika) sto ce vas direktno odvesti do artikla broj Q286043.


-Zelite li da sprecite pristup nekoj web stranici sa vaseg kompjutera? Editujte fajl HOSTS.SAM koji se nalazi u Windows folderu. Posto je 127.0.0.1 vasa IP adresa, otkucajte adrese sajtove koje zelite da zablokirate za ovaj IP.

-Identifikacija poziva je sjajna stvar, zar ne? Medjutim, kada se logujete na internet, vas internet provajder ce, ukoliko posedujete "tonsku" centralu, zabeleziti broj telefona sa kojeg ste zvali sto moze u nekim slucajevima da bude nezgodno. Ako vam se ovo ne svidja, dodajte ispred broja telefona vaseg provajdera broj "*72#" (bez znaka navoda) i vas broj telefona ce biti sakriven! Naravno, ova funkcija radi i kada zovete bilo koji broj putem fiksnog telefona.
Napomena: nije provereno na svim "tonskim" centralama


-Zelite da vidite Easter-egg u WinAMP-u? U verziji WinAMPa 2.xx kucajte "nullsoft" pritiskajuci ESC posle svakog slova "l". Pogledajte Title bar...


-Da li ste videli 'Venus in Furs' u Photoshopu 6.0? Ovo je jos jedan Easter-egg a dobicete ga tako sto cete drzeci zajedno CTRL i ALT kliknuti na Help i kliknuti na About Photoshop.


-Kombinacijom tastera SHIFT + F5 u MS Wordu vracate se na poslednjih pet lokacija vaseg kursora. Ovako cete uvek znati gde ste poslednji put nesto kucali.


-Koji je dobar nacin da se zastitite od virusa kada vec nemate neki anti-virus program? Idite na Start/Find i nadjite sve fajlove sa ekstenzijom EXE i DLL. Selektujte ih, kliknite desnim dugmetom na njih i izaberite Properties. Pod Attributes selektujte Read-only i onda na OK. Od sada se fajlovi sa ekstenzijom EXE i DLL, koji su inace meta virusa, ne mogu menjati posto se oni, od sada, samo mogu citati ( Read-only). Ovakva vrsta zastite predstavlja problem za update programe tako da pre nego sto update-ujete morate iskljuciti Read-only.


-Ukoliko zelite da izbrisete URL adrese u Internet Exploreru koje se pojavlju u Address baru morate posetiti bazu registara. Idite do HKEY_CURRENT_USER \ Software \Microsoft \ Internet Explorer \ TypedURLs i tamo obrisite nepozeljne stavke. Putanja za Windows 2000 je HKEY_USERS \ S-1-5-21...\Software\Microsoft\InternetExplorer\TypedURLs
 -Zelite li da napravite folder koji se ne moze obrisati iz Windowsa? Idite u DOS Prompt i otkucajte MD FOLDER 1. Izmedju MD i FOLDER pritisnite SPACE ali izmedju FOLDER i 1 drzite pritisnuto ALT i na numerickoj tastaturi otkucajte 255. Ovo ce napraviti prazno mesto koje se ne moze obrisati iz Windows Shella. Moze samo iz DOSa komandom RMDIR. Inace, ovaj trik ne radi u Windowsu 2000.


-Svi znamo da CTRL+A selektuje ceo tekst. Znate li da mozete u MS Wordu da selektujete sa F8? Pritisnite F8 jedanput da bi ukljucili ovu mogucnost. Stavite kursor negde na tekst. Pritinsite ponovo F8 i selektovace se cela rec. Treci put selektovace se cela recenica, cetvrti put paragraf a peti put ceo dokument. Obrnuti proces sa SHIFT.


-Kada zatvorite neku aplikaciju neke biblioteke(DLL) i dalje ostaju ucitane u memoriji iako ne sluze nicemu. Da bi ste ustedeli memoriju uradite sledece. Startujte Regedit pa idite do HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Explorer i napravite novi String Value sa imenom AlwaysUnloadDll i dodelite mu vrednost 1.
Restartujte Windows i uzivajte u cistoj memoriji.
Napomena: ovaj trik bi trebalo da koriste samo oni ljudi koji koriste obilje razlicitih programa svakodnevno. Onim ostalim ne bih preporucio ovaj trik jer ce usporiti ucitavanje programa jer ce se biblioteke svaki put ponovo ucitavati.


-Kako zaustaviti dosadne GIF animacije u Internet Exploreru? Kada se ucita cela stranica, samo pritisnite ESC.


-Da li vam se desava da ScanDisk posle desetak sekundi pocne ponovo sve ispocetka da radi? Najbolje resenje je da startujete ScanDisk sa Windows 98 boot diskete jer tada nema ovakvih simptoma. Takodje, treba da proverite scandisk.ini koji se nalazi u Windows \ Command folderu. Namestite NumPasses vrednost na 5 a ScanTimeOut treba da bude na ON.


