Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

28.03.2024. 09:45:08
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: Ferrari F70 nasljednik Enza  (Pročitano 2698 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bobo

  • Globalni moderator
  • Forum pomocnik
  • *****
  • Poruke: 593
  • Like: +14/-0
  • Pol: Muškarac

Ferrari F70 nasljednik Enza
« poslato: 30.11.2009. 12:52:31 »
Ferrarijev ultimativni supersportista Enzo trebao bi kroz naredne dvije, tri godine dobiti nasljednika koji je zasad skriva pod kodnom oznakom F70. Čini se da usprkos svjetskoj krizi i dalje postoji nestrpljiva klijentela prepunih džepova.
Nakon što je isplivala vijest o Lambu svih Lamba - URUS-u, sada i konkurentski Ferrari sprema jednako vatrenu novopridošlicu. Enzo je već zašao u šestu serijsku godinu i tokom tog vremena Ferrari je predstavio mnoga tehnološka dostignuća te nove modele poput primjerice Californije i 458 Italije.

Sada je napokon došlo vrijeme i za nasljednika Enza kojeg u Ferrariju oslovljavaju kao projekat F70 i trenutno ga testiraju sa dva različita agregata. Jedna opcija je manji twin-turbo V8 motor snage okvirnih 700 KS, a istovremeno se razmišlja i o twin-turbo V12 izvedbi koja bi isporučivala 100-tinjak konja više.

Sa jedne strane u Ferrariju bi željeli i nadalje zadržati V12 u svojoj ponudi, ali prema pisanju britanskog AutoExpressa skloniji su prikloniti se slabijem motoru zbog sve strožih standarda po pitanju potrošnje goriva i emisija izduvnih plinova.

Kakav god na kraju odabir bio, F70 bit će brži i brutalniji od Enza, a istovremeno manji, znatno lakši sa najavljenom težinom od tek jedne tone te manje "žedan", iako sumnjamo da će ovo posljednje uopšte zanimati klijentelu koja pogledava u Ferrarijevo dvorište.

Takođe, očekuje se da bi F70 dizajnerski trebao krenuti potpuno drugim smjerom od dosadašnjih Ferrarijevih modela, a proizvodnja bi mogla započeti 2012. godine. Nagađa se da bi jednako kao i Enzo, njegov nasljednik F70 zaživio u svega 399 primjeraka.
Why drink and drive when you can smoke and fly?