Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

18.04.2024. 07:27:06
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: DVB T i DVB T2?  (Pročitano 14572 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže shishmish

  • VIP
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 680
  • Like: +10/-0
  • Pol: Muškarac
  • Nemam curu! Ne da mi žena!! ;)

DVB T i DVB T2?
« poslato: 07.07.2012. 02:07:31 »
Pre par meseci kupio sam LG 34" HD (LED) TV. Lepo je bilo gledati RTS HD test, RTS Digital u HD formatu, međutim ovi sa RTS-a sa DVB T formata prešli na DVB T2 i "normalno" nema više ovih kanala (izuzev PRVE, koja radi u DVB T formatu i SD-u).
Moje pitanje: Šta je potrebno "novom" TV-u da bi mogao pratiti kanale u DVB T2 formatu?
Pozdrav
« Poslednja izmena: 11.07.2012. 16:07:42 janix »
Amiko HD8260+ , antena ofset 110, štap.motor SuperJack i pozicioner, lnb 0.2db, tbs6902 sat.kart

Van mreže shishmish

  • VIP
  • Forum pomocnik
  • *
  • Poruke: 680
  • Like: +10/-0
  • Pol: Muškarac
  • Nemam curu! Ne da mi žena!! ;)

Odg: DVB T i DVB T2?
« Odgovor #1 poslato: 10.07.2012. 16:35:57 »
Pronašao sam ODGOVOR na postavljeno pitanje - i iskoristiti priliku da i ostale koji imaju isti problem - UPOZNAM "šta im je dalje činiti kako bi prevazišli ovu neprijatnu situaciju".

1. Potrebno je nabaviti tj. kupiti dodatni uređaj vašem digitalnom TV-u - zvani "DVB-T2 set top box", kojeg na žalost još nema na tržištu u Srbiji već jedino u V.Britaniji koji jedini (za sada) koriste DVB-T2 format prenosa TV signala.
Ukoliko na neki način uspete nabaviti navedeni uređaj - priložiću uputstvo koje sam pronašao na web sajtu i kako podesiti isti da bi bio u funkciji.

2. Prvo - upoznavanje sa tematikom (history) i DVB-T2 formatom:

- 21.3.2012. u 10 časova je uključen DVB-T2 predajnik na Avali čime je zvanično puštena u rad pilot mreža digitalne televizije u Srbiji.

Kao što je i planirano i mnogo puta potvrđeno siganl emitovan u pilot mreži je prema standardu DVB-T2 sa videom kompresovanim u formatu MPEG-4 AVC (popularnije H.264) i sa zvukom u AAC formatu.
Zvaničan naziv za "pilot mrežu" je "inicijalna mreža za testiranje emitovanja digitalnog TV signala". To je mreža koju sačinjavaju 15 predajnika (tačnije 13 predajnika i dva repetitora) raspoređenih širom Srbije i koji će sve do konačnog gašenja analognog signala (završetka tranzicije na digitalni signal) istovremeno emitovati i analogni i digitalni signal.
Cilj testnog emitovanja u pilot mreži je za upoznavanje gledaoca sa prednostima koje donosi digitalna televizija kao i testiranje emisione opreme, merenja, uštimavanja i otkrivanja mogučnosti prostiranja i prijema... Sve to je s ciljem da ne bi bilo problema pri uspostavljanju konačne mreže za digitalno televiziju na teritoriji Republike Srbije.