-Ukoliko zelite da u MS Wordu selektujete samo onaj tekst koji se nalazi u zamisljenom pravougaoniku kojeg vi definisete, pritisnite zajedno CTRL+ALT+SHIFT i drzeci levi taster misa opisite granice pravougaonika. Ovo vam daje mogucnost selektovanja kao u npr. Photoshopu.


-Kako preimenovati ikonu Recycle Bin? Startujte Regedit i idite do HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Classes \ CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08 -00AA002F954E} \ ShellFolder. Kliknite dvaput na 'Attributes' i promenite broj u 50010020. Nakon ovoga dobicete u meniju komandu Rename


-Neki DOS programi kada se startuju iz Explorera samo otvore prozor DOS prompta i u nedostatku parametra odmah zatvore prozor tako da vi ne znate sta je pisalo. Jedini lek je da sami odete u DOS prompt i da otkucate putanju do fajla i onda da ga direktno startujete. Medjutim, taj odlazak u spomenuti direktorijum moze biti prilicno zamoran jer DOS skracuje imena direktorijuma i fajlova npr. na C:\PROGRA~1\SISOFT~1\SPEEDI~1.EXE. Zbog toga je mnogo lakse da principom Drag&Drop prevucete fajl iz Explorera u DOS prompt i odmah dobijete kompletnu putanju do fajla i sve sto vam ostaje je da pritisnete ENTER.


-Windows povremeno javlja keyboard overflow problem u keyboard baferu ili jednostavno cujete pistanje na dodir tastature. Povecajte buffer tako sto cete otici do HKEY_ LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ Kbdclass\Parameters i napravite DWORD value sa imenom KeyboardDataQueueSize. Vrednost povecajte npr. na 64 hex


-Kada ubacujete mail attachment u Outlook Expressu, dijalog box vas uvek vodi u neki folder u kojem, naravno, nikad nije fajl koji zelite da 'zakacite'. Ako zelite ovo da promenite uradite sledece. Idite sa Regedit.exe na HKEY_CURRENT_ USER \ Software \ Microsoft \ Windows \CurrentVersion \ Explorer \ User Shell Folders. Kliknite dvaput na Personal key i otkucajte putanju vaseg omiljenog foldera. Restartujete OE.


-Brza varijanta kreiranja nove poruke uz koriscenje stare u Outlook Expressu je da u preview panelu selektujete tekst koji bi ste zeleli da navedete u novom mailu i da ga po principu drag&drop odvucete u gornji panel ili Folders panel. Rezultat je nova poruka sa ubacenim tekstom koji ste selektovali. Ovim ste ustedeli ste par koraka.


-Startujte Windowsov Calculator (calc.exe) pa pod View izaberite Scientific. Ukoliko ne znate tacno sta svako dugme radi kliknite na njega desnim dugmetom pa na 'What's This?'. Eto vam objasnjenja.
 -Neko vam stalno menja pozadinu Windowsa i to vas nervira? Resenje je da startujete Regedit i odete do HKEY_ CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ System. Napravite DWORD
value: "NoDispBackgroundPage" (bez navodnika) i dodelite mu vrednost 1. Od sada Background opcija u Display Propertiesu nece biti dostupna.


-Kako na najlaksi nacin napraviti svoj Screen Saver? Desno dugme na Desktop pa Properties i onda na Screen Saver. Izaberite '3D Flying Objects'. Kliknite na Settings pa pod Style odaberite 'Textured Flag'. Kliknite na 'Texture' i locirajte bilo koju BMP sliku (koja moze biti i npr. logo vase firme). Otkacite 'Smooth shading' stavite 'Resolution' i 'Size' na MAX. Kliknite na OK pa na Preview da vidite sta ste uradili


-Znate li za opciju Combine and Decode u Outlook Expressu?
Selektujte vise poruka drzeci CRTL ili SHIFT i idite do Message menija i stavke 'Combine and Decode...'. Dobicte od svih selektovanih poruka jednu veliku poruku koju npr. mozete da stampate ili nesto slicno.


-Ukoliko zelite da startujete starije programe koji nisu pisani za Windows 2000 pogledajte 'Application Compatibility tool' kojeg mozete pronaci na instalacionom CDu Windowsa 2000 u folderu Support pod nazivom APCOMPAT.EXE. Ovo vam dodje kao neki emulator Windowsa 95/98 pod 2K


-Windows Me dolazi sa programom PC Health. Ukoliko mislite da vam ovo ne treba uradite sledece. U Windows \ Pchealth\Support folderu pronadjite PCHSETUP program i posaljite njegovu ikonu na desktop. Otvorite Properties od nove ikone i u Target dodajte '/uninstall' (bez navodnika). Kliknite dvaput na ikonu i posao je gotov.


