Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

28.03.2024. 09:37:39
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija  (Pročitano 15741 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Maverick

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2277
  • Like: +135/-9
  • Pol: Muškarac
  • Semper Fidelis...Without Fear

Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« poslato: 03.05.2008. 21:45:25 »
DVB-T je kratica za Digital Video Broadcasting - Terrestrial, ili u prijevodu Digitalna zemaljska televizija. Radi se o potpuno novom načinu emitiranja i prijema televizijskih programa prihvaćenom kao standard digitalne televizije u Europi.

DVB-T u Hrvatskoj
   
Prvo eksperimentalno emitiranje u digitalnoj tehnologiji započelo je 13. lipnja 2002. g. s odašiljača Sljeme. Nedugo nakon toga pušten je u radi digitalni odašiljač na HRT domu te na Učki. Danas odašiljači na Sljemenu i na HRT domu rade u SFN (Single Frequency Network) načinu rada.

Hrvatska Radio Televizija najavljuje pokretanje nova 2 programa početkom 2008. godine. Radi se o programima HRT 3 (HRTplus transformiran u sportsko-zabavni program) te HRT 4 (informativni program). Prema najavama, novi programi trebali bi se emitirati u digitalnoj mreži kao i dva nova komercijalna programa za koje se tek treba raspisati natječaj.

Vlada RH nedavno je pokrenula projekt Digitalna Hrvatska u sklopu kojeg će se ugasiti svi analogni televizijski sustavi. ISTRAdigital je projekt kojim se područje cijele Istre pokrilo digitalnim signalom. Prema nekim izvorima, u Istri bi se analogni sustavi trebali ugasiti već u prvoj polovici 2008. godine, dok bi se u ostatku Hrvatske to trebalo dogoditi do 2010. godine.

U Hrvatskoj se u digitalnom obliku na nacionalnoj razini trenutno emitiraju HTV 1, HTV 2, RTL Televizija i Nova TV. Regionalni programi u digitalnom obliku: Slavonska Televizija sa odašiljača na Josipovcu, te Nezavisna Istarska Televizija sa Učke. Isto tako, u Zagrebu se emitira i eksperimentalni program HRT HD.
Alternativni davatelj DVB-T usluge Croatel ima odašiljače u Zagrebu i Rijeci i osim programa na nacionalnoj razini na njemu se trenutno emitiraju HRT plus i Discovery HD Europe.
Odašiljači i veze planiraju na svakom području pokrenuti dva odašiljača - jedan za nacionalnu televiziju i ostali za komercijalne televizije. Biti će raspisan i natječaj za još dvije komercijalne televizije na nacionalnoj razini.

Konferencija u Ženevi

Na konferenciji o budućnosti digitalne televizije u Europi, održanoj u lipnju 2006. u Ženevi, hrvatski su stručnjaci i pregovarači ostvarili 100% uspjeh u svojim zahtjevima. Naime, talijanska je strana bila protiv hrvatskih zahtjeva smatrajući da je njima potreban veći broj frekvencija. Takva je trenutna situacija u analogiji, zbog koje je u Hrvatskoj nemoguće dijeliti nove nacionalne koncesije zbog toga što je većina frekvencija uz more ometena signalima iz Italije. Tako je Hrvatska dobila pravo na 8 digitalnih multipleks kanala. 7 kanala s nacionalnom pokrivenošću emitirat će se u UHF frekvencijskom području, a 1 u VHF-III frekvencijskom području. To znači da bi sadašnji broj od četiri kanala na nacionalnoj razini u budućnosti mogao porasti na čak 40-tak.