Emisione lokacije i kanali u pilot mreži su sledeći:

       Predajnik                  Kanal
1. Avala                                 27 UHF
2. Niš Gorica                         21 UHF
3. Subotica                         47 UHF
4. Kruševac Goč                 26 UHF
5. Vršac                                 54 UHF
6. Ovčar                                 64 UHF
7. Priboj Bić                         66 UHF
8. Crveni Čot                         31 UHF
9. Užice-Zabučje                 57 UHF
10. Loznica-Gučevo                27 UHF
11. Novi Pazar-Šutenovac        64 UHF
12. Valjevo-Pećina                 42 UHF
13. Raška-Gradac                 47 UHF
14. Košutnjak                         27 UHf
15. Stojčino Brdo                 27 UHF

Ovih 15 emisionih lokacija trebalo bi da pokrivaju oko 40-50% gledaoca u Srbiji.
Prema odluci RRA, u Inicijalnoj mreži će biti emitovano 10 programa u standardnj (SD) i jedan u visokoj rezoluciji (HD). To za sada mogu da budu sledeći programi: RTS 1, RTS 2, RTS Digital, Pink, B92, Prva, Avala, Hepi, RTV1 i Studio B, dok će u HD rezoluciji biti emitovan samo RTS HD.
Na žalost, čak ni sada kada je emitovanje počelo, još uvek u Srbiji nema u prodaji uređaja koji mogu da primaju DVB-T2 signal. Gledaoci koji žive u zonama pokrivenih signalom pilot mreže, mogu da prate novi digitalni signal, samo ako poseduju DVB-T2 prijemnik (set-top box) ili televizor sa ugrađenim DVB-T2 prijenikom. Pošto ta oprema još uvek nije dostupna potrošačima u Srbiji, jasno je da građani uopšte ne mogu da "vide" kako izgleda ta "nova digitalna televizija". Jednostavno rečeno, emitovanje novog signala je počelo a građani ne mogu da ga koriste.
Da stvar bude gora, država u proteklih nekoliko godina, koliko se digitalna televizija najavljuje u Srbiji, nije uradila skoro ništa da bi informisala građane o tome šta treba odnosno šta ne treba da nabave. Što je naravno dovelo do zbunjenosti potrošača, razočarenja, pogrešnih odluka pri kupovini pa čak i prevara. Možete zamisliti razočaranje onih koji su nedavno kupili televizor sa "digitalnim prijemnikom" a ovih dana će da shvate da sa njim ne mogu da gledaju "digitalnu televiziju" jer njihov TV ne podržava DVB-T2 standard i da će morati da kupe još i DVB-T2 set top box.

3. Testiranje i-CAN Easy HD 2851T - DVB-T2 Set-top box na DVB-T2 (Freeview HD) prijemniku, jednog od osnovnih modela, za gledanje digitalne TV u Srbiji

- Testiranje (rađeno među prvima u Srbiji), DVB-T2 receiver "i-CAN Easy HD 2851T" koji je kupljen u Velikoj Britaniji. Pošto je Britanija jedna od retkih zemalja koja koristi isti standard digitalne televizije (DVB-T2, MPEG-4, SD i HD rezolucije) kao i Srbija, to je trenutno jedini izvor receivera koji kod nas mogu da rade.

Raspakivanje i fizički izgled uređaja
Pakovanje je dosta veliko i atraktivno dizajnirano. Na kutiji je istaknuto sve što je najvažnije za ovaj uređaj (DVB-T2, MPEG-4, Freeview HD, HDMI, Dolby Digital Plus, jednostavna upotreba) i obećanja budućih mogućnosti u koje će biti dostupne kroz upgrade (nadogradnju softvera).
Unutar kutije je takođe sve uredno. Kvalitetno odštampana uputstva i dodatni promotivni materijal.
Uređaj je srednje veličine i fizički lepo izgleda. Sa zadnje strane fino raspoređeni i dobro obeleženi konektori. Sa donje strane su četiri zaobljene gumirane stopice koji potpuno sprečavaju klizanje uređaja po podlozi.
Napajanje je robusno i deluje kvalitetno. Na transformatoru je i prekidač kojim ga možete isključiti bez vađenja iz utičnice.