-Da li je i vas Internet Explorer pati od reklame u gornjem desnom uglu? Na tom mestu treba, inace, da stoji IE logo koji se vrti kada surfujete. Ukoliko zelite da izbacite sponzora (ili sponzorushu) prvo pogasite sve IE, idite na Start/Run i otkucajte "rundll32.exe iedkcs32.dll,Clear" (bez navodnika). Trik radi na verzijama IE 4.X i IE 5.X


-U Windowsu 2000 Profesional Add/Remove stavka vise na sadrzi onoliko Windows komponeneti, kao pre, koje se mogu deinstalirati. Ima i zato leka! Skoknite do INF foldera i otvorite SYSOC.INF fajl u Notepadu. Izbrisete rec HIDE ispred svake stavke i snimite. Od sada Windows "igra otvorenih karata".


-Ukoliko zelite da na najlaksi nacin, bez upotrebe raznih shareware-ova, prevedete IP broj (npr. 245.84.120.19) u nesto razumljivo i pamtljivo, idite u DOS i otkucajte NSLOOKUP [IP]
-Ipak je Amiga zakon!


-ActiveX plug-inovi mogu biti korisni ali mogu i da zasmetaju. Problem kod njih je da se ne mogu jednostavno deinstalirati iz Add/Remove apleta nego jedino rucno. Idite do Windows/ Downloaded Program Files foldera gde cete naci sve ActiveX plug-inove koje imate instalirane. Ukoliko neki ne zelite vise na vasem sistemu, kliknite desnim dugmetom na njega i izaberite Remove. ALI, budite jako pazljivi i radite ovo samo ako 100% znate sta uklanjate i zasto.


-Korisnici Photoshopa od verzije 5 su primetili da prilikom otvaranja svakog fajla Photoshop odradi 'Detect watermark' koji sluzi nekoj vrsti zastiti copyrighta. Ukoliko vas nije briga za copyright neke slike ili samo zelite da ubrzate ucitavanje slike za par sekundi, skoknite do foldera gde je instaliran Photoshop pa onda udjite u Plugin folder. Sve sto treba da uradite je da obrisete folder Digimarc ili jos bolje da ga prebacite u neki drugi folder ukoliko vam kasnije zatreba.


-Po instalaciji MS Worda iz MS Office paketa, Rich Text fajlovi (RTF) otvarace se u Wordu a ne, kao do pre, u Wordpadu. Ako ste pokusali da trikom #95 odredite Wordpad kao default program za otvaranje RTFa videli ste da ne pomaze - Word ce opet biti taj koji otvara RTF. Jedno od mogucih resenja je da iz Explorera odete do View/ Folder Options/ File Types i tu pronadjete stavku za RTF. Obristite je pa kliknite na OK. Sada ponovo postupite po #95 i RTF je ponovo pod kontrolom.


-Neki programi obozavaju da otvaraju svoje dijalog boxove (Open, Save i sl.) na drajvu A: t.j. na flopi disku. Ovo smaranje cete ukloniti intervencijom u Registry-u. HKCU \
Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \
Explorer i potrazite 'NoDriveTypeAutoRun' stavku. Podesite vrednost na 95 00 00 00 i rebutujte.


-Kako ubrzati startovanje programa? Startujte ga kao 'Minimized'. Windows nece morati da renderuje prozor i njegov sadrzaj pa ce program biti brze u statusu 'ready to use'. Medjutim, nemojte ocekivati da ovom metodom sacuvate memorijske resurse - samo skracujete brzinu ucitavanja. Ovo je veoma zgodno za programe koji se startuju sa Windowsom.


-Budite obazrivi da kada saljete e-mail, fajl koji ste prikacili (attachment) povecava se za oko 30% a to nije malo. Treba voditi racuna da kada narucujete fajlove na email, preko npr. emailfile.com, treba da dodate ovih 30% na originalnu velicinu fajla. Personal Mailbox na EUnetu je 4MB sto ce reci da max velicina fajla koji moze da vam stigne je oko 3000KB.


-Kada sistem pocne sporo da reaguje i sve vam se cini da ce uskoro da padne, a sebi ne mozete da dozvolite da restartujete sistem uradite sledece. Pritisnite CTRL+ALT+DEL, oznacite Explorer i kliknite END TASK dugme. Dobicete poruku "Are you sure you want to exit windows?" a vi pritisnete ESC i sacekajte par sekundi do sledece poruke "Explorer is not responding". Kliknite na END TASK i Desktop ce se osveziti. Windows bi trebao da reaguje bolje jer je ovo neka vrsta pseudo reboota.