Frekvencije digitalnih odašiljača
Odašiljač(repetitor)    Kanal    Pružateljusluge    Kodiranje
Sljeme                      27 UHF      OiV                   MPEG-2
Zagreb, HRT dom      27 UHF         OiV              MPEG-2
Zagreb, Eurotower    24 UHF      Croatel      MPEG-4 AVC H.264
Zagreb, HRT Dom      26 UHF         OiV       MPEG-4 AVC H.264
Učka                  28 UHF i 53 UHF  OiV                MPEG-2
Rijeka - Veprinac      60 UHF        Croatel        MPEG-4 AVC H.264
Labinštica             53 UHF     OiV                  MPEG-2
Ugljan                      51 UHF      OiV                   MPEG-2
Srđ                       59 UHF       OiV                    MPEG-2
Vidova Gora           53 UHF           OiV                 MPEG-2
Josipovac            33 UHF            OiV                  MPEG-2
Buje                    28 i 53 UHF     OiV                   MPEG-2
Buzet                   28 i 53 UHF    OiV                  MPEG-2
Koromačno          53 UHF          OiV                MPEG-2
Novigrad Istarski   28 i 53 UHF      OiV                MPEG-2
Pazin                   28 i 53 UHF     OiV                   MPEG-2
Plomin                   28 i 53 UHF    OiV                   MPEG-2
Plovanija             53 UHF     OiV                   MPEG-2
Poreč                   28 i 53 UHF    OiV                  MPEG-2
Pula                    28 i 53 UHF     OiV                   MPEG-2
Pula 2                   28 i 53 UHF     OiV                  MPEG-2
Rabac                     53 UHF    OiV                  MPEG-2
Raša                      53 UHF     OiV                   MPEG-2
Rovinj                    28 i 53 UHF     OiV                  MPEG-2
Trget                      53 UHF     OiV                   MPEG-2
Umag                  28 i 53 UHF      OiV                 MPEG-2
Vrsar                    28 i 53 UHF    OiV                  MPEG-2
HD televizija

HDTV je televizija visoke rezolucije i kvalitete zvuka. Takav način emitiranja još uvijek nije u potpunosti zaživio, no mnoge televizijske kuće diljem svijeta već emitiraju takve programe, uglavnom satelitskim putem. Za ovakvu kvalitetu programa potrebno je prenijeti daleko više podataka nego za "običnu" televiziju, pa se stoga obavezno koristi MPEG-4 kodiranje slike. HD emitiranjem se isto tako prenosi i AC3 zvuk, odnosno Dolby Surround programi sa višekanalnim zvukom.
Početkom 2007. godine Hrvatska Radio Televizija pokrenula je HDTV program HRT HD. Novi program je u eksperimentalnoj fazi i emitira se samo sa jednog odašiljača sa HRT doma u Zagrebu na kanalu 26 UHF. Zasada se na njemu emitiraju samo neki panoramski prikazi Hrvatske, a najavljeno je emitiranje Europskog prventva u nogometu 2008 te Olimpijskih igara. Alternativni davatelj DVB-T usluge Croatel sa svojih odašiljača emitira satelitski program Discovery HD Europe, a nepotrvrđene informacije govore da će taj program zamijeniti Nova TV HD i HRT 2 HD.

Prednosti DVB-T-a

Prema preporuci Europske komisije sve članice EU-a moraju najkasnije do 2012 g. u potpunosti isključiti analogiju (dosadašnji način emitiranja) i prijeći na digitalno emitiranje. U nekim je zemljama taj postupak već pri kraju (Velika Britanija, Francuska, Italija...) dok su neke čak iza Hrvatske, koja svoje analogne sustave planira ugasiti do 2010. godine.

Digitalna zemaljska televizija kvalitetom slike i zvuka nimalo ne zaostaje za digitalnom satelitskom televizijom jer je tehnologija prijenosta vrlo slična. DVB-T omogućava da se na jednoj frekvenciji gdje ste do sada mogli pratiti jedan kanal emitira 6-8 kanala u visokoj kvaliteti. Dakle ako sada uzmemo u obzir da u Zagrebu emitira 6 kanala na 6 i više različitih frekvencija, DVB-T će omogućiti 6 različitih multipleksova sa 30 i više programa! Ovo dakako otvara vrata novim programima uključujući i pay tv programe. Uz televizijske programe moguće je pratiti i radio kanale.

Novosti u digitalnoj televiziji su tzv. superteletekst koji je brži i interaktivniji od običnog teleteksta, EPG (Electronic Program Guide) programski vodič na kojem možete vidjeti raspored emitiranja programa i nešto informacija o emisijama. DVB donosi i sliku širokog omjera (widescreen - 16:9) koja više podsjeća na kino platno. Isto tako, putem DVB-a se mogu prenositi HDTV kanali visoke razlučivosti te Dolby Surround višekanalni zvukovi za reprodukciju na sustavima kućnog kina.

Za prijem digitalne zemaljske televizije potrebna je ista antena kao i za analognu televiziju, iako postoje specijalne antene za DVB-T, te STB (Set Top Box) - uređaj za prijem digitalne zemaljske televizije kojeg možete spojiti na postojeći analogni televizijski prijemnik.