Prvi utisci pri radu
Uređaj je osmišljen da na početku praktično sve uradi automatski kako korisnik ne bi morao da se muči dok se ne pojavi slika na ekranu. Međutim, ako ne pratite uputstva, to ne uspeva baš iz prve... ali najvažnije je da na kraju ipak radi i to jako dobro.
Da ne biste imali problema napisano je uputstvo kojeg se treba strogo držati tokom prvog pokretanja:

Uputstva za početnu instalaciju uređaja:

1) Priključite sve potrebne kablova na uređaju osim napajanja.
2) U daljinski upravljač stavite baterije ali nemojte ništa dirati dok to ne dođe na red.
3) Izvucite karton iz slota za kartice u uređaju.
4) Uključite kabl od napajanja uređaja ali još uvek ne dirajte daljinski upravljač!
5) Nakon određenog vremena (od nekoliko sekundi do 1 minut) uređaj će se sam uključiti i na ekranu će se prikazati početni ekran.

Kada se početni ekran promeni, na ekranu će se prikazati poruka ili meni i tada već možete početi koristiti  daljinski upravljač.

Promotivni video za i-CAN Easy HD 2851T

Preporuka da pogledate video klip jer je u videu između ostalog prikazan i korisnički interfejs i snimci rada sa uređajem..
http://www.youtube.com/watch?v=WG-xrtf9wRk&feature=player_embedded

Koje sve signale uređaj prima?

Uređaj prima praktično sve signale digitalne televizije koji se trenutno emituju u evropi: DVB-T, DVB-T2, Freeview HD (britanski naziv za DVB-T2 i ostale standarde koje su usvojili), sve standardne formate kompresije MPEG-2 i MPEG-4, SD i HD, podržava sve rezolucije digitalne televizije po evropskom PAL sistemu...
Jednostavno rečeno, možete ga koristiti za gledanje svih televizija koje se emituju digitalno u Evropi.

Šta je Freeview HD?
Iako kod nas često možete da nađete objašnjenje da je "Freeview HD" isto što i DVB-T2, to je netačno ili bar nedovoljno precizno.

"Freeview HD" je britanski naziv za grupu standarda koji su usvojili za emitovanje digitalne televizije u njihovoj zemlji. "Freeview HD" obuhvata sve ono što je već uključeno u "Freeview" i još dodatno standarde DVB-T2, MPEG-4, i HD rezolucije sa frameratom po evropskom PAL sistemu. To se podudara sa standardima koji su usvojeni za digitalnu televiziju u Srbiji.

U kojim slučajevima, uređaj jeste DVB-T2 a nije Freeview HD?
- Ako podržava DVB-T2 ali ne podržava HD rezolucije, nije Freeview HD.
- Ako ne podržava evropske PAL rezolucije i framerate (rezolucije 720x576, framerate 25i, 25p, 50i, 50p i slične), nije Freeview HD.
- Ako ne podržava MPEG-4 (tačnije MPEG-4 AVC/H.264) kompresiju, nije Freeview HD.

U kojim slučajevima uređaj može biti Freeview HD a da ipak ne podržava sve iz DVB-T2 signala?
- Ako neka država usvoji bilo koji novi standard video kompresije (koji nije ni MPEG-2 ni MPEG-4 AVC), prosti Freeview HD uređaj neće moći da prikaže takav video.
- Ako neka država počne da emituje 3D program u standardu MPEG-4 AVC sa dodatkom MVC, prosti Freeview HD uređaj neće moći da prikaže video ili će eventualno moći da prikaže 2D verziju tog videa.
- Ako neka država pored samih TV kanala počne da emituje i dodatne sadržaje (napredni teletext, aplikacije, nove stvarčice...) koji sada još ne postoje ili nisu uključeni u Freeview HD specifikaciju, na prostom Freeview HD uređaju neće biti moguće koristiti te dodatke.

Kakvu antenu zahteva?

