Molim vas da se prijavite ili se registrujete.
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

VLADIX SAT forum

28.03.2024. 09:23:29
Vijesti: Sve što Vam treba, tu smo mi !

Autor Tema: NOVA TV spremna za HD emitiranje  (Pročitano 3520 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže mix

  • VIP
  • Iskusan
  • *
  • Poruke: 456
  • Like: +36/-2
    • sat-hr forum

NOVA TV spremna za HD emitiranje
« poslato: 27.09.2008. 22:06:47 »


Ako je vjerovati vijesti objavljenoj na portalu dnevnik.hr, Nova TV je jedina komercijalna televizija u Hrvatskoj koja je spremna prijeći na HD emitiranje svojega programa.
Projektni tim sa zagrebačkog Fakulteta Elektrotehnike i Računarstva, pod vodstvom mentorice prof. dr. sc. Sonje Grgić proveo je na Novoj TV ispitivanje kvalitete slike za različite norme analiziranja slike u sustavima televizije visoke kvalitete (HDTV).

Uz objektivne testove provedene raznom opremom za testiranje signala i ostalih parametara emitiranog programa, bilo je potrebno provesti i subjektivno ispitivanje kvalitete slike pri kojem gledatelji mogu ocijeniti koji format najbolje odgovara njihovom oku.
“Rješenje za problem tražili smo na sve strane, no jedino nam je Nova TV bila spremna pomoći i dati nam na korištenje vrlo vrijednu profesionalnu HD opremu. Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom suradnje Nove TV i FER-a i nadam se budućem povećanju suradnje na istraživanju u inženjerskom televizijskom segmentu. Nova TV time je pokazala kako uz proizvodnju programa podupire znanstvena istraživanja i radove mladih stručnjaka, koja su se do sada uglavnom radila samo na javnoj televiziji”, objasnio je voditelj projekta Matej Lončarić.
Ovo je prvi put da se u ovom dijelu Europe napravilo ovakvo iscrpno testiranje kvalitete slike u HDTV sustavima, a kojim je dakle potvrđeno da je Nova TV prva u Hrvatskoj HD Ready. Vjerujem da će uskoro se očitovati i ostale televizije kod nas jer interes za HD-om progresivno raste.
“Drago nam je da je istraživanje FER-a potvrdilo spremnost Nove TV na HD emitiranje koje će vrlo uskoro u potpunosti biti spremno.Naime, za otprilike mjesec dana pokrenut ćemo eksperimentalno emitiranje. Sva oprema u koju se ulagalo u posljednje dvije godine je profesionalna HD oprema, a uskoro započinjemo i produkciju u HD-u. Jedno je sigurno – novi veliki projekti, reality show ‘Farma’ te novi glazbeni kviz, bit će prvi takvi na nekoj od televizija u Hrvatskoj”, izjavio je direktor tehnike Nove TV Miljenko Logožar.


Vjerojatno svi znate za ovo, ali Nova TV je spremna za HD emitiranje. I to bi se moglo dogoditi vrlo skoro. Ne zna se još kako, ali vjerojatno preko DVB-T mreže i satelita, možda i Max-TV.


Ovo su dobre vijesti, a nakon ovoga Nova tv će emitirati vjerojatno i preko DVB-t u mpeg2 SD, ali u 16:9


ništa se ne zna još točno, moramo malo pričekati
Kathrein UFS910 HD (HDD 80GB)
SkyStar2

Van mreže milenko61

  • Globalni moderator
  • VIP extra clan
  • *
  • Poruke: 4105
  • Like: +149/-12
  • Pol: Muškarac

Odg: NOVA TV spremna za HD emitiranje
« Odgovor #1 poslato: 01.10.2008. 21:46:48 »
Nova TV HD u B.netu
Nova TV HD započela sa testnim emitiranjem u B.net

Komercijalna televizija Nova TV započela je danas sa eksperimentalnim emitiranjem svojeg kanala u visokoj razlučivosti Nova TV HD i to u okviru digitalne ponude kabelske televizije B.net. Podsjetimo, ovog proljeća iz Nove TV su najavili pokretanje dvaju kabelskih kanala - jedan od njih je kanal za djecu (Mini TV) dok bi drugi kanal trebao biti u visokoj razlučivosti (HDTV).

Čini se da je Nova TV svoja obećanja shvatila vrlo ozbiljno pošto su ona (praktično) ispunjena.


S obzirom da Nova TV prilično velik broj vlastite produkcije snima u visokoj razlučivosti
(npr. kviz "Ne zaboravi stihove" ali i mnoge nove domaće zabavne emisije i kvizove kao što su "Trenutak istine" ili "Pazi, zid!" nap.a) ljubitelji HD kvalitete zasigurno neće ostati kratkih rukava. Ostatak programskih sadržaja vrlo vjerovatno će se korištenjem upscalinga povećati na HD razlučivost. Nije poznato hoće li se u HD kvaliteti emitirati filmovi ili serijski naslovi.
Nova TV je prva domaća televizija koja je najavila početak emitiranja svojeg programa u visokoj razlučivosti, no u tome ju je pretekao HRT.



Gdje se emitira Nova TV HD?

Zasad samo u DVB-C platformi B.neta. U gradu Zagrebu možete ju pronaći na sljedećim parametrima:

Frekvencija: 722 MHz
Symbol Rate: 6900 MSym/s
Modulacija: QAM-64
Kodiranje: Conax
Kompresija: H.264
Identifikacija: Nova TV HD

Na ovoj se frekvenciji uz Nova TV HD emitiraju i NatGeo Wild i kanal pod imenom Test 6.

SateliTV.net)