Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

09.06.2026. 06:37:13
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Moze pomoc za totalnog pocetnika  (Pročitano 6148 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sa20

• Novi na forumu.
  • *
  • Like: +0/-0

Moze pomoc za totalnog pocetnika
« poslato: 05.02.2010. 19:29:37 »
Pozdrav svima kao prvo. Ljudi imam veliki problem i totalno sam se pogubio. Naime htjeo bi starcima namjestiti satelitsku ali uopce nemam nikakvog signala. Da krenem od pocetka, kupio sam tanjur tv max od 85 cm, 3 lmb-a sharp uni-bs1r9el 100A hd, diseqc sklopku 4/1, kabe koaksijalni. spojio sam tanjur prema uputstvima, sa multiholderom spojio sam lnb-a 3 da ima glave gledaju prema tanjuru, lbm-e sam spojio na diseqc sklopku i sa izlaza sklopke, tamo gdje pise reciver spojio kabal sa reciverom na lnb in utor. Satelitsku sam namontirao na balkon (treci kat zgrade). E sad je problem sto kako god je okrenem i pomaknem nemam signala na reciveru, nista samo se pomakne polje gdje pise snaga ono je preko pola ispunjeno a signal ni malo kako god okrenem. Reciver je humax va-ace+, na njemu nista nije mijenjano ni software ni nista a radio je prije mjesec dana u italiji bez problema, a za svaki slucaj probao sam i sa drugim reciverom stariijim i isto je bilo. Ima li tko rijesenje za mene???

Van mreže Maverick

• Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Like: +135/-9
  • Pol: Muškarac
  • Semper Fidelis...Without Fear

Odg: Moze pomoc za totalnog pocetnika
« Odgovor #1 poslato: 05.02.2010. 20:31:47 »
Prije svega moraš odlučit koje satelite želiš gledati. Dakle s 3 lnb-a možeš pratiti 3 satelita, vjerojatno se nalaziš negdje na području ex-yu, što bi značilo da su ti najzanimljiviji sateliti astra 19E,hotbird 13E i eutelsat 16e.
Rec moraš isprogramirat tako da ti gledano od tanjura u lnb-e prvi lnb s lijeva na desno bude hotbird,srednji eutelsat, a krajnji desno astra.
Kad si siguran da si to u recu dobro isprogramirao onda tek kreni "upucavat" antenu.
Izbor satelita uvelike ovisi i o načina na koji želiš gledati, ako imaš neku karticu moraš izabrat satelit na kome je taj paket, ako nemaš i hoćeš gledat preko emulatora onda ćeš morat pronać Digi Tv na Thor/Intelsat 0.8 W.
Daj nam malo više info, jel želiš gledat preko emulatora, cs-a ili kako?

Van mreže sa20

• Novi na forumu.
  • *

« Odgovor #2 poslato: 05.02.2010. 20:59:02 »
Ma ja bih zapocetak prvo da mi uopce nekakav signal nadje, jer kao da je mrtvo imam snagu ali signal nimalo. Nesto sam provjeravao sad gledajuci snage kad ukljucim u sklopku lnb-e i ovaj u sredini mi nije pokazivao nikakvu snagu bez obzira na mjesto na kojem ga stavim u sklopku pa mozda to znaci da ne radi je drugi su na svakom mjestu pokazivali neku snagu. Sad sam spojio samo jedan lnb na tanjur i opet je sve isto. Kad imam tri spojena u meniju od recivera, bi znaci trebao imati pod brojem jedan hotbird, tamo mi je pod sklopkom naznaceno sa a,b,c,d, pretpostavljam da je a=1 itd, probao sam i tako. Signala bas nikakvog nemam, ni 1 posto ni 10 ni nista pa sam zato zbunjen totalno. Mislim da bi neki signal morao biti makar uzasno slab a hodao sam i sa tanjurom po balkonu u svim smjerovima al ne ide :D. I da u Hrvatskoj sam, u Varazdinu. KAd bi bar neke kanale uhvatio nebi bilo problema onda bi razmislja kako da gledam preko cs emulatora ili tako al kad mi ni osnovno ne radi onda neznam. Mozda je do softwarea ali sumnjam radilo je prije koji mjesec u italiji bez problema. Hehe jesam neznalica ali sam i stvarno se izgubio vec pol dana petljam :)

Van mreže Maverick

• Admin 2
  • Super clan
  • *
  • Like: +135/-9
  • Semper Fidelis...Without Fear

« Odgovor #3 poslato: 06.02.2010. 00:42:23 »
Vidi, kod digitalnog signala nećeš postić ništa nosajuć antenu tamo-amo. Prvo fiksiraj antenu na nosač, pa podesi nagib, tek onda vozaj milimetar po milimetar lijevo ili desno dok ne nađeš signal.