Uređaj nema posebnih zahteva tog tipa. Možete koristiti bilo koju TV antenu ako je signal koji uhvatite sa njom dovoljno jak. Mi smo, pri testiranju, uspeli da uhvatimo signal i sa vema lošom antenom i užasnim kablom. Naravno, radi što snažnijeg i kvalitetnijeg signala, preporučljivo je da koristite krovnu antenu i da je okrenete u smeru predajnika. Ako koristite sobnu antenu, poželjno je da bude sa pojačalom.

Šta se dešava ako antena nije dovoljno dobra?

U tom slučaju "uhvaćeni" signal može biti preslabog kvaliteta tj. može dolaziti do kratkih prekida. Slika ili delovi slike ili zvuk na trenutke nestaju. Uređaj pri prekidu signala zadržava prethodnu sliku na ekranu, tako da, sve što ćete primetiti je povremeno "zamrzavanje" slike.

Na koje sve televizore ga možete spojiti?

Pošto je uređaj opremljen svim popularnim audio i video izlazima (za neke od njih je potreban SCART adapter) osim antenskog, možete ga spojiti na bilo koji televizor koji ima HDMI, SCART, S-Video ili Composite (bar jedan od ovih način spajanja da je ispravan). Naravno preporučljivo je spajanje HDMI kablom jer je digitalni, ukoliko imate noviji televizor.

Na koje audio uređaje ga možete spojiti?

Uređaj poseduje SPDIF (digitalni audio) optički (Toslink) izlaz tako da ga možete spoajati na savremene audio uređaje (kućne bioskope, pojačala, skuplje PC zvučnike). A pomoću SCART adaptera dobijate i klasične analogne izlaze tako da ga možete spojiti i na sve one audio uređaje koji nemaju digitalni ulaz.

Univerzalni daljinski

Daljinski nije remek delo ali ipak, fino je osmišljen i zgodan za upotrebu. Dok daljinski šalje signal lampica na njemu, svetli. Takođe dok uređaj prima signala njegova indikatorska lampica treperi. Mnogima će se svideti i mogućnost da daljinski dodatno koriste i kao zamenski/univerzalni daljinski za TV.

Brojne opcije u meniju

Neka od brojnih mogućnosti koja su ponuđene kroz menije su: automatsko gašenje uređaja, podešavanja aspect ratia ekrana i načina kako da se prkazuje drugači aspect ratio, izbor da slušate stereo zvuk čak i kada je surroun dostupan, podešavanje vrsta signala za SCART izlaz, pretraga kanala, podešavanje da li antena traži napajanje, upgrade softvera preko interneta, upgrade sa USB meorije,  resetovanje na fabrička podešavanja, podešavanja interneta, dijagnostika, merač snage i kvaliteta snage signala, informacije o softveru, mrežne informacije (parametri), uputstva (na ekranu, ), liste omiljenih kanala, roditeljska kontrola, zaključavanje pojedinih kanala, izbor godišta deteta, interaktivni internet servisi (za sada dostupan samo BCC iPlayer) i još mnogo toga...

BBC iPlayer

Ako je uređaj spojen na internet sa njim možete direktno koristiti BBC iPlayer koji je u stvari Web TV izdanje BBC (britanska nacionalna televizijska kuća) TV i radio kanala. Verzija BBC iPlayer-a koju ćete videti na uređaju je prilagođena TV ekranu i upravljanju sa daljinskim upravljačem. Gledanje TV kanala nije moguće van velike britanije ali radio bi trebalo da je moguće slušati. Nismo uspeli da isprobamo radio jer je uvek pisalo da trenutno nema dostupnog programa. U svakom slučaju ovaj plejer je namenjen za britansko tržište i nije bitan kod nas ali je zgodna demonstracija internet mogućnosti ovog uređaja i budućih aplikacija koje će možda biti dostupne za njega.

Smart kartice

Uređaj sa prednje strane ima slot za Smart kartice za gledanje skremblovanih kanala tj. "plaćenih kanala" koji su zaključani dok se ne plati pretplata (kupi kartica). Nije poznato da li će i kada će biti takvih kanala kod nas. Iz pomenutog razloga, tu funkciju nismo mogli isprobati.