Sve one smetnje koje bi inače imali sa analognom zemaljskom televizijom su uklonjene. Nema više "snijega", nema duplih slika, nema miješanja kanala, slika je, dok god je signal zadovoljavajući, vrhunska i besprijekorna. Zvuk također. Zadovoljavajući signal znači da morate imati minimalno toliko signala da se kanal može gledati bez prekida. Ukoliko signala nestane ili postane preloše kvalitete, i dalje neće biti snijega nego će se slika jednostavno "zamrznuti". Do sada je sa analognom televizijom za pristojnu sliku kvaliteta signala morala biti iznad 70%, no digitalna televizija omogućava praćenje kanala u boljoj kvaliteti i pri kvaliteti signala od oko 30%, a ponekad je potrebna manja jakost signala ukoliko imate visoku kvalitetu istog. Jačina signala može biti minimalna.

Van mreže Maverick

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2277
  • Like: +135/-9
  • Pol: Muškarac
  • Semper Fidelis...Without Fear

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #1 poslato: 03.05.2008. 23:53:07 »
ZNAČAJKE DIGITALNE TV
Zemaljska digitalna televizija DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial) emitira se
sa zemaljskih odašiljača s manje više istih lokacija kao i današnja analogna televizija
nastojeći postići isto područje pokrivanja. Međutim prednosti pred analognom su
višestruke a najbitnije su:
- Preko jednog odašiljača, koristeći jedan frekvencijski kanal na pr. na UHF području,
moguće je odašiljati 4 do 6 TV programa istovremeno.
Takav “paket” programa naziva se “DVB multipleks” i odašilje se preko jednog odašiljača
te se štedi frekvencijski spektar (jedan TV kanal za 4 do 6 programa dok kod analogne TV
treba jedan kanal za svaki program).
- Digitalni TV signal je vrlo neosjetljiv na smetnje pa tako daje
kvalitetnu sliku bez šuma (snijega) i drugih smetnji sve dok smetnje
ne postanu iznimno jake a tad slike potpuno nestane odnosno ostane
“zamrznuta” zadnja slika od prije prekida.
- Na prijam slike ne utječu ni refleksije (eho) pa se može primati i na sobnu ili “štap”
antenu bilo gdje u sobi ili prijenosnim televizorom na izletu u prirodi pod uvjetom da je
signal dostatan. Nema “dvostrukih slika” ni promjena slike kad se hoda oko antene.
- Za pokrivanje istog područja jednakom kvalitetom signala za DVB-T potrebna je oko 8
puta manja snaga odašiljača u odnosu na analogni odašiljač.
- Uz određene pretpostavke moguć je i prijam u pokretu u automobilu, vlaku, brodu i sl.
- Pored prijenosa kvalitetne slike i naravno zvuka moguće je prenijeti i teletext te još
mnogo drugih informacija kako o samom programu tako i posebnih ovisno o potrebi i
domišljatosti.
Tako je olakšano šifriranje programa za potrebe uvjetnog pristupa za tzv. “plaćenu
TV” (pay TV); unos podataka kojima se olakšava izbor programa ili određene emisije
iz “programskog paketa” određenog multipleksa tzv. “programski pretra`ivač” (EPG -
Electronic Programe Guide).
Uz navedene prednosti, naravno postoje i mane. Najveća je mana nekompatibilnost
digitalnog signala s postojećim analognim TV prijamnicima.
Za prijam DVB-T signala potreban je poseban digitalni prijamnik -adapter tzv. “Set Top
Box” (STB), slično kao za prijam satelitskog programa, koji se spaja između antene i
standardnog (analognog) televizora. Naravno postoje i integrirani digitalni TV prijamnici s
mogućnosti prijma i analgnog i digitalnog signala.