-Kako doci do System Propertiesa? Svi znamo za varijantu desno dugme na My Computer pa Properties, ali to je prilicno sporo posto morate otici do desktopa. Brza varijanta je sa tastaturom a dobitna kombinacija tastera je WINKey+PAUSE

 -Dosta ljudi mi se javilo sa pitanjem kako da pronadje uzrok pada odredjenog programa. Resenje se moze potraziti sa Dr.Watsonom kojeg dobijate sa Windowsom. Procedura je u tome da startujete Dr.Watsona i dovedete problematicni program u stanje pada. Dr.Watson ce to uredno registrovati i snimiti stanje celokupnog stanja hardvera, softvera, drajvera i operativnog sistema a na vama je da na osnovu vaseg znanja tumacite log file i zakljucite sta se desilo.


-Sta da radite kada imate tekst koji je CIJEL NAPISAN VELIKIM SLOVIMA a treba vam naravno malim? Ukoliko vas ne mrzi da prekucavete, a mrzi vas, ubacite text u Word i pritisnite SHIFT+F3 sve dok ne dobijete zeljenu komninaciju a one su: lowercase, UPPERCASE, Sentence case, Title Case, and tOGGLE cASE.


Van mreže guns n roses

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2170
  • Like: +105/-1
  • Pol: Muškarac

Odg: igranje s operativnim
« Odgovor #1 poslato: 08.06.2008. 00:25:14 »
-Zelite li folder zasticen passwordom bez previse eksperimentisanja sa sistemom i 'naprednim' programima. Kliknite desnim dugmetom na prazan deo foldera, izaberite CUSTOMIZE THIS FOLDER i CREATE HTML DOCUMENT FOR THIS FOLDER. Kada se dokument otvori u Notepadu skrolujte dok ne vidite <script language="JavaScript">. Pritisnite ENTER da bi ste ubacili novi prazan red i koji cete ubaciti:
var pass = prompt("Enter the password")
if(pass != "password")
{window.location="C:"}
Na mestu 'password' stavite vas password, snimite, izadjite iz Notepada i osvezite folder(F5), otkucajte novi password kojeg cete kucati svaki svaki sledeci put kada budete ulazili u taj folder.


-Stabilan sistem je oduvek bio imperativ svake masine. Postoji puno razloga zbog cega stvari mogu da krenu naopako a evo i par sa resenjima. Ako vam se dogadjaju padovi zbog KERNEL32.DLL greske obrisite iz DOSa WIN386.SWP fajl i napravite novi. Ukoliko vam pak cesto puca Word razmiliste o brisanju fajla NORMAL.DOT

-Kako u Microsoft Wordu napraviti tabelu bez upotrebe misa na najlasi nacin? Otkucajte samo '+-+' (bez navodnika) i pritisnite ENTER. Eto tabele! Ukoliko zelite tabelu sa npr. cetiri celije otkucajte '+-++++' (bez navodnika).


-Ukoliko zelite da na najbrzi nacin dodate razmak u meniju Outlook Expressa 5, dovoljno je samo da drzite SHIFT i da kliknete levim dugmetom misa na ikonu izpred koje zelite razmak.


-Koliko ste puta u browseru videli gresku 404-File not found? Ukoliko vam je zaista stalo da vidite tu stranicu, stavite URL u clipboard i idite na sajt www.google.com i pod pretragom Pastujte problematicni URL. Google ce pronaci sajt a na vama je da kliknete na Cached link gde cete videti taj URL iz Googleovog kesa.


-Recimo da je vam je folder My Documents najposeceniji folder na hard disku i recimo da cesto koristite Wordpad. Kliknte desnim dugmetom na ikonu Worpada i pod Start In otkucajte C:\My Documents. Od sada svaki put kada otvarate neki fajl u Wordpadu Dialog box ce vas odvesti direktno u My Documents folder.


-Sa Windowsom 98 SE dolazi mali utility sa kojim mozete da editujete i menjate vremenske zone. Mozete ga naci na instalacionom CDu u folderu Tools\Reskit\Config\tzedit.exe


-Zelite li browser bez ivica? Otkucajte pod RUN "iexplore -k
java script: moveTo(100,100); resizeTo(500,400)" i dobicete Internet Explorer koji nema ni jednu ivicu...Ivicu?


