Došlo je vreme da prikažemo kako se instalira linux na praktičnom primeru.
Koristićemo moju omiljenu dustribuciju - OpenSuse ,aktuelnu verziju 11.1, koji opet za svrhu ovog tutorijala instaliramo u virtualbox
Minimalna konfiguracija za opensuse je:
Processor: Intel—Pentium 1-4 or Xeon; AMD—Duron, Athlon, Athlon XP, Athlon MP, Athlon 64, Sempron or Opteron
Main memory: najmanje 256 MB; 512 MB preporučeno
Hard disk: najmanje 500 MB za minimalni sistem; 3 GB preporučeno za standardni sistem
Sound and graphics cards: podržava većinu zvučnih i grafičkih kartica
DVD-ROM Drive (za instalaciju sa dvd) ili cd-drive (za instalaciju sa cd-a)
Prikazaćemo instalaciju sa dvd-a, a nema mnogo , ili nema uopšte razlike kada se instalira sa cd-a.
Kao što vidite, nije protrebno mnogo mesta na hardu za instalaciju,
Dakle restartujemo računar i ubacujemo dvd OpenSuse......
Dočekuje nas sledeći meni:

Postoji više opcija ,ali nas trenutno zanima instalacija sistema pa ćemo odabrati 2. opciju "INSTALLATION". (o ostalima drugi put)
Prvo moramo izabrati je jezik instalacije i raspored tastature (pordžani su jezici bliski ovim krajevima,a i raspored tastature,naravno)

kliknemo na "next" i kreće instalacija

zatim , u zavisnosti šta radimo biramo "update" ili "new installation" .(ovo je zbog toga što se prelazak na novu verziju može obaviti prostim updateom sistema)
next...
Biramo vremensku zonu , bitno je ODČEKIRATI opciju "hardware clock set to utc".
next..
Biramo grafičko okruženje (ja najviše volim gnome).

Dobijamo preporuku kako bi trebalo podeliti particije (hd je u virtualboxu-u 9 GB)

Po meni ovde se malo moramo zadržati.Lepo je to kad vam sistem sve odradi , ali šta ako hoćemo drugačije?Ovo je takođe po mom mišljenju ključni tenutak instalacije , jer možda ćemo naići na sistem koji očekuje od nas da ovaj posao odradimo.A i nije loše proveriti...
Dakle,kliknemo na "edit partition setup"

Ovde možemo da dvoklikom odaberemo particiju za koji želimo da promenimo podešavanja.Recimo "root" particiju (označava se sa "/") i kliknemo na "edit"

Ovde je vrlo važno da znamo sledeće:
1.fajl sistem je Ext3,
2.Mount point je "/" ili root (slikovito , ali šta ćete

), i ovde će se intalirati sve što treba sistemu, kao i budući programi
3.možemo formatirati particiju,ako to već nismo uradili
Isto važi i za home particiju:

(osim što je ovo particija gde ćemo mi držati naše podatke,muziku itd, i gde će biti pohranjena podešavanja različitih programa)
i swap:

Opcija "mount point" je jako važna , ako želimo da imamo odvojene root i home particije.Takođe kod nekih distroa se ovde mora naznačiti da je particija butabilna
U opciji "create partition setup" ćete pronaći opcije za particionisanje harda po želji,naravno uz poštovanje gore navedenih stvari
Ako je sve kako želimo kliknemo next..
unosimo korisničko ime i lozinku i određujemo da li će naša lozinka biti i "root" lozinka,kao i to da či će nas sistem "ulogovati" odmah po startu ili će od nas tražiti korisničko ime i lozinku .Kasnije možemo dodavati korisnike , menjati lozinke idr.

Ako smo uneli previše jednostavnu lozinku ,možda će nas sistem upozoriti :

ali se isto tako neće buniti ako želimo da je ostavimo takvom kakva je:

Dolazimo do ekrana koji daje pregled postavki , i gde možemo izvršiti izmene ako su potrebne

ako je sve u redu kliknemo na "install",pa opet ako smo sigurni da je sve ok..

i kreće instalacija:

Sistem nas obaveštava da ćer se restartovati

[/url][/img]
i podiže se ponovo

i kreće automatska konfiguracija sistema

Kada bude podešavao grafičku obavestiće nas da će nakratko "pocrneti"

i to je to!

Instalirali smo Opensuse linux!

Dočekuje nas ova poruka (samo nakon prvog pokretanja):

Uživajte!

Dodaću slike da vidite koliko se programa instalira odmah