Tehnički detalji:

Tuner: DVB-T, DVB-T2
Podržani formati video kompresije: MPEG-2, MPEG-4 AVC/H.264
Rezolucije: SD i HD sve do 1080p50 (1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i)
Dolby Digital Plus audio format na izlazu (kada je dostupan i kada se koristi HDMI)
Dimenzije uređaja (Širina x Dužina x Visina): 230x167x36 mm
Ulazi i izlazi
Antenski RF ulaz
Antenski RF izlaz (RF loop-through koji daje isti signal kao na RF ulazu)
HDMI izlaz
SCART izlaz
Digitalni audio (SPDIF) optički (Toslink) izlaz
RJ-45 Ethernet/Lan konektor (za spajanje na internet)
RJ-11 Modemski konektor (??)
USB 2.0 (očitava samo fajl za upgrade sa USB memorija)

U pakovanju se dobija:

Uređaj i-CAN Easy HD 2851T
Daljinski upravljač
Dve AAA baterije za daljinski
HDMI kabal
Napajanje (transformator sa kablom)
Uputstvo za upotrebu

Kako radi sa domaćom digitalnom televizijom?

Radi jako dobro!
Testiranje vršeno u Novom Sadu sa jednom lošom krovnom antenom i jedno 5 metara veoma lošeg antenskog kabla koji je na par mesta čak i polomljen i ručno spajan. Jačina signala je bila svega oko 10%. Međutim čak i sa tako lošim signalom, tokom automatske pretrage je relativno brzo pronašao svih 11 TV kanala (jedan DVB-T2 mux) koji se trenutno digitalno emituju sa predajnika Crveni Čot: RTS1, RTS2, RTS Digital, RTS HD, RTV 1, RTV 2, PINK, TV Prva, B92, Avala, i Happy. Svakom kanalu je ispravno prikazan naziv ali nema dodatnih informacija jer se još uvek ne emituju. EPG tabela sa spiskom kanala postoji ali nema informacija o ni jednom programu jer se te informacije ne emituju još uvek. Prebacivanje kanala teče normalnom brzinom.
Kvalitet slike je naravno onakav kakav se emituje jer kod digitalnog signala nema pada kvaliteta. Iako smo očekivali da sa tako lošim signalom bude mnogo problema, bilo je svega nekoliko kratkih prekida sa nestajanjem slike.
Veoma dobar utisak je ostavila činjenica da se uređaj ne pregreva. Čak i nakon nekoliko sati gledanja HD kanala (RTS HD), što je najzahtevniji proces za njega, uređaj i njegovo napajanje su bili tek blago topli. To zaista uleva poverenje da uređaj ima viška procesorske snage i da je izdržljiv!
Interesantno je i to da čak i na starom SD televizoru možete gledati RTS HD kanal ali naravno smanjen na SD rezoluciju.

Podrška na sajtu proizvođača

Na sajtu proizvođača www.i-can.tv se možete zbuniti jer ovaj uređaj nije među prikazanim proizvodima. Najpre morate na vrhu stranice da izaberete "Country: United Kingdom", kao na slici ispod, da bi vam bili prikazani uređaji za Veliku Britaniju. Tek tada možete doći do stranice od "i-CAN Easy HD 2851T", dodatnih informacija, podrške i novog firmwarea.

Update firmwarea (softvera uređaja)

Pošto je moguće da će se ovaj uređaj, jednog dana i zvanično uvoziti u Srbiju,  moguće je da oni koji sada kupe uređaj, kasnije samo nadogradnjom firmwarea dobiju verziju softvera na srpskom.
Postupak upgradea sa USB memorije
U slučaju da imate nestabilnu internet vezu, preporučujemo da koristite metod upgradea sa USB memorije.