-U triku 240 je spominjana komanda FC koja uporredjuje dva fajla i izbacuje rezultat u okviru teksta sa promenama. Korisnici Windowsa 98/2000 slican program, ali sada u Windows verziji, mogu naci na instalacionom CDu za ovaj operativni sistem. Lokacija za W98 je Tools \ Reskit \ Files a za W2000 Support \ Tools folder\SUPPORT.CAB. Startujte fajl WINDIFF.EXE


-Kako pronaci sliku na internetu koja se zove npr. FOTKA? Uz Alta Vistu sve je moguce. Dovoljno je da u search fieldu otkucate 'image:fotka'


-Doslo je vreme prvom triku za Windows ME. Kada neki program 'pukne' obicno kliknete na Details u nadi da cete saznati sta je prouzrokovalo pad programa. Medjutim, ljudi iz MSa su se odlucili da ukinu dugme Details iz ko zna kojih razloga, ali kombinacija tastera ALT+D dace vam ono sto ste vec navikli da vidite - detalje.


-Kako saznati koliko puta ste startovali neki program ili igru? Dovoljno je samo da pogledate fajl 'OPTLOG.TXT' i sve sto ste dosad startovali videcete upisano i odbrojano. Inace, ovaj fajl koristi MS Scan Disk da bi fajlove koje najcesce koristite stavio na pocetak diska jer ce tada biti brze procitani.


-Da li zelite da saznate sta se promenilo u Registry-ju posle instalacije neke aplikacije? Pre nego sto bilo sta pocnete da instalirate startujte Regedit i odaberite opciju 'Export Registry File' i nazovite ga 'pre.reg'. Instalirajte sta ste vec naumili pa ponovo odaberite opciju za Export ali ga ovaj put nazovite 'posle.reg'. Idite na Start/Run i otkucajte
"fc pre.reg posle.reg > promene.txt" (sa navodnicima).
Stara dobra DOS komanda FC radi i u Windowsu i uporedice ova dva fajla i promene napisati u fajlu 'promene.txt'


-Da li su vas ikada nervirali fontovi na nekim web stranama? Negde su isuvise mali, negde su veliki, negde su cudne boje a negde necitljivi. Ukoliko zelite da premostite formatizovanje fontova u IE idite do Internet Options/Accessibility i tamo zavrsite posao.


-Interesuje vas sa kojim je sve sajtovima neki sajt linkovan? Otkucajte u Alta Visti npr. 'link:formula1.com' i videcete sve linkove koji poticu sa sajta formula1.com


-Kako na internetu pretrazivati URL adrese? Ukoliko vas npr. zanimaju sve web adrese u cijem se URLu pominje rec 'phone' dovoljno je da na Alta Visiti otkucate upit 'url:phone'


-Na Unixu vec odavno postoji opcija da kada misem predjete preko neaktivnog prozora on postaje aktivan. Ukoliko to zelite i u Windowsu evo sta treba da uradite. Sa Regeditom idite do HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Mouse, napravite DWORD stavku sa imenom ActiveWindowTracking, dodelite mu vrednost 1 i restartujte sistem


-Evo par switcheva za Scan disk. Moze ti ih koristiti sa npr. Run komandom iz Start menija. 'SCANDSKW /A' ce izvrsiti auto-selekciju vaseg harda, 'SCANDSKW /N' ce poceti scan bez nepotrebnih pitanja, 'SCANDSKW /P' ukljucuje preview mod a 'SCANDSKW /SILENT' ukljucuje silent mod u kojem nemate mogucnost biranja opcija.


-Koristite li Telnet u Windowsu? Zelite li Smooth Scrolling. Idite do HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Telnet i promenite vrednost stavke "SmoothScroll" u 1.


-Koja je najbolja zastita protiv destruktivnih virusa koji npr. formatizuju hard disk bez znanja korisnika? To nije ni jedan od anti-virusnih programa. Dovoljno je da preimenujete fajl FORMAT.EXE u npr. FORMAT1.EXE. Ovo bi ste takodje mogli primeniti i na fajl FDISK.EXE

 -Zelite li da promenite prioritet vaseg CPU-a? Idite do HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \VxD \ BIOS i u desnom panelu napravite DWORD stavku sa imenom "CPUPriority". Dodelite mu vrednost 1 u decimalnom formatu i rebutujte. Programi i ceo sistem bi trebao da se odaziva brze.


-Dok Disk Defragmenter radi svoj posao startovanje Screen Savera nije preporucljivo jer ce posao morati da se radi iz pocetka. Da ne bi ste vrteli misa ukrug za vreme defragmentacije, posegnite za elegantnijem resenju. Sa Regeditom idite do HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft\ Windows \ CurrentVersion \ Applets i napravite novi key "Defrag". Pod njim napravite key "Settings" a unutar njega novi key "DisableScreenSaver" i dodelite mu vrednost "Yes". Sledeci put kada se startuje Defrag, Screen Saver ce biti deaktiviran.