Van mreže Maverick

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2277
  • Like: +135/-9
  • Pol: Muškarac
  • Semper Fidelis...Without Fear

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #2 poslato: 04.05.2008. 00:06:50 »
Ono što nitko ne govori poslije svega ovoga lijepog u prva dva posta je slijedeće: Ukoliko je signal slab ili ukoliko ima puno refleksija od okolnih zgrada, stvar funkcionira loše.
Osobno imam i STB i hybrid karticu u računalu i oba uređaja funkcioniraju otprilike isto s tim da je STB jedan od najjeftinijih na tržištu ( Digimax 9020- cca 50 eurosa ) a kartica je solidna srednjeg cjenovnog razreda ( AverMedia Hybrid - cca 100 € ).
Signal ovisi i o dobu dana i vremenskim prilikama. Navečer je najjači i najkvalitetniji, ali u svakom slučaju s obzirom da sam na samom rubu područja pokrivenog DVB - T signalom, mogućnost kvalitetnog primanja ovog signala mi opada odnosno ovisi i o vremenskim prilikama po sistemu što više oblaka manje signala.

Kvaliteta slike ( kad je ima  8) je vrhunska kao i kvaliteta zvuka, ali kad je nema nema je i gotovo.

Volio bih podijeliti iskustva sa svima koji imaju kakav god DVB-T reciver.
« Poslednja izmena: 06.06.2008. 23:31:16 vvidak11 »

Van mreže marre

  • Moderator
  • Iskusan
  • *
  • Poruke: 283
  • Like: +26/-4
  • Pol: Muškarac
  • Burning ring of fire...

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #3 poslato: 07.05.2008. 16:29:28 »
Ovako...     Jucer kupih STB Quadro,model DT-802,u principu (i na prvi pogled)solidan reciver,zadovoljan sam sa njim,platih ga 245 Kn. a sa njim jos i dobih sobnu antenu,kazu gratis,he,he,he...      nije ona specijalna za digitalne recivere nego ova najobicnija Quadro,ali...      bolje i to nego nista.
Inace kupih to u Osijeku,tamo ga isprobah,uredno hvata oba HRT-a,RTL i Novu na 33 kanalu,to je OiV Josipovac.
Inece zivim na obodu Beograda,pored Surcina,danas dodjoh kuci,spojih reciver na moj kucni antenski sistem (tri logaritamske antene i pojacalo od 60 db. (mislim...     60 pise na njemu,a koliko je stvarno...    ko to zna,neko je tursko...      hvatam ja na njega dosta ovih zemaljskih programa,oko 15-ak,pa bih rekao da je solidan taj antenski sistem) I...       malo sma se nadao da cu mooooozda uhvatiti one programe sa Josipovca na 33,ali...     ipak je to predaleko,ima vazdusne linije nekih,pa...     oko 150Km,ali nista zato,cega nema bez toga se moze,he,he,he...     
A ovde...      sa Avale na 27 kanalu emitira RTS 4 programa,od toga 1 i 2,Tv Avalu i neki experimentalni na 4 na kojom se samo vrte objasnjenja sta je to DVB-T,i o RTS-u i digitalnom emitovanju.Jacina signala mi je 75%,a kvalitet 97%,uzimajuci u obzir da sam nekih,pa...    30-ak km. vazdusne linije od odasiljaca na Avali,sa kojim imam i opticku vidljivost od kuce,a kazu da pokrivaju,pa...      oko nekih 50-ak km. u okolini Beograda.I...    to bi bilo to,nazalost...      samo to hvatam,mada...    ima nesto i na 21. kanalu,ali je signal jako slab,oko 65% jacina, a kvalitet oko 54 do 55%,nedovoljno da reciver prikaze sliku,pretpostavljam da je to B92 jer sam cuo da da i oni emituju digitalno na ovom prostoru,ali ne mogu to da potvrdim,pa...      ako neko (Vvidak 11) zna sta je u BG na 21. kanalu voleo bih da mi kaze.
Cujem da RTS emituje ova svoja 4 programa i za podrucje Novog Sada na 31. kanalu.
Toliko o DVB-T i Srbiji od mene,voleo bih da jos saznam o ovoj temi jer sada i pored satelitske digitalne TV imam mogucnost pracenja i zemaljske,pa bih voleo da znam kako ce se to kretati na ovim prostorima,cujem da ce se u Srbiji analogni signali ugasiti tek oko 2015,a do tada...     ko ziv ko mrtav!!!
   POZDRAV!!!
Metabox 2 original,antena 90cm,LNB 0.1db.+ motor

Van mreže Maverick

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2277
  • Like: +135/-9
  • Pol: Muškarac
  • Semper Fidelis...Without Fear

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #4 poslato: 07.05.2008. 18:15:20 »
Frekvencije i kanale koji emitiraju neznam za Beograd nažalost, ali sad može biti dvije stvari:

1. ovaj signal koji ti pokazuje je dobar i po svemu bi trebao dobiti sliku, ali treba se raspitati u kojem formatu emitira odašiljač s Avale, jer tvoj STB je 99% mpeg2, a ako avala emitira u mpeg4 onda ništa od te ljubavi
2. ako je mpeg2 i STB je mpeg2 onda trebaš podesiti pojasnu širinu ( 6,7, ili 8 ) Josipovac je 8, a za Avalu se raspitaj, i isto tako i FEC ( 1/2, 1/4 itd)

Vrlo je lako moguće da kad i sve poštelaš nećeš moći gledati zbog pojačala ( probaj ga zaobić ), a ja sam cca 30 km od Josipovca i ništa, radi sam kasnije navečer i to sa sjeckanjem.

Kad budeš siguran da taj STB može obraditi format koji Avala emitira, jedno od rješenja je Yagi antena, o njij me nemoj ništa pitat jerbo nisam nikad testirao, ali puno naših kolega koji su pouzdani ju je testiralo i tvrde da na područjima gdje uopće ništa nisu primali s običnom analognom antenom s jagicom ide ok.

S obzirom da je i Avala kao i Josipovac jo u testnoj fazi nek te ništa ne čudi  8)

Van mreže marre

  • Moderator
  • Iskusan
  • *
  • Poruke: 283
  • Like: +26/-4
  • Pol: Muškarac
  • Burning ring of fire...

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #5 poslato: 07.05.2008. 21:50:54 »
Ja imam sliku sa Avale i ona je SUPER,emituje na 27. kanalu,ali...        ono na 21. kanalu ne znam sta je??? Sada je jacina signala malo jaca,iznosi 75%,ali je kvalitet ostao isti,54% (to je za 21. kanal) a od slike ni S!
Reciver je 100% mpeg2 jer tako pise na njemu,a za pojasne sirine i FEC,pa...    za Avalu je FEC 2/3,i to reciver otkrije automatski,a pojasna sirina,ako je to ono FFT onda je to 8,i to je cinimi se rec. automatski namestio,a oni kanali sa Josipovca,pa...       ja sam ih memorisao u reciveru jos tamo u Osijeku,tamo su radili OK,isto je antena imala pojacalo,sve je ostalo isto podeseno u recu kao tamo,a ovde nisu radili,pa...     pretpostavljam da je onda to zato sto sam predaleko (pih...     "pretpostavljam"...    NEGO STA nego sta nego sam predaleko,he,he,he...     )
A sto se tice pojacala i ja sam negde procitao,ne mogu se sada setiti gde bilo je to davno,da ovi zemaljski reciveri nesto bas i "ne vole" pojacala pa mora da je zbog toga.
Znaci...     format sa Avale je 100% OK,samo...     mislim da je ovo drugo na 21. kanalu B92 (nema biti koji drugi),a ako emitiraju sa svoje zgrade na novom BG,ona je od mene jedno,pa...     20-ak km. pa mi onda nije jasno kako je tako slab signal!? Odnosno,jacina signala mi se cini Ok,ali kvalitet je pre nizak!
A ta Yagi antena,hmmm...     kada bih ja znao sta je to...    ima neka u Metrou u OS,neka onako...     oko 30 cm. duga,i izgleda kao avionsko krilo...    mozda je to to,kazu moze se postaviti i ver. i hor. gledao sam je,i kazu da je to za Zemaljsku digitalnu televiziju,ali...     kosta preko 100 Kn. cini mi se negde oko 130...       mislim...     puno je ,a kada bih bio SIGURAN da bih sa njom uhvato vise programa uzeo bih je,ali bojim se da ne bacim toliki novac,donesem je kuci,montiram,i...      ne bude NISTA,mislim...      bilo bi onda i pametnijih nacina za potrositi taj novac,he,he,he...       Nego...      negde sam na netu video (opet zaboravh gde),neka slika...     dve najobicnije logaritamske antene,jedna stoji horizontalno,a druga pored nje vertikalno,i...     kazu da je to to za zemaljsku digitalnu TV,samo ne znam kako su (sa cim) spojene te dve anrtene u jedan kabal,kada bih to znao,vrlo lako bih mogao takvo nesto i sam napraviti,onako...   kao Grunf,uz pomoc stapa i kanapa,he,he,he...       
Eto toliko...      ako neko moze i zna da mi objasni kakva bi mi antena bila najbolja neka samo kaze,ja cu probati da "premostim" pojacalo u narednim danima kada budem imao vreman da se malo igram sa tim,pa cu da vidim kako ce da bude,a do tada...     
 ;DPOZDRAV SVIMA ;D!!!
 