1) Najpre downlaodujte najnoviji firmware na vaš računar sa stranice proizvođača. Do fajla ćete doći na stranici od "i-CAN Easy HD 2851T Terrestrial HD" u "Product support" sekciji. Kada se download fajla završi, kopirajte fajl na USB memoriju. Nemojte menjati ime fajla i nemojte smeštati fajl u neki folder!
2) U USB konektor priključite USB memoriju na koju ste snimili firmware.
3) Otvorite meni a zatim idete na:
Installation > USB Upgrade
pa sledite uputstva. Kada proces upgradea počne, ništa ne dirajte dok proces ne bude gotov i dok se uređaj sam ne restartuje! Kada na ekranu prikaže poruku "šta je novo?" (What is new?) onda možete dalje koristiti daljinski i možete ukloniti USB memoriju.

Zaključak

Ovo je najjeftiniji DVB-T2 prijemnik koji može da se kupi u Britaniji ali u poređenju sa najjeftinijim DVB-T2 prijemnicima koji se najavljuju za naše tržiše, definitivno deluje lepšte i modernije. Bogatiji je opcijama a ipak jednostavan za upotrebu. Meniji EPG i sve ostalo što se prikazuje na ekranu je jako lepo dizajnirano. Veoma pregledno i pametno raspoređene opcije. Sve pohvale zaslužuje i to što uređaj ostaje tek blago topal čak i tokom najzahtevnijih operacija. U mngoim stvarima ostavlja bolji utisak čak i od skupljih uređaja!
Na žalost, uređaj ima i svojih mušica. Ne uvek i ne kod svakog ali zna se desiti da zabaguje. Iako snalažljiviji korisnici mogu pojedine probleme brzo da otklone, oni manje upućeni bi mogli jako brzo da se iznerviraju i da pomisle da je uređaj pokvaren. Očekujemo da će ovi problemi biti rešeni novijim verzijama firmware-a.
Konačni utisak je vrlo dobar. S obzirom da je to najjeftiniji i najjednostavniji DVB-T2 set top box, očekivali smo mnogo manje funkcija i da sve izgleda dosta lošije, ipak ispostavilo se da uređaj definitivno nudi više nego dovoljno za uređaje iz ove klase. Većina ljudi će sa ovim uređajem biti sasvim zadovoljni.


- Nadam se da će ovaj post pomoći nekome ko je u nedoumici - kako da na novokupljenom digitalnom TV-u u HD rezoluciji može gledati npr. RTS HD kanal!!!
Amiko HD8260+ , antena ofset 110, štap.motor SuperJack i pozicioner, lnb 0.2db, tbs6902 sat.kart

Van mreže SuhiJr

  • VIP
  • Senior clan
  • *
  • Poruke: 128
  • Like: +11/-1
  • Pol: Muškarac
    • Portfolio

Odg: DVB T i DVB T2?
« Odgovor #2 poslato: 10.07.2012. 19:56:31 »
U Hrvatskoj ima za nabaviti DVB-T2 receivere mada u hrvatskoj je tek u povoju testiranje signala.

http://www.prejeftino.com/opisproizvoda.php?id=1567
Powered by Suhi

Van mreže amsterdamxxx

  • Novi na forumu.
  • *
  • Poruke: 3
  • Like: +1/-0
  • Pol: Muškarac

Odg: DVB T i DVB T2?
« Odgovor #3 poslato: 17.07.2012. 16:53:26 »
ima vec vise od mesec dana na Srpskom trrzistu DVB-T2 boxova....
Falcom T2200 TVB-T2-od 60-75 eura,zavisno od prodavca.....
Strong SRT 8500 DVB-T2....oko 70 eura....
potrazi na sajtu (kupujemprodajem.com)

iPhone2g...PowerBook G4....PowerMac G5...MacPro.....AzBox HD Elite(CS)....Open IPTV MTS.....AppleTv1&2..AndroidTv..GoogleTv...