-Uz pomoc ovog trika svaki put kada se startuje Windows pojavice se prozor sa proizvoljnim tekstom koji ste vi napisali. Ovo je zgodna stvar ukoliko zelite nesto vazno da napomenete korisnicima racunara ili da im skrenete paznju na nesto. Sa Regeditom idite do HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Winlogon i napravite stavku LegalNoticeCaption i ubacite tekst koji zelite.


-Imate instaliran Windows 98 i u poslednje vreme radi nestabilno? Ukoliko zelite da vratite Windows 98 u ispravno stanje t.j. stanje koje ste imali kada ste ga prvi put instalirali, uradite sledece. Butujte PC sa Windows 98 Boot diskom, ubacite Windows 98 CD i otkucajte "D:SETUP /Pf" (bez navodnika) ukoliko je D vas CD- ROM. Sa ovom komandom cete Windows 98 vratiti u "factory state" i u 99% slucajeva popraviti sve probleme u sistemu.


-Sigurno ste vec sto puta culi o Cookies-ima i o njihovom uticaju na vasu privatnost dok surfujete webom. Standardna je preporuka da ih sa vremena na vreme obrisete, ali time mozete dosta izgubiti na komforu pri surfovanju webom, pogotovo na onim sajtovima koje cesto posecujete. U IE5 postoji zgodna opcija 'Export Cookies' koja vas moze spasti nevolja. Pre nego sto obrisete Cookie idite na File/ Import Export i izaberite 'Export Cookies' i snimite ga u fajl. Ukoliko nesto ne bude valjalo posle brisanja sa komandom Import mozete sve vratiti u predjasnje stanje.


-Korisnici Netscape-a mogu lako da pogledaju sta se desava u njihovom gradu veceras ili sta igra u bioskopu. Dovoljno je samo da otkucaju npr. 'zip 90210' i saznace sta se desava na Beverly Hillsu. Ova opcija za sada radi samo da US podrucje.


-Ukoliko imate NT4 i vise od 64MB RAMa postarajte se da vam je stavka DisablePagingExecutive stavljena na 1. Ovim ce sistem iskorisiti svu raspolozivu memoriju. Putanja do ove stavke je HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Control \Session Manager \ Memory Management \ DisablePagingExecutive


-Ukoliko primetite da vam se sistem ponasa cudno t.j. nestablino, potrazite fajl Bootlog.txt u rutu hard diska. Potrazite stavke 'Fail'. Videcete koji drajveri fale i koji nisu mogli biti ucitani. Njih verovatno posedujete na instalacionom CDu Windowsa pa ih tamo i potrazite i prekopirajte negde u Windowsov 'path'. Primeticete da se stvari rade bolje. Ukoliko nemozete da nadjete fajl Bootlog.txt ubacite u MSDOS.SYS stavku "DISABLELOG=0"


-Ukoliko instalirate Internet Explorer sa Windows Desktop update-om moze se dogoditi na vam nestane NEW komanda iz menija koji dobijate kada desnim dugmetom kliknete da desktop. Ovo je klasican MS bug a popravlja se tako sto cete vresnosti u registry bazi vratiti na sledece:
Key: [HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\ shellex\ ContextMenuHandlers\New]
Value Name: (Default)
Data Type: REG_SZ
Data: {D969A300-E7FF-11d0-A93B-00A0C90F2719}


-Pri promeni registry baze Windows obicno zahteva da se rebutuje da bi doslo do promena u sistemu. Ukoliko zelite promene bez rebutovanja pritisnite CTRL + ALT + DELETE da bi dobili Windows Task List. Oznacite 'Explorer' i klikite 'End Task'. Ukoliko se pokaze Shutdown meni klikite Cancel. Posle par sekundi bice prijavljena greska, kliknite na 'End Task' i Windows explorer ce ponovo biti ucitan zajedno sa novom registry bazom. NAPOMENA: pre nego sto pokusate da izvedete ovaj trik, snimite sve sto ste radili.


-Windows NT 4 po defaultu ne koristi vise od 256KB L2 kesa. Ukoliko vasa maticna ploca ima vise L2 kesa vreme je da to "saopstite" NT-u pomocu registrya. Idite do HKEY_ LOCAL_MACHINE \ System \CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management. Nadjite stavku 'SecondLevelDataCache'. Vrednost "0" je defult i ona vazi sa 256KB L2 kesa. Ukoliko vasa ploca poseduje 512KB kesa stavite vrednost 512 decimalno( ili 200 hexadecimalno). Ovo vam dodje kao bespatan upgrade racunara.