Metabox 2 original,antena 90cm,LNB 0.1db.+ motor

Van mreže Maverick

  • Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 2277
  • Like: +135/-9
  • Pol: Muškarac
  • Semper Fidelis...Without Fear

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #6 poslato: 08.05.2008. 14:46:47 »
E sad, to na 21. kanalu ti ne mora biti ništa, meni se događa s hybrid karticom kad skeniram digitalne freq da pokazuje i signal i kvalitetu, ali to su u principu smetnje nekakvih uređaja ( tipa odašiljači i repetitori mobilnih operatera npr. )

Van mreže marre

  • Moderator
  • Iskusan
  • *
  • Poruke: 283
  • Like: +26/-4
  • Pol: Muškarac
  • Burning ring of fire...

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #7 poslato: 09.05.2008. 21:20:07 »
A ha...       znaci smetnje,pa...    moze biti!
Na nekih pa...       500 metara od mene se nalazi odasiljac mobilne telefonije pa mora onda da je ta smetnja u pitanju kod mene na 21. kanalu!
Hvala na objasnjenju i pojasnjenju!
POZDRAV!!! ;D
Metabox 2 original,antena 90cm,LNB 0.1db.+ motor

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #8 poslato: 06.06.2008. 23:16:44 »
HTV 2 od danas kreće i u HD rezoluciji


Danas ujutro, 6. lipnja u sedam sati i 55 minuta Drugi program Hrvatske televizije počinje se emitirati i u visokoj razlučivosti (HD; High definition).

Iz HRT-a napominju da će zasad HD emitiranje biti privremeno, pa će HD signal trajati sve do kraja Europskog nogometnog prvenstva. Drugi program u visokoj razlučivosti moći će se pratiti na području Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Slika samih nogometnih utakmica bit će i proizvedena i prenošena u toj razlučivosti, a ostatak programskog sadržaja bit će pretvaran iz standardne u visoku razlučivost (tzv. upscaling).


Test kanala HRT2 HD

Osim po značajno poboljšanoj kvaliteti slike, gledatelji će ovaj oblik emitiranja Drugog programa, ako ga mogu primati, prepoznati po posebnoj oznaci "HD" u kutu ekrana.

Za prijam ovog signala sa digitalnih zemaljskih odašiljača potrebno je osim HD-Ready televizora (LCD TV, Plasma) imati i digitalni STB prijamnik koji podržava DVB-T i standard MPEG-4. Neki LCD televizori novije generacije automatski podržavaju prijem HD kanala u DVB-T / Mpeg-4 formatu.


HRT2 - upscaled verzija

(HRT.hr)

 
 


 

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #9 poslato: 13.06.2008. 00:13:01 »
Aktivirani novi digitalni zemaljski odašiljač

Digitalizacija Hrvatske u punom je jeku! Nakon što su prošlog tjedna aktivirani brojni novi digitalni odašiljači (prije svega za prijem kanala HRT HD) u gradovima Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, digitalizacija je nastavljena i ovaj tjedan.

Gledatelji u zapadnoj Slavoniji, Podravini i Posavini sada napokon mogu uživati u DVB-T zahvaljujući aktivaciji digitalnog multipleksa sa odašiljača Psunj i Papuk na kanalu CH 23. Psunj i Papuk rade u SFN modu (Single Frequency Network), a zahvaljujući njima DVB-T signal znatno je proširio svoju dostupnost.

