Tesko je prognozirati takvo nesto na tako dug period,pogotovo kada se tehnologija tako ubrzano razvija,ali... neko moje vidjenje je da se slazem sa Vladixom o full HD (1920 x 1080) kvalitetu programa,a za ovu drugu konstataciju,pa... recimo da vidim neku simbiozu izmedju interneta i tv-a,odnosno to vec receno: Interaktivnu televiziju!!!
A to je da ce mo gledati ono sto mi hocemo i kada mi hocemo.
Recimo na primer Astra na 23.5 * E koja vec sada nudi satelitski internet po pristupacnim cenama i velikim brzinama (nazalost samo za podrucje Austrije i Nemacke),a sto se tice tehnologije potreban je "samo" jedan dvosmerni LNB,malo je glomazniji,ali smanjice se sa vremenom,antena,kartica,kabal,i... uzivajte. tako da na primer i sada ko ima tu mogucnost moze da prati u Live video streemingu ono sto pozeli,naravno... vremenom ce moci da pristupa VEEEEEELIKIM bazama video podataka u realnom vremenu i da gleda (a i slusa) bukvalno SVE sto pozeli bez obzira na mesto i vreme.
Dakako... pitanje je kako ce to sve da se tarifira,bojim se da ce u pocetku za nas obicne smrtnike to da bude pre skupo pa ce mo se mi dovijati pomocu stapa i kanapa.
Jos jedno vidjenje satelita u buducnosti... recimo za nekih 10-ak godina... pretpostavljam da ce se satelitske antene kakve danas poznajemo izgubiti,odnosno... digitalizacijom SVIH medija (radio,tv,telefonija... ) recimo da ce postojati nestosto sto bi se moglo nazvati "dvostepeni" prenos,odnosno.... sateliti ce sluziti za prenos velikih kolicina podataka na velikim udaljenostima,npr. do baznih stanica na zemlji (prvi stepen),to ce biti nesto kao danasnji repetitori mobilne telefonije,a u drugom stepenu ce mo mi SVI uz pomoc najobicnijih digitalnih prijemnika ne vecih od mobilnog telefona (drugi stepen) na bilo kom mestu i u bilo koje vreme pristupati tim podacima bilo da se radi o nasem zahtevu da nesto pogledamo,poslusamo,komuniciramo sa nekim,posaljemo nesto nekome itd.
Toliko o nekim mojim razmisljanjima,neka jos neko nesto kaze,a vreme ce da pokaze koje je bio blizi!!!
POZDRAV!!!