-Da li imate potrebu da iskljucite funkciju Shutdown is Start menija? Verovatno nemate, ali ukoliko vam zatreba tako nesto evo kako to da uradite. Regeditom idite do HKEY_Current _USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\ Explorer i napravite vrednost NoClose i dodelite mu vrednost 1


-Koliko puta ste, surfujuci webom, videli neku jako dobru Macromedia Flash animaciju a niste bili u mogucnosti da je snimite jer takva opcija jednostavno ne postoji? Resenje ovog problema je da dok u browseru gledate Flash animaciju, pomocu Find komande, potrazite *.SWF fajlove i prekopirajte ih u neki drugi folder. Najverovatnije taj fajl necete moci otrvoriti duplim klikom na njega nego cete ga uz pomoc drag&dropa prebaciti u IE a on ce vec uraditi svoj deo posla.


-Da li znate da je moguce promeniti kolicinu memorije koju ce koristiti svaki IRQ port pojednicno? Otvorite System.ini fajl u iu sekciji [386enh] dodajte stavku IrqX=4096 gde je X broj IRQ porta. Snimite i rebutujte. Ovim povecavate rezervisanu memoriju za IRQ port i time uvecavate njegove performanse. U praksi se pokazalo da najvece dobitke ostvaruju mrezne kartice, tako da ukoliko je posedujete obavezno ovo uradite.

-Uz pomoc ovog trika u meniju koji dobijete kada desnim dugmetom kliknete na bilo koji folder dobicete opciju 'Explore from here' sto ustvari znaci da ce se kada kliknete na tu opciju otvoriti novi Explorer tog foldera. Idite do KEY_CLASSES_ ROOT\Directory\shell\Explore (ako ne postoji-napravite) i promenite vrednost 'Default' u 'Explore from here'. Napravite novu key pod 'Explore' sa imenom 'command' i editujte Default vrednost u 'explorer.exe /e,/root,/idlist,%i'


-Ukoliko ste npr. instalirali Windows na posebnu particiju i ne zelite da se na tu particiju bilo sta upisuje sto nije vezano za sitem pa ni fajlovi Outlook Expressa, evo nacina kako da promenite putanju do foldera gde ce OE upisivati e-mailove i news poruke. Sa Regeditom idite do HKEY_CURRENT_ USER\Software\Microsoft\Outlook Express i u stavku 'Store Root' upisite novu putanju do zeljenog foldera.


-Nervira li vas beep iz PC Speakera? Ukoliko zelite da ga iskljucite sa Regeditom idite do HKEY_CURRENT_USER\ Control Panel\Sound i pronadjite stavku Beep. Ukoliko ne postoji napravite je(New/ String Value). Stavci dodelite vrednost No (ili Yes ukoliko se predomislite) i vas Speaker ce po sledecem startovanju Windowsa biti iskljucen.


-Da li ste ikada naleteli na neke brojke tipa 404 dok ste surfovali webom? 404 ustvari znaci da sajt nije nadjen, 401 -neovlascen zahtev, 402 -obavestenje da je potrebna uplata, 403 - zabranjen pristup, 408 -time-out zahteva, 500 - greska u serveru(internom), 501 -non-implemented server-side facility, 503- preopterecen server

-Ukoliko zelite da kontrolisete kako ce se vas Windows butovati editujte fajl MSDOS.SYS koji se nalazi u rutu. Prvo mu iskljucite Read-Only atribut - ukoliko ne znate kako, ovo nije za vas. U sekciji [Options] postoje sledece stavke a vrednost '1' znaci DA a '0' znaci NE. BootGUI=1 (boot into Windows); DblSpace=0 (load DoubleSpace drivers); DrvSpace=0 (load DriveSpace drivers); LoadTop=1 (load
command shell in upper memory); BootMenu=1 (turn on boot menu-preporucljivo); BootMenuDefault=1 (choice in boot menu); BootMenuDelay=2 (seconds to delay boot menu); BootKeys=1 (keyboard shortcuts for more booting options); Logo=1 (see the Windows splash screen); AutoScan=0 (automatically scandisk after a 'bad' shutdown); BootWarn=0 (warning about going into Safe mode); DisableLog=0 (boot up logging


-Windows 2000 dolazi sa novim instalerom zvanim 'Microsoft Windows Installer'. Buduce instalacije dolazice u novom formatu .MSI pa ukoliko zelite da otvorite ovakav fajl moracete ovo instalirati. Microsoft je novi instaler preuredio za Windows 95, 98, NT pa ga slobodno mozete preuzeti sa:
www.microsoft.com/msdownload/platformsdk/instmsi.htm


-U Windowsu 98 se desava da se CD ne startuje automatski po ubacivanju u drajv. Ovaj bag se resava tako sto cete u registriju otici do [HKEY_CURRENT_USER\Software\ Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer] i napraviti novu stavku sa imenom NoDriveTypeAutoRun sa vrednoscu 0000 95 00 00 00