Osim sa Psunja i Papuka, DVB-T signal od danas je aktivan i preko odašiljača Sljeme na kanalu CH42. Istodobno je ugašen analogni signal Nove TV sa odašiljača Sveta Nedjelja koji se emitirao na istom kanalu (UHF-42). Nova TV je migrirala na novi kanal- CH47 gdje će se nastaviti emitirati do daljnjega. DVB-T signal sa odašiljača Sljeme na kanalu 42 pokriva znatno veći teritorij nego onaj sa kanala 27, a koji se eksperimentalno emitira već dugi niz godina. Dojave o prijemu signala sa Sljemena stižu i iz susjedne Slovenije.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #10 poslato: 13.06.2008. 22:08:48 »
Slovenci ubacili u petu brzinu
Natječaj za dodjelu DVB-T koncesija u Sloveniji


Slovenija je spremna za natječaj za dodjelu DVB-T koncesija za drugi nacionalni multipleks. U zemlji se trenutno emitira samo jedan DVB-T multipleks u kojem se emitiraju TV kanali TV Slovenija 1, 2 i 3, te komercijalni kanal TV 3 koji je u vlasništvu švedske grupacije Modern Times Group.

Očekuje se da će se u prvom multipleksu uskoro pojaviti i preostale dvije komercijalne tv postaje sa nacionalnom koncesijom - POP TV i Kanal A te još jedan regionalni kanal.

Prvi multipleks dostupan je za otprilike 50-60% slovenske populacije, no predviđa se da će njegova pokrivenost porasti na visokih 85% već slijedeće godine. Gašenje analogne zemaljske televizije u Sloveniji se planira već 2010 godine.

Spomenimo i to da je Slovenija kao standard u digitalnoj zemaljskoj mreži odabrala Mpeg4 kompresiju umjesto starijeg Mpeg2. Mpeg4 omogućava znatno veću iskoristivost kapaciteta DVB-T odašiljača pa se tako na jednoj frekvenciji može emitirati od 8 pa sve do 12 TV programa u odličnoj ili vrlo dobroj kvaliteti. U Hrvatskoj je odabran kombinirani standard; Mpeg2 za nacionalne tv postaje i Mpeg4 za HDTV i/ili pay tv.

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #11 poslato: 31.07.2008. 15:01:37 »
Predstavljena strategija prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskog programa

Hrvatska će od 1.1.2011 godine završiti sa analognim emitiranjem televizijskih signala zemaljskim putem i u potpunosti prijeći na isključivo digitalno emitiranje zemaljskih signala. Vlada Republike Hrvatske usvojila je na današnjoj sjednici Strategiju prelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje televizijskih programa.

Riječ je o dokumentu usmjerenom na realizaciju jednog od ciljeva Programa Vlade za mandatno razdoblje od 2008 do 2011 godine te strateški važnom dokumentu koji nudi smjernice za budući razvoj digitalne televizije u Hrvatskoj.

Ova strategija previđa početak emitiranja isključivo digitalnog televizijskog signala na području cijele Republike Hrvatske od 1.1.2011 godine, odnosno cjelokupnog gašenja stare analogne mreže odašiljanja. Usporedbe radi, Europska komisija obvezala je sve zemlje članice Europske Unije na ispunjenje ovog cilja do kraja 2012 godine. Budući da su mnoge od zemalja krenule sa ranijim ispunjavanjem zadanog cilja, Hrvatska će se krajem 2010 godine naći u probranom društvu zemalja koje su već dovršile posao prelaska sa analognog na digitalno emitiranje - a to su Luksemburg, Nizozemska, Austrija, Belgija, Njemačka, Danska, Španjolska, Finska, Malta i Švedska.

Državni tajnik za e-Hrvatsku, Igor Lučić objasnio je najvažnije prednosti digitalne u odnosu na analognu televiziju. Pritom je posebno naglasio: „Provedbom digitalizacije televizijski će gledatelji u prvom redu primijetiti značajni napredak u kvaliteti slike, a kasnije će se pojaviti i nove, interaktivne usluge. No to nije sve, do završetka procesa u 2010. godini hrvatski će medijski prostor biti bogatiji za još četiri nacionalna televizijska kanala.“

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader koji je najavio digitalizaciju cijelog područja Republike Hrvatske do kraja 2010. godine, dodaje: „Vlada će osigurati da se cijeli proces odvija u poticajnom okruženju. Pritom ćemo se posebno zauzimati da prelazak s analognog na digitalni signal bude brz i cijenom prihvatljiv za sve hrvatske građane za što je Vlada samo ove godine osigurala 41,5 milijun kuna“ te zaključio: „Digitalizacijom na cijelom prostoru naše države, Hrvatska šalje Europi i Svijetu još bolju i kvalitetniju sliku Hrvatske kao zemlje okrenute znanju, novim tehnologijama i sveukupnom društvenom razvoju.“

