Sušić: Za Albance smo FrancuziSafet Sušić, miran kao i obično, dočekuje gostovanje reprezentacije u Albaniji u utakmici koja bi mogla bitno odrediti dalji tok kvalifikacija za EP 2012.
Pobjeda bi nas usmjerila ka vrhu, remi ne bi bio smatran neuspjehom, za razliku od poraza koji bi Albance dodatno ''osokolio'' u utrci za drugu poziciju o kojoj nisu ni sanjali uoči početka kvalifikacija.
- Ako izgubimo došli bismo u nezgodnu situaciju, tako da se ne smije dogoditi da Tiranu napustimo poraženi. S pobjedom bismo ostali među kandidatima za prva dva mjesta, s tim da ni remi nije loš, jer ćemo nakon Tirane imati još sedam utakmica u kvalifikacijama - kazao je Sušić u razgovoru za Dnevni Avaz.
Kakva je atmosfera u ekipi i da li možemo igrati na „nulu“ u Tirani?
- Atmosfera je prema prvim informacijama dobra. Igračima sam dao slobodno do večeras, jer će im to biti jedini momenti kada mogu malo predahnuti. Od utorka kreće potpuno drugi režim rada. Što se tiče igre u Tirani, Albanija nije tim protiv koje možete igrati na remi. Pokušat ćemo prikazati našu igru.
Šta se moglo snimiti iz video zapisa koje ste pregledavali proteklih dana?
- Da su ekipa koja se dobro brani, ali i koja teško dolazi do protivničkog gola. U meču sa Luksemburgom pobijedili su 1:0, ali se isto tako mogao susret završiti bez pobjednika. U Rumuniji su imali dobrih perioda igre.
Da li Albanija ima kvalitet da nas može iznenaditi?
- Sumnjam. Iz svega viđenog smatram da oni nemaju kvalitet koji mi posjedujemo. Ako vidite u kojim klubovima igraju Francuzi, te naši reprezentativci, ista takva razlika u kvaliteti je između naših i albanskih reprezentativaca.
Oslabljeni su u zadnjoj liniji, stoper Debatik Curri neće igrati zbog povrede?
- To je dobra vijest za koju nisam znao. U svakom slučaju im je sada zadnja linija osjetno oslabljena.
I za Canu iz Galatasaraja su pojedini mediji javili da je na listi povrijeđenih?
- „Povredu“ Cane sam provjerio. Znam da je igru napustio u 25. minuti, ali ne zbog povrede, već što je djelomično kriv za primljeni gol protiv Karabuka. Inače, Cana u zadnje vrijeme ne igra na vrhunskom nivou. U Galati je često povrijeđen i njegova igra nakon odlaska iz PSG-a, Marseillea i Sunderlenda je u silaznoj putanji.
Sa kakvim napadačima naš rival raspolaže?
- Vjerovatno će igrati sa jednim napadačem. To je mjesto rezervisano za Bogdanija iz italijanske Cesene. Igrat će i Salihi, strijelac gola protiv Luksemburga, ali će on nastupiti nešto povučenije. Smatram da njihovi igrači u napadu ne posjeduju agresivnost koja nam može naškoditi. No, nikada se ne zna.
Može li se izostanak selektora Josipa Kužea odraziti na igru Albanaca?
- Ne vjerujem da će se nešto promijeniti zbog njegovog izostanka. Očekujem da će ekipu voditi Mustedanagić, ali u njihov igri to će biti Kužeov potpis sa blagim odstupanjima.
Šta je poraz od Francuske odnio u našim redovima?
- Nije sramota bilo izgubiti od Francuske, ali se igralo izrazito loše. Kada sam kasnije sumirao rezultate, bilo mi je neshvatiljivo da su nas „trikolori“ natrčali čak duplo. To je istina, ali bolna istina. To se nije smjelo dogoditi.
Mi smatramo da je nedostajalo agresivnosti?
- Tražio sam da se protiv Francuske igra agresivno. Naravno u granicama, pod „ručnom“, da se ne dobije glup žuti karton, jer nas svaki izostanak može skupo koštati. Svaki žuti karton može biti sa teškim posljedicama.
Šta onda planirate od igre za petak?
- Mnogi kažu da primijenim recept iz Luksemburga, što je, po meni, prosto nemoguće. U Luksemburgu smo imali samo 15 minuta dobre igre, a ostalih 75 je bilo mučenje. Tu ima malo i moje greške, jer su se igrači opustili, lako su gubili lopte, u duelima su bili slabi. Luksemburg i ona pobjeda se dešava jednom u 100 godina, tako da se više neće ponoviti.
Znači, oprezno do tri boda u Tirani?
- Oprezno sa pametnom igrom i mnogo više trčanja svih igrača. Tražit ću veće zalaganje, pažljiviju igri na svakom nivou, što bi na kraju trebalo donijeti uspjeh i vratiti nas u borbu za prva dva mjesta u borbi za Euro - kazao je Sušić.