Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 11:32:51
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Firefox 5  (Pročitano 2570 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *****
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Firefox 5
« poslato: 08.04.2011. 14:39:22 »


Mozilla ima velike planove za buduće verzije Firefox pretraživača. Ova kompanija nakon što je predstavila verziju 4 pretraživača je već počela da radi na verziji 5. Mozilla je obećala da će u toku ove godine izdati najmanje još tri glavne verzije pretraživača i to 5, 6 i 7. Da li je ovo moguće ili nije, ne možemo da tvrdimo, ali ono što se zna je da je Mozilla rešila da drastično promeni način na koji će kreirati nove verzije i odustati od brojnih alfa i beta verzija, obzirom da je za verziju 4 izdato 12 beta i dve RC verzije. Firefox 5 treba da donese neke interesantne karakteristike kao što je integracija PDF čitača, uklanjanje Home tastera odnosno uključivanje Home taba.

Van mreže panter666

  • Globalni moderator
  • Super clan
  • *****
  • Poruke: 2025
  • Like: +36/-0
  • Pol: Muškarac

Odg: Firefox 5
« Odgovor #1 poslato: 09.04.2011. 17:48:58 »
Mozilla ima velike planove za buduće verzije Firefox pretraživača, uključujući dinamičke liste u stilu IE 9, nove mogućnosti za razmenu sadržaja, upravljanje identitetom, kao i povlačenje tastera Home.
Firefox 4 je na tržištu oko dve nedelje, a programeri ove kompanije su počeli da naporno rade na svom obećanju o tome da će ova kompanija izdati verzije Firefox 5, 6 i 7 do kraja godine. Naredna verzija Firefox-a se za preuzimanje očekuje tokom leta. U ovom momentu Firefox 5 je i dalje u ranoj fazi razvoja pa bi Mozilla mogla da odloži određene karakteristike o kojima se govorilo da bi se mogle naći u ovoj verziji.

U suštini, neke od karakteristika o kojima se ranije govorilo, kao što su home tab su originalno trebale da se pojave još u Firefox-u 4, tako da se ne može govoriti o tome da su potpuno nove. Takođe, moguće je da će Mozilla određene karakterisitke u potpunosti izbaciti. Sa ovim na umu pogledajmo šta je Mozilla to planirala za Firefox 5 i kasnije verzije u toku 2011.

Mozilla nastoji da integriše svoj Prism dodatak sa Firefox-om 5 i uključi nova unapređenja kao što su liste u stilu IE9. Prism dodatak koji je trenutno dostupan za Firefox 3 od 3.6 omogućava da smeštate prečice do sajtova ili Web aplikacija pravo na taskbar Windows-a ili dock kod OSX. Kada pokrenete prečicu sajta ona otvara stranicu kao zaseban proces u odnosu na Firefox pretraživač i može da uključuje različite funkcije nalik na aplikacije kao što su notifikacije kada primite novu email poruku.

Bazirano na trenutnim predlozima dizajna korisničkog interfejsa,. Mozilla bi mogla da doda menije Prism web aplikacijama tako da možete da pristupite meniju sajta direktno iz pretraživača. Ova karakteristika bi zavisila od opcija implementacije sajta. Meniji sajta kojma se pristpa sa desktopa su upravo ono što je Microsoft uključio u IE9 preko karakteristike dinamičkih lista za sajtove kao što su Facebook, New York Times, Windows Live ili PCWorld.

Za razliku od Microsoft-a, Mozilla može da ponudi opciju za pristup meniju Web sajta direktno iz taba pretraživača kao padajući meni umesto desnog klika na taskbar ili dock. Ova odluka bi mogla da bude konzistentna sa Firefox dizajnom novog narandžastog Firefox tatsera koji sadrži najveći broj menija u Firefox-u 4 kao padajući meni. Firefox 5 bi mogao da odbaci home taster i zameni ga sa permanentnim home tabom.

Mozilla je govorila o permanentnom home tabu neko vreme, još od početka razvoja Firefox-a 4, tako da za sada nije jasan status ove karakteristike. Krajem 2009. godine Mozilla je diskutovala o uključivanju dinamičkih sadraja u home tab kao što su update-ovi sa društvenih mreža i RSS feed-ovi umesto obezbeđivanja linka ka specifičnim sajtovima kao što su iGoogle ili Yahoo. Mozilla takođe želi da unapredi karakteristike razmene sadržaja za kasnije verzije Firefox-a.

Nove karakteristike razmenjivanja sadržaja bi vam omogućile da integrišete svoje podatke za logovanje za društvene mrežne sadržaje kao što su Facebook i Twitter u Firefox. Zatm bi korisnici bili u mogućnosti da kliknu na ikonu u baru za URL adresu koja će automatski omogućiti da delite link ka specifičnim Web stranicama sa vašim Twitter pratiocima ili Facebook prijateljima.

Mozilla isto tako planira da poboljša karakteristike koje se odnose na upravljanje nalozima omogućavajući korisnicima da sačuvaju kredentiale prijavljivanja za višestruke naloge. Uprkos tome što svakako nije jedna od najuzbudfljivijih karakteristika, Mozilla je konačno radila i na integrisanju PDF čitača za Firefox. Ovo znači da više nećete morati da preuzimate PDF fajlove na vaš hard drive da biste ih mogli pregledati.