-Smetaju vam neke ikone u Control Panelu i zeleli bi da ih se otarasite. Nista lakse! Trazite fajlove sa ekstenzijom *.CPL. Ove fajlove mozete skloniti iz System foldera ali budite oprezni - neki su zaista neophodni. Sigurniji nacin je da u Control.ini fajlu u sekciji [don't load] upisete koje fajlove Windows ne treba da ucita. Npr. ukoliko ne zelite da vam se ucita Quick Time aplet za Control Panel onda cete u pomenutoj sekciji upisati "quicktime.cpl=no" (bez navodnika)
-Koji je najbrzi nacin kreiranja shortcuta? Ne znam, ali ovaj sigurno treba uzeti u obzir. Dok ste u Win Exploreru odvucite ikonu iz gornjeg levog ugla na desktop i dobicete shortcut za folder u kojem ste se nalazili. Ovo isto mozete koristiti i u IE da bi na najlaksi nacin dobili shortcut na desktopu za odredjeni URL.


-Prilikom kopiranja programa sa CD-a moze se dogoditi da program odbija da radi. Ukoliko ste sigurni da je CD dobro snimljen onda jedini problem moze biti u tome sto su prekopirani fajlovi u READ ONLY modu. Oznacite sve fajlove i u Properties iskljucite Read Only.


-Ukoliko duze vreme ostavite kompjuter koji je on-line sistem sam moze da prekine vezu sa ISP-om ukoliko nema nikakvog transfera. Da bi ovo izbegli koristite sledecu caku. Idite do Start/Run i otkucajte "ping www.bilo-sta.com -t" (bez navodnika). Kada se vratite za komjuter samo pritnisnite CTRL + C i nastavite sa radom.


-Igrate li igru Hearts koja standardno dolazi uz Windows? Verujem da bi ste veoma lako pobedili kada bi videli koje karte imaju vasi protivnici u rukama, zar ne? Startujte Regedit i idite do HKEY_CURRENT_USER \ Software \Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Applets \ Hearts. U desnom panelu napravite String Value sa imenom ZB i dodelite mu vrednost 42. Sledeci put dok ste u Hearts-u pritisnite CTRL + SHIFT + ALT + F12 i uzivajte u pogledu!


-Zelite da izbrisete zapamcene vrednosti Start/RUN komande? Idite do HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Explorer\RunMRU i izbrisite sve stavke koje vam ne odgovaraju.


-Prilikom instalacije Windowsa ste upisali vase ime i firmu i zelite to da promenite? U Registy-ju idite do HKEY_ CURRENT_USER\Software\Microsoft\MS Setup (ACME) \User Info i promenite vrednosti 'DefName' i 'DefCompany' stavki u nesto podesnije.


-Ukoliko dvaput kliknete na .REG fajl sve informacije iz njega bice ubacene u registry bazu. Da bi ovo izbegli idite preko Explorera na View/Options/File Types i pronadjite stavku 'Registration Entries'. Editujete je i pod Actions stavite Edit. Posle ovoga, kada kliknete na .REG fajl vise necete imati pomenuti problem nego ce se ucitati Notepad u kojem mozete da editujete taj fajl.


-Hocete da obrisete fajlove command.com i command.dos? Verovatno ste primetili da su oni prilicno neobrisivi. Ali ukoliko u DOSu otkucate "attrib command.com -r" ili "attrib command.dos -r" (bez navodnika) problemi su reseni.


-Da li slusate muziku sa CD-ova preko standardnog Windows -ovog CD Playera i da li ste ikada ubacivali imena pesama i izvodjaca u njegovu bazu? Verovatno jeste, a da li ste razmisljali ukoliko budete, nekim nesrecnim slucajem, ponovo instalirali Windows da ce te ponovo morati da pravite bazu ukoliko je ne bekapujete. Da bi bekapovali bazu CD Playera nadjite fajl cdplayer.ini i kopirajte ga na sigurno. Ukoliko ga otvorite u Notepadu videcete da se radi o obicnom tekstu koji slobodno mozete editovati.

-Dok kucate tekst svaki korak sa misem je gubljenje vremena. Stoga, treba sto vise koristiti precice sa tastature a evo nekih koje rade u svakom 'rich text' programu(Word, Outlook). SHIFT koristite za selektovanje a CTRL za pomeranje(move). CTRL+BACKSPACE ce obrisati celu rec a CTRL+HOME ce vas odvesti na vrh dokumenta. CTRL+SHIFT+HOME ce selektovati sve reci od kursora do pocetka dokumenta a sa +END do kraja dokumenta. CTRL+LEFT CURSOR ce selektovati rec iza a sa +RIGHT CURSOR rec ispred. Kombinacija SHIFT+HOME ce selektovati tekst u tom paragrafu/liniji.