Van mreže sa20

• Novi na forumu.
  • *

« Odgovor #4 poslato: 06.02.2010. 10:02:44 »
Postavio sam je na balkon, namjestena je. Balkon mi i gleda prema hotbirdu bar koliko sam vidio prema googleovom alatu za namjestanje. Ali da i nije najtocnije fiksirana zar nebi trebao imati neki signal kad je stavljena od bilo kojeg satelita ili da nedjem bilo kakve televizije?. To me sad zanima da rijesim jeli sve radi kako treba ili ne. Moze li biti da je lnb preslab ili neznam sto, bio je i najeftiniji :). Samo da znam dali bi trebao imati ikakav signal jer ja nemam nikakav jucer cijeli dan kako god antena stajala, vec gubim nadu da sam petljam po tom :). Volio bih samo rijesiti jel to normalno nemati signala nikakvog i nikakvih programa ili je stvar u necemu kod mene. A hvala maveric na trudu, nije lako pomagati nekome tko se malo kuzi u satelitske :))

Van mreže marre

• Moderator
  • Iskusan
  • *
  • Like: +26/-4
  • Burning ring of fire...

« Odgovor #5 poslato: 06.02.2010. 12:00:36 »
Ovako...

...das e umešam u raspravu,

Vidim da si TOTALNI početnik,neka te to ne brine,svi smo mi bili neznalice pa smo ovde jedni uz pomoć drugih naučili  ;)

Ovako,moj ti je predlog da svoj receiver odneseš kod nekoga ko ima podešena ta tri satelita koje ti hoćeš i da onda u recu podesiš sve postavke za 1 (JEDAN) satelit (za početak),spojiš onda jedan lnb (od tog satelita) preskeniraš frekvencije i memorišeš,onda ponoviš tako postupak za ostala 2 satelita.
šta smo time dobili,pa dobili smo da u svome recu imaš 100% frekvencije sa satelita koje tražiš i koje FUNKCIONIŠU odnosno rade.

Drugi korak bi bio da kada dođeš nazad kući vidiš svoju geografsku poziciju (severnu geografsku širinu) za početak i uz pomoć tablice koju ćeš da pronađeš negde na netu (ako neko od kolega ima neka slobodno priloži) da odrediš NAGIB svojoj satelitskoj anteni.

Kada to uradiš namesi onda antenu na šipku na kojoj će i da stoji,nagib imaš,ostaje ti samo da je cimaš levo-desno,naravno...    nagib iz tablice nije baš 100% pa ćeš možda još morati za koji stepen da je malo cimneš gore-dole,ali...     to su finese.

Onda ćeš da montiraš svoja tri LNB-a onim redosledom kako ti je kolega Maverick rekao,ali nemoj da spajaš Diseq,već svaki LNB najpre spoji direktno sa recom dok ne pronađeš najbolji signal za svakoga od njih,odnosno za svaki satelit služeći se memorisanim kanalima sa satelita iz prethodnih koraka.

Kada si se uverio da svaki LNB funkcioniše,odnosno da rec prima signal sa svakog ZADOVOLJAVAJUĆE kvalitete,e onda spajaš Diseq i u Recu podesiš Diseq ON i kako to sve već ide,odrediš u recu za svaki LNB ulaz,itd...    tu moraš patiti da sve podesiš kako treba,mislim da to sve podesiš u meniju reca i da spojiš ulaze Diseqa i LNB-a kako treba.

Naravno...     kada budu sva tri LNB-a uštimana i anten pozicionirana,zategni joj šrafove jer je više ne pomeraš.

Cena LNB-a nema veze,važno da su novi,i ja imam najjeftiniji pa mu ništa ne fali :)

Toliko...      probaj pa javi kako ide :-)

Pozdrav! :)
Metabox 2 original,antena 90cm,LNB 0.1db.+ motor

Van mreže scoobydoo

• Globalni moderator
  • Super clan
  • *
  • Like: +38/-5
  • Dežurni zajebant Vladix foruma, Antilaser Team HR

« Odgovor #6 poslato: 06.02.2010. 16:08:12 »
Bravo kolega marre  :taptap: :taptap: :taptap: :taptap: :taptap:
Lijepo objašnjeno....  :icon_thumleft:

Van mreže sa20

• Novi na forumu.
  • *

« Odgovor #7 poslato: 06.02.2010. 19:11:39 »
U redu tako cu i napraviti, hvala obojici za veliku pomoc. Svi smo jednom u necemu pocetnici ali kad nam neko ovako detaljno pomogne onda je lakse :)