Kao što čitatelji našeg portala vjerovatno već vrlo dobro znaju, za prijem digitalne zemaljske televizije potreban je ili digitalni prijamnik (set top box) ili neki drugi uređaj kompatibilan sa DVB-T standardnom (kao što su noviji televizori koji imaju digitalne tunere ili PCI DVB-T tv kartice). Svaki će televizijski pretplatnik u sljedećim mjesecima dobiti kupon putem kojega će moći ostvariti pravo na financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 135 kuna pri kupnji digitalnog prijamnika. Zanimljivo je da se za (uspješni) projekt Digitalna Istra pretplatnicima dijelio kupon u vrijednosti od 200 kuna.

Spomenimo i to da se u spomenutoj prezentaciji jasno vidi plan korištenja pojedinih multipleksa. Tako bi se u prvom multipleksu trebala emitirati četiri sadašnja nacionalna tv kanala, no ostavljen je prostor za još jedan - ukupno peti kanal u standardnoj razlučivosti (SDTV). Drugi multipleks, koji bi trebao zaživjeti tijekom 2009 godine također će imati slobodan prostor za pet kanala u standardnoj razlučivosti, a isto čeka i treći multipleks. Što znači da bismo u budućnosti mogli imati do 15 kanala sa nacionalnim pokrivanjem.

Četvrti multipleks (MUX D) će biti kombinirani multipleks sa regionalnim i državnim kanalima. To primjerice znači da ukoliko će se na jednom takvom multipleksu emitirati jedan postojeći regionalni kanal, preostala četiri mjesta koristit će se ili za nove kanale na nacionalnoj razini ili za nove kanale na regionalnoj razini. Peti multipleks (MUX E) biti će fokusiran na DVB-H tehnologiju (Handheld) na kojem bi se moglo emitirati do 30 TV ili 60 radijskih kanala. Sadržaj preostalih triju multipleksa (MUX F, MUX G i MUX H) nije definiran, no pretpostavlja se da će se on korisiti za HDTV i PAY TV.

Van mreže viki 7322

  • Junior clan
  • *
  • Poruke: 17
  • Like: +0/-0

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #12 poslato: 02.03.2010. 21:55:58 »
pozdrav i odmah jedno pitanje.jel mogu sa metaboxom 2 gledati,hvatati zemaljski tv signal pozdrav :)

Van mreže scoobydoo

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *
  • Poruke: 1786
  • Like: +38/-5
  • Pol: Muškarac
  • Dežurni zajebant Vladix foruma, Antilaser Team HR

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #13 poslato: 02.03.2010. 22:03:18 »
pozdrav i odmah jedno pitanje.jel mogu sa metaboxom 2 gledati,hvatati zemaljski tv signal pozdrav :)
Jok......

Van mreže zelj.co

  • Novi na forumu.
  • *
  • Poruke: 1
  • Like: +0/-0

Odg: Što je to DVB-T ili digitalna zemaljska televizija
« Odgovor #14 poslato: 30.07.2010. 20:54:18 »
Pozdrav svima  hello.gif
Prvo da pohvalim detaljna objasnjenja o digitalnoj tv.
Dosta stvari mi je sad postalo jasnije međutim ima jos nepoznanica pa bih molio da mi neko odgovori ili postavi link gdje bih nasao odgovore.
Naime interesuju me DVB-T prijemnici, jer mi je nedavno nestalo Hrvatskih kanala (Signal primam sa Psunja a nalazim se u RS BiH tj preko Save). Ustvari hvatam jos RTL analogno mada mi nije poznato odakle.
Oko prijemnika me interesuje sta kupiti a da bude zadovoljena relacija kvalitet tj mogucnosti - cijena.
Negdje sam procitao da ima prijemnika sa USB-om pa me interesuju njegove mogucnosti ( volio bih narodnim jezikom sto detaljnije ) a i kako stoje stvari sa ovim kompresijama MPEG - 2 i MPEG - 4 da se nedesi da kupim ovaj prvi a ono za pola god ili godinu pređu na drugi jer sam se tako već zeznuo sa sat. resiverom.
Uzeo sam Elit 9400Y i malo gledao Digi kad ono sad mrak  :udri:
Moze neko da mi da savjet sta bi sad najbolje bilo sa ovim resiveriom ( prihvatam i saljive odg.)
Malo jesam opsiran ali nadam se ogovoru