Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

29.03.2024. 13:28:46
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Dnevna svjetla obavezna u Europi  (Pročitano 3226 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže trucker

  • Moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 820
  • Like: +30/-0
  • Pol: Muškarac

Dnevna svjetla obavezna u Europi
« poslato: 08.02.2011. 22:54:29 »


Dnevna svjetla - DRL - postala su obavezna oprema na svim tipovima putničkih automobila i manjih dostavnih vozila u Europskoj Uniji, a direktiva za 18 mjeseci postaje važeća i za kamione te autobuse. U praksi to znači da će većina novih automobila u seriji imati dnevna LED svjetla.

Od 7. veljače, prema odluci Europske komisije, sva nova vozila koja se prodaju u Europskoj Uniji u serijskoj opremi moraju imati dnevna svjetla. Ova odluka je važeća za sve tipove putničkih automobila i manjih dostavnih vozila, a obaveza proizvođača da ugrađuju dnevna svjetla u kamione i autobuse stupa na snagu od kolovoza 2012. godine. Prema naputcima Europske komisije, dnevna svjetla – DRL (Daytime Running Lights) trebaju biti specijalne lampe koje se pale odmah nakon što se pokrene rad motora u vozilu.

Od obaveznih dnevnih svjetala na vozilima se očekuje povećanje sigurnosti na cestama, jer će bitno podići vidljivost motornih vozila za druge korisnike cesta. Ona također imaju nisku stopu potrošnje energije u usporedbi s postojećim "kratkim" svjetlima, jer troše između 25 i 30% energije koju zahtijevaju standardna svjetla, a ako je riječ o LED lampama (Light Emitting Diodes), potrošnja energije tada pada na samo 10%. U praksi to znači da će većina novih vozila biti opremljena upravo LED lampama.

U zemljama gdje su već dnevna svjetla obavezna, iskazan je vrlo pozitivan razvoj u području sigurnosti na cestama. Direktiva 2008/89/EC o obveznom opremanju vozila s dnevnim svjetlima,uvelike će doprinijeti sigurnosti cesta u Europi. To će uskladiti nacionalne zahtjeve o obveznoj ugradnji DRL u novim tipovima vozila, koji su do sada bili različiti između